Računalništvo, telefonija
20.04.2017 11:43
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naprava, ki zrak s pomočjo sončne svetlobe spremeni v vodo

Naprava, ki zrak s pomočjo sončne svetlobe spremeni v vodo
Naprava, ki zrak s pomočjo sončne svetlobe spremeni v vodo

Čeprav vodni viri pokrivajo približno dve tretjini površine Zemlje, je večina te vode preslane za pitje. Oskrba s pitno vodo pa zaradi suš in prevelike porabe vodnih zalog postaja vse bolj kritična, medtem ko povpraševanje po njej zaradi umetnega namakanja, urbanizacije, industrializacije in vedno večje porabe posameznikov še naprej narašča. Ker kar eden od desetih prebivalcev na zemlji nima dostopa do pitne vode in ker se že več kot štiri milijarde ljudi sooča z resnim pomanjkanjem vode, so raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of Technology (MIT) v sodelovanju z raziskovalci z univerze Berkeley pripravili nadvse zanimivo napravo, ki naj bi precej omilila težave s pitno vodo.

Najnovejši izum lahko namreč izloči vodo iz atmosfere, za njeno pridobivanje pa potrebujemo zgolj sončno svetlobo. Naprava deluje tudi pri pogojih, kjer je relativna vlažnost nizka (okoli 20 odstotkov), kar pomeni, da bi lahko bila novost uporabna tudi na področjih z daljšimi sušnimi obdobji. Sistem dejansko absorbira in zadrži zrak v zelo majhnih porah, v stiku s sončno svetlobo pa se molekule vode kondenzirajo in tako pridobimo pitno vodo. Pri tem projektu gre dejansko za nov način pridobivanja vode iz zraka, ki ne zahteva visoke relativne vlažnosti in rešitev je veliko bolj energetsko učinkovita od drugih obstoječih tehnologij.

Ta genialni sistem sicer še ni pripravljen za komercialno uporabo, kljub temu pa imajo znanstveniki z njim velike načrte. Zgolj kilogram težka naprava lahko namreč »pridela« skoraj tri litre vode v pičlih 12 urah, kar je nedvomno izjemen podvig.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50