Računalništvo, telefonija
18.06.2017 08:30

Deli z drugimi:

Share

Toyota razvija avtomobile, ki bi znali preprečiti nesreče

Toyota razvija avtomobile, ki bi znali preprečiti nesreče
Toyota razvija avtomobile, ki bi znali preprečiti nesreče

Raziskave so potrdile, da lahko srčni zastoj ali kakršnakoli druga zdravstvena težava, ki se pojavi med vožnjo avtomobila, ogrozi tako tistega, ki doživlja zdravstveno težavo kot tudi ostale udeležence v prometu. S to mislijo v glavi, je Toyota začela razvijati tehnologijo, ki bi tovrstne zdravstvene težave znala prepoznati in pripeljati avtomobil varno do najbližje točke, kjer bi avto lahko ustavil. Seveda v prihodnosti, ko bodo svetu vladali samovozeči avtomobili, takšne tehnologije ne bomo potrebovali, za zdaj, ko so samovozeči avtomobili še nekaj let oddaljeni od masovne rabe, pa Toyotin načrt lahko doprinese učinkovit poseg za povečanje varnosti.

Za razvoj sistema je Toyotin Collaborative Safety Research Center v Michiganu združil moči z Kayvanom Najarianom, direktorjem centra “Michigan Center for Integrative Research in Critical Care”. Najarian je za portal Digital Trends povedal, da se življenjska doba ljudi povečuje, kar pomeni, da bo za volanom vse več starejših ljudi. To posledični pomeni večjo možnost za pojav zdravstvenih težav za volanom. Najarian je še dodal, da kljub temu, da se zdravstvene ustanove razvijajo in dosegajo visoke standarde, srčnih zastojev in podobnih napadov ni možno v celoti preprečiti in napovedati.

Glavna ideja ekipe je, da v Toyotine avtomobile vgradijo sisteme, ki jih poganjajo algoritmi, ki spremljajo in napovedujejo kritične srčne zastoje. S tovrstnimi sistemi se sicer že ukvarjajo številna podjetja iz področja nosljive tehnologije, Toyota pa je med avtomobilisti prva, ki resno razmišlja o implementaciji sistema v svojih vozilih.

Največji izziv, ki čaka Toyoto, je ustvariti algoritem, ki z dovolj veliko natančnostjo napove srčne težave. Gre torej predvsem za vprašanje učinkovitosti sistema. Samo predstavljamo si lahko, kakšne učinke lahko ima nenatančna ali napačna napoved. Ne samo, da bo voznik ustavil avtomobil popolnoma nepotrebno, poleg tega bo ta voznik doživel velik šok in posledično stres, kajti algoritem mu bo sporočal, da obstaja nevarnost pred srčnim zastojem, medtem ko pa z voznik v resnici ne bo nič narobe. Natančne meritve in napovedi niso odvisne zgolj od algoritma, temveč tudi od načina na katerega je tehnologija inkorporirana v vozilo. Na to temo je Toyotin predstavnik Pujitha Gunaratne povedal: “Izziv, ki nas čaka v prihodnje, je izdelati sistem, ki je zmožen detektirati majhne spremembe v srčnem ritmu, hkrati pa mora sistem biti sposoben razločiti ostale pojave, ki se dogajajo v vozilu”. Torej najti je potrebno pravo kombinacijo tehnoloških komponent, na katere raznorazni elektronski in digitalni signali ne bodo vplivali. To je zelo težko, še posebej, če se zavedamo koliko tehnologije je prepletene v današnjih modernih avtomobilih.

V tem trenutku je Toyotina ekipa v fazi raziskovanja strojne opreme, ki bi bila primerna za vgradnjo v avtomobil. Tukaj ciljajo na senzorje in monitorje, ki bi lahko recimo bili vgrajeni v varnostne pasove ali volane vozil. Ekipa ustvarjalcev sistem se je med drugim lotila tudi zbiranja fizioloških podatkov za uporabo v algoritmu. Slednje poteka preko uradno potrjenih merilcev srčnega utripa.

Kljub temu, da se tovrstne zdravstvene, urgentne situacije dogodijo zelo redko glede na število prevoženih kilometrov, ki jih ljudje opravimo v avtomobilih, bi takšen sistem lahko učinkovito izboljšal preventivo in s tem fatalne posledice, ki nastanejo v situacijah, kjer vozniki izgubijo nadzor nad vozilom. Uporabnost sistema bi lahko bila še večja, če bi recimo sistem avtomatsko poslal neko urgentno sporočilo v najbližjo zdravstveno ustanovo. Tako bi lahko usposobljeno osebje takoj prihitelo na kraj dogodka in nudilo prvo pomoč voznikom.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več