Računalništvo, telefonija
21.04.2017 10:00

Deli z drugimi:

Share

“Touchscreen” otroci spijo manj!

"Touchscreen" otroci spijo manj!
"Touchscreen" otroci spijo manj!

Raziskovalci ugotavljajo, da otroci, ki se igrajo s pametnimi telefoni ali tablicami, spijo nekoliko manj od svojih vrstnikov, ki ne uporabljajo tablic ali telefonov. Študija objavljena v eni največjih znanstvenih revij Scientific Reports kaže, da je vsaka ura, ki jo otroci preživijo na telefonu, povezana s 15 minutami manj spanca. Kljub temu pa raziskovalci poročajo tudo o tem, da naj bi otroci, ki se igrajo s pametnimi telefoni, hitreje razvili svoje motorične sposobnosti.

Strokovnjaki trdijo, da je študija sicer relevantna, vendar naj starši ne skrbijo preveč. V zadnjem času je prišlo do eksplozije števila ekranov na dotik po domovih, kljub temu pa je razumevanje in poznavanje vpliva, ki ga ti imajo na zgodnje otroštvo še v povojih.

V študiji narejeni na Univerzi v Londonu (Birkbeck) je sodelovalo 715 staršev z otroci mlajšimi od treh let starosti. Spraševali so jih po vzorcih spanja otrok in pogostosti rabe pametnega telefona ali tablice. Rezultati so pokazali, da 75% vseh otrok uporablja telefone na dnevni ravni, 51% tistih, ki so stari med 6 in 11 mesecev, prav tako uporablja telefon, med tistimi, ki so stari med 25 in 36 mesecev, pa je kar 92% otrok. Zanimivo pa je to, da se je pokazala razlika v vzorcih spanja po dnevi in ponoči. Otroci, ki so uporabljali telefone z ekrani na dotik so spali manj ponoči in več podnevi. V povprečju so imeli 15 minut spanca manj za vsako uro, ki so jo preživeli na pametnih telefonih.

Dr. Tim Smith, eden od raziskovalcev, je za spletni portal BBC News povedal: “Ko gledamo v celoti, se 15 minut v 10-12 urah spanca ne pozna, vendar v času zgodnjega otroštva šteje vsaka minuta, kajti spanec za otroke nosi pomembne razvojne lastnosti”. Študija ni dokončna sodba, vendar Smith pravi, da kot vse kaže ekrani pametnih telefonov imajo nek vpliv na potencialne težave s spanjem. Torej sedaj se postavlja pomembno vprašanje – ali se naj otroci igrajo s pametnimi telefoni (ne pozabimo, da je Smithova študija med drugim pokazala, da otrok hitreje razvije motorične sposobnosti ob uporabi telefona)?

Pred spanjem?

Dr. Smith pravi: “Dati nek dokončen odgovor je zelo nespametno, saj je znanost na tem področju še v začetnih fazah”. Kot sam predlaga, je verjetno najbolje, da starši za pametne telefone naredijo enako kot za televizije in otrokom omejijo čas uporabe. To pomeni, da starši postavijo časovno omejitev rabe naprav, potem zagovotijo primernost vsebin in se izogibajo ekranom eno uro pred spanjem.

Dr. Anna Joyce, raziskovalka kognitivnega razvoja na Univerzy v Ceventryju, pravi: “Če so študije, ki proučujejo povezavo med spanjem in rabo ekranov na dotik, šele v začetni fazi, je raziskovanje uporabe naprav pred spanjem že zelo dolgo na sceni. Glede na vse ugotovitve je smiselno, da starši omejijo rabo telefonov in ostalih naprav v urah pred spanjem”. Dodala je še: “Dokler ne moremo z gotovostjo trditi, da ekrani na dotik vplivajo na spanje, jih starši ne bi smeli popolnoma prepovedati”. Prof. Kevin McConway iz ene največjih univerz v Veliki Britaniji The Open University zelo odločno pravi, da on zagotovo ne bi preveč razmišljal o teh rezultatih, če bi še vedno imel majhne otroke.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več