Računalništvo, telefonija
06.11.2018 13:40
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Veste, kakšen tiskalnik potrebujete?

.. Kljub temu, da v zadnjih letih stremimo k čim manjši porabi papirja, je strah pred tem, da bi bili tiskalniki kmalu pozabljeni, odveč. Nekatere stvari preprosto moramo natisniti. Nekateri jih imamo tudi doma, predvsem pa so še vedno nujna oprema vsake pisarne ..
Veste, kakšen tiskalnik potrebujete?
Veste, kakšen tiskalnik potrebujete?

Že ob omembi besede tiskalnik lahko v nekaj sekundah naštejemo vsaj tri: brizgalni, laserski, 3D tiskalnik, pa še kakšnega bi lahko našteli. Naslednja misel vsakega, ki se odloča za nakup tiskalnika, je: Ali ga res potrebujem? Kakšnega? Koliko naj zanj odštejem? Možnosti je ogromno, odločitev pa je odvisna predvsem od namena, torej zakaj bomo tiskalnik sploh potrebovali.

Tiskalnik lahko tudi najamete

Najem tiskalnika je lahko dobra rešitev predvsem za podjetja, ki veliko tiskajo. V tem primeru je lahko najem ugodnejši od nakupa. Podjetja, ki tiskalnike oddajajo, jih čez čas na primer odpeljejo tudi na servis, tako pa imamo takoj eno skrb manj. Poslovni najem poleg tega vključuje tudi dostavo naprave, nadomestno napravo v času servisiranja, redno oskrbovanje s kartušami, tonerji in podobno. Ponavadi je v stroške mesečnega najema vključeno tudi tiskanje. Sicer je omejeno na primer na nekaj tisoč izpisov mesečno, vendar to pomeni, da vam ni treba skrbeti niti za potrošni material. Vsak mora pri sebi preračunati, kaj to pomeni, a razmislek je še kako na mestu, saj utegne biti najem – kot že rečeno – cenejši od nakupa, poleg tega pa vam tudi ne povzroča sivih las ob okvari tiskalnika. Pri najemu lahko pozabite tudi na težave, s katerimi bi se soočili, medtem ko bi bil tiskalnik na servisu, vi pa bi bili kar naenkrat primorani za vmesen čas kupiti novega.

Laserski, brizgalni, industrijski …

Vsem najbolj znana sta gotovo laserski in brizgalni tiskalnik. Vsaj enega ste zagotovo že kdaj imeli doma ali ste se z njim srečali v delovnem okolju. Za domačo rabo se utegneta izkazati kot dobra kupčija v obliki večfunkcijskih naprav, torej v kombinaciji z optičnim bralnikom in fotokopirnim strojem. Če pa se na tej točki v tiskalnike poglobimo, ugotovimo, da so mnogo več od zgoraj naštetega:

  • BRIZGALNI TISKALNIK – Brizgalni tiskalnik je naprava, ki z brizganjem črnila iz kartuš skozi šobe ustvari sliko oziroma besedilo na papirju.
  • LASERSKI TISKALNIK – Laserski tiskalnik za razliko od brizgalnega s pomočjo tonerja, laserja in valja (na njem je na svetlobo občutljiva snov) na papir natisne sliko oziroma besedilo.
  • 3D TISKALNIK – 3D tiskalniki v ospredje prihajajo šele v zadnjih letih. So nekaj povsem drugega kot brizgalni in laserski in bi jih pred desetletji še lahko označili za znanstveno fantastiko. Tovrstni tiskalniki nam omogočajo tiskanje v 3D obliki s pomočjo posebnih filamentov, ki jih tiskalnik topi in oblikuje po računalniško izrisanem modelu. Tako lahko natisnete praktično kateri koli predmet. Velikost natisnjenega predmeta in natančnost takšnega tiskalnika pa se razlikujeta glede na ceno in velikost modela.
  • UV TISKALNIK – UV tiskalnik takoj posuši UV barvo, ko je ta izpostavljena UV svetlobi. Tako rekoč omogoča tiskanje skoraj na karkoli.
  • INDUSTRIJSKI TISKALNIKI – Industrijski tiskalniki so lahko tako brizgalni kot laserski. Delimo jih lahko na tiste s kontinuirano brizgalno tehnologijo (CIJ – continuous ink jet) in tiste z brizgalno tehnologijo »kapljice na zadevo« (drop on demand). Pri industrijskih laserskih tiskalnikih laserski žarek s svojo energijo deluje na površino izdelka. Označujemo lahko na primer papir, steklo, plastiko, kovino …
  • NAMENSKI TISKALNIKI – Ti so specializirani za točno določeno nalogo: tiskanje nalepk, tisk na folijo …

Dobre in slabe strani

Kot smo že ugotovili, so tako doma kot tudi na splošno najbolj razširjeni brizgalni in laserski tiskalniki.

Za začetek – brizgalni tiskalniki vsi tiskajo barvno, in (ker je mnogim to zelo pomembno) so cenejši. Cenejše so tudi kartuše. Najboljši so pri tiskanju fotografij, z njimi pa je mogoče tiskati tako na pisarniški kot na foto papir in tkanino. Ponavadi so nekoliko manjši od laserskih, so pa zato bolj potratni s črnilom. V primerjavi z laserskimi so tudi počasnejši, tako da je tiskanje večjih količin papirja lahko kar zamudno. Manjša je tudi velikost predala in odlagalnika, kar bi v pisarni lahko predstavljalo težavo.

Laserski tiskalniki so lahko barvni ali pa tiskajo zgolj črno-belo. Po nekoliko večji začetni investiciji so stroški samega tiskanja vsekakor nižji kot pri brizgalnem tiskalniku. Menjava tonerja je redka, tiskalnik pa je tudi hitrejši od svojega brizgalnega konkurenta. Če utegnete pri brizgalnem tiskalniku pogrešati prostor v predalu za papir in odlagalniku, se vam pri laserskem to prav gotovo ne bo pripetilo. Kot naročen je torej za tisk obsežnejših dokumentov. Laserski tiskalnik je za tiste, ki ste pripravljeni plačati več, da boste imeli kasneje nižje stroške tiskanja, a zato boste mogli stiskati na tisoče in tisoče strani. Pri laserskem tiskalniku bo torej morda koga zmotil višji začetni strošek. Tudi tisk na material, ki ni toplotno odporen, pri njem ni mogoč, saj samo tiskanje temelji na segrevanju. Takšen tiskalnik zasede nekoliko več prostora, kar je sicer težava le pri manjših stanovanjih ali pisarnah.

Kaj potrebujem doma in kaj v pisarni?

Zdaj si lahko po prebranem že skoraj samo odgovorite na vprašanje, kakšen tiskalnik potrebujete doma ali v pisarni. Torej: doma in v pisarnah, kjer se ne tiska veliko, je verjetno boljša izbira brizgalni tiskalnik. Odvisno pa je tudi, kaj boste tiskali. Kot smo že napisali, vsi brizgalni tiskalniki tiskajo barvno. Če si ogledamo laserske, pa je lahko razlika v ceni med črno-belim tiskom in barvnim precejšnja. Za slike, fotografije in podobno je vsekakor prava izbira brizgalna različica. Pri tiskanju nekaj tisoč strani mesečno – to je skoraj praviloma v poslovnem okolju – pa je vsekakor boljša izbira laserski tiskalnik, predvsem zaradi nižjih stroškov tiskanja.

Koliko odšteti

Že za nekaj sto evrov lahko domov prinesete tiskalnik, ki bo zadovoljil vse vaše potrebe. Na trgu je nešteto različnih možnosti. Pred nakupom je najbolje, da sami ugotovite, kaj potrebujete, nato pa si le vzemite nekaj časa in se o napravi pozanimajte pri strokovnjaku, pri prijateljih, ki ga morda imajo, ali na spletu. Več informacij boste imeli, lažje se boste odločili.

Spremenilo se je marsikaj

Od prvih tiskalnikov do danes se je spremenilo marsikaj, tiskanje pa tako postaja vse enostavnejše. Novejši tiskalniki imajo danes zaslon na dotik, ki izboljša uporabniško izkušnjo. Prek wi-fi omrežja lahko tiskajo brezžično, tako da lahko kar pozabite na kabel, ki ste ga nekoč potrebovali, da ste ustrezno napravo povezali s tiskalnikom. Vse pogosteje se uporablja tudi mobilno tiskanje neposredno s pametnih mobilnih telefonov. Nekateri tiskalniki imajo tudi reže za USB ključe ali pomnilniške kartice, kar se lahko izkaže kot nadvse uporabno. Prav tako uporabniku zelo dobrodošla je PictBridge tehnologija, ki omogoča komunikacijo s tiskalnikom brez wi-fi omrežja. Tu lahko na primer iz fotoaparata sliko natisnete kar direktno.

Prihodnost je v treh dimenzijah

Tehnologija 3D tiskanja je v nekaj letih postala dostopna tudi za širšo uporabo. Ti tiskalniki ne uporabljajo kartuš ali tonerjev, ampak posebne filamente (osnovne gradnike), s pomočjo katerih ustvrijo tridimenzionalne predmete.V svetu 3D tiskanja so v ospredju PLA (Polylactic acid) filamenti, poznamo pa še ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) termoplaste, pa tudi tiskalnike, ki uporabljajo kovino, karbon, les … PLA je bio razgradljiv in se ga pridobiva iz obnovljivih virov, zato je okolju prijaznejši. Poleg tega ne proizvaja neprijetnih vonjav ali strupenih plinov, zato je med filamenti postal številka ena. Prednost AB-ja pa je, da je poceni, fleksibilen, obstojen in lahek. Lahko ga je iztisniti in je super za 3D modeliranje.

Za to, kaj vse bomo tiskali v prihodnosti, pa kar uporabite svojo domišljijo ali pa si oglejte kakšen nov znanstveno fantastični film, v katerem se boste srečali s tehnologijo, ki bo čez desetletje ali dve nova realnost.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več