Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava  • A- A+

06.07.2020      8:00
|
Whatsapp

Triki in nasveti za Whatsapp, ki jih še ne poznate

  • A- A+

 

.. Whatsapp je najbolj priljubljena aplikacija za sporočanje na svetu. Obstajajo povsem logični razlogi, da je tako: redno jo posodabljajo, ima zares dolg seznam funkcionalnosti in podpira široko paleto naprav ..

Ne čudi nas, da je aplikacija Whatsapp presegla kar dve milijardi uporabnikov. Zato obstaja velika verjetnost, da jo uporabljate tudi vi. Hkrati pa smo prepričani, da uporabljate zgolj osnovne funkcije, zato mnogih trikov in možnosti ne poznate. Tudi mi jih nismo. Ampak pssssst, tega ne povejte nikomur!

Krepko, poševno in prečrtano besedilo

Če ste vedeli za ta trik, vam lahko zgolj čestitamo. Kako torej v Whatsappu ustvarimo krepko, poševno ali prečrtano besedilo? Za krepko besedo (ali več besed) na začetek in konec preprosto dodajte zvezdico (*). Za poševno besedo dodate na začetek in na konec podčrtaj (_). Za prečrtano besedo dodate na začetek in na konec znak ~.

Za iste rezultate obstaja tudi drug način, in sicer: na telefonu označite besedilo, ki ste ga že napisali. Pojavijo se vam različne možnosti. Na koncu tudi tri pikice druga nad drugo, ki označujejo dodatne možnosti. Če boste kliknili nanje, vam bo Whatsapp ponudil možnosti krepko, ležeče, prečrtano in še nekaj drugih. To sicer ni omogočeno na vseh napravah, a poskusite, pri nas deluje.

Nakažite, na kaj odgovarjate

Naslednjo možnost verjetno pozna več uporabnikov. Je tudi eden boljših trikov, predvsem v skupinskih klepetih. Če odgovarjate na točno določeno sporočilo drugega uporabnika, poiščete, kar je zapisal in njegovo sporočilo povlecite v desno. S tem boste nad svoj odgovor priložili njegovo besedilo (ali sliko). To je uporabno predvsem v skupinskih pogovorih, ko lahko vse skupaj poteka tako hitro, da nihče več ne ve, na kaj natanko se vaš pogovor nanaša. S tem trikom se temu izognete in je kontekst takoj jasen.

Uporabljajte Whatsapp na računalniku

Whatsapp lahko uporabljate tudi na računalniku. Če imate raje tipkovnico kot telefon, bo to za vas eden boljših trikov.

Na računalniku obiščite spletno stran web.whatsapp.com. Prikazala se bo QR koda, ki jo preberete tako, da v mobilni aplikaciji Whatsapp v začetnem meniju »Klepeti« izberete tri pike zgoraj desno in nato "Whatsapp Web". Kodo poskenirajte s kamero telefona in že boste lahko klepetali tudi na računalniku.

Deli lokacijo

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste komu želeli povedati, kje ste, pa mu niste znali razložiti, ker ste območje, kjer ste se nahajali, preslabo poznali ali pa ga je slabo poznala oseba, ki je želela priti do vas. Z Whatsappom je deljenje lokacije precej preprosto. V pogovoru izberete ikono s sponko (nahaja se desno od okenca, v katerega pišete), nato izberete možnost "Lokacija". Pojavi se več možnosti. Lahko pošljete trenutno lokacijo ali izberete "Deli lokacijo v živo" ter jo delite za 15 minut, 1 uro ali 8 ur. Prejemnik sporočila bo lahko v tem času natančno sledil, kje se nahajate.

Brez skrbi. Tudi če boste lokacijo delili za 8 ur in si boste medtem premislili, lahko zadevo ročno prekinete.

Personalizirana obvestila

Povprečni uporabnik Whatsappa ima veliko stikov, a za vse telefon zapiska ali zavibrira enako. Obstaja način, da to spremenite in prejemate obvestila po meri. Kako to naredite?

Pojdite v klepet z želenim stikom. Tu morate na vrhu klikniti na ime stika. Odpre se vam nov meni, v katerem izberete "Obvestila po meri". Nato označite "Uporabi obvestila po meri" in prilagodite opozorilo. Možnosti vključujejo spremembo tona ob prejetem sporočilu, spremembo vibriranja, pa tudi nastavitev barve LED lučke za določen stik.

Dvostopenjsko potrjevanje

To je funkcionalnost, ki jo zaradi varnosti toplo priporočamo. Pa ne samo v Whatsappu, ampak povsod, kjer jo aplikacija omogoča. V Whatsappu v začetnem meniju "Klepeti" obiščite "Nastavitve", "Račun", "Dvostopenjsko potrjevanje". Izbrati boste morali 6-mestno kodo, ki jo boste vpisali v svoj Whatsapp. Dodati boste morali še svoj e-poštni naslov, če bi kadar koli kodo pozabili.

Whatsapp vas po kodi ne bo vprašal ob vsakem vstopu v aplikacijo, kdaj pa kdaj pa jo boste le morali vpisati.

Kontakt na namizju

Dodajte najljubše kontakte na namizje telefona. Whatsapp vam omogoča dodajanje stikov na domači zaslon – kar je idealno za vam najpomembnejše stike, s katerimi ste redno v kontaktu. Najprej pojdite na določen stik oziroma pogovor,  desno zgoraj kliknete na tri pikice, nato "Več" in "Dodaj bližnjico".

Onemogočanje potrdil o branju

Vam gredo pošteno na živce potrdila o branju sporočil? Potrdila omogočajo, da lahko vsak trenutek pogledamo, ali je bilo naše sporočilo že prejeto in ali ga je naslovnik že prebral. Potrdilo so v praksi kljukice ob sporočilu. Ko so obarvane modro, je naslovnik sporočilo prebral (tako je v pogovoru z eno osebo, v skupinah to prikazuje nekoliko drugače).

Če želimo to možnost onemogočiti, gremo na "Nastavitve", "Račun", "Zasebnost" in onemogočite "Potrdila o prebranosti". Vendar ne pozabite, da to deluje obojestransko: tako kot vaši stiki ne bodo videli, kdaj ste vi prebrali sporočilo, tudi vi ne boste videli, kdaj so ga oni. A to velja le za pogovore med dvema uporabnikoma, funkcija ni omogočena v skupinskih pogovorih.

Kdo v skupini je že prebral sporočilo

V skupinskih pogovorih lahko vedno vidite, kdo v dopisovanju skupine je že prebral vaše sporočilo in kdo ne (ter tudi uro dejanja). Vse, kar morete storiti je, da za dolgo kliknete na sporočilo, ki ste ga poslali, tako da ga označite. Nato kliknete na meni s tremi pikami ter "Podatki". Tu boste videli, kdo je videl sporočilo, kdo ga še ni in tudi uro, kdaj ga je posameznik, ki je vključen v skupino, videl.

Naj vsi vidijo, kdaj ste bili v aplikaciji?

Vam je neprijetno, da lahko vsakdo vidi, kdaj ste bili nazadnje v aplikaciji? (To je vidno pod stikom v pogovoru.) Pojdite v "Nastavitve", "Račun", "Zasebnost". Nato kliknite na "Nazadnje tu" in ustrezno prilagodite. Lahko nastavite, da vsi vidijo, kdaj ste bili nazadnje v aplikaciji, lahko nastavite, da to vidijo zgolj vaši stiki ali nihče. A spet velja obojestransko: če nihče ne bo videl, kdaj ste bili vi nazadnje v aplikaciji, tudi v vaši aplikaciji ne bo podatka, kdaj so jo nazadnje uporabljali drugi.

Seznam blokiranih stikov

Whatsapp račun je samo vaš, zato imejte tam samo stike, ki jih želite imeti. To pomeni, da lahko določen stik tudi blokirate (tako da kliknete nanj, nato na tri pikice zgoraj desno, potem "Več" in "Blokiraj". Če pa se več ne spomnite, kdo je na seznamu blokiranih stikov, si ga lahko ogledate s klikom na "Nastavitve", "Račun", "Zasebnost". Če boste na telefonu pogledali proti koncu seznama, boste našli "Blokirani stiki". Tam si lahko seznam ogledate.

Utišajte določen kontakt ali skupino

Verjetno ste v kakšni skupini, kjer kdo nenehno pošilja viralne videe, slike in podobno, ta sporočila pa vas neprestano motijo, saj jih je preveč. Lahko nastavite obvestilo po meri in utišate zvok, kot je opisano v točki "Personalizirana obvestila" ali pa preprosto utišate skupino. Kako to naredite?

Najhitreje tako, da se v meniju "Klepeti", kjer je spisek vseh klepetov, dotaknete izbranega in prst pridržite (dolgi klik). Zgoraj se pojavi več ikon. Če želite utišati sporočila za skupino ali stik, kliknite prečrtan zvočnik. Nato izberite, za koliko časa naj bodo obvestila utišana. Izberete lahko tudi, ali boste za to skupino ali stik sploh prejemali obvestila o novem sporočilu. Tu je govora zgolj o obvestilih. Če boste šli v aplikacijo, si boste sporočila vedno lahko ogledali.

Ustavite samodejno nalaganje prek prenosa podatkov

To je trik, ki se ga bodo posluževali predvsem tisti, ki nimajo zakupljenih zadostnih količin prenosa podatkov. Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko prihranite podatke, kljub temu pa prejemate sporočila. Najprej onemogočite aplikaciji možnost prenosa določenih medijev prek mobilnih podatkov. V Whatsappu kliknite na tri pikice, ki se nahajajo desno zgoraj in izberete "Nastavitve", nato "Poraba podatkov in shrambe" in "Ob uporabi mobilnega interneta".

Tu lahko omogočite (če obkljukate) ali onemogočite (če ne obkljukate) prenos fotografij, zvoka, videov ali dokumentov prek mobilnih podatkov. Pravzaprav določenih medijev popolnoma ne onemogočite. Le dotakniti se jih boste morali, ko jih boste prejeli in prenos bo stekel dalje. Bistvo je, da se boste lahko odločili po prejetem sporočilu.

Lahko kaj podatkov prihranim tudi pri klicih?

Klici v Whatsappu so vse bolj priljubljeni, a kaj ko so tudi klici porabniki podatkov. K sreči poznamo trik, s katerim boste ob klicu porabili čim manjšo količino podatkov. Spet kliknite na "Nastavitve", nato "Poraba podatkov in shrambe" in potrdite polje "Nizka poraba podatkov" na dnu. Tako boste zmanjšali količino podatkov, ki jih porabite med klicem.

Poraba po kategorijah

Vsi telefoni Android, izdani v zadnjih letih, imajo tudi orodje za sledenje porabe podatkov, ki vam omogoča, da preverjate porabljeno količino podatkov za posamezne aplikacije. Vendar ima Whatsapp še svoje orodje, ki omogoča pregledovanje porabe podatkov po kategorijah v sami aplikaciji.

Spet greste v "Nastavitve" in nato "Poraba podatkov in shrambe" ter na vrhu "Uporaba omrežja". Tu boste našli zanimive statistike glede porabe podatkov v zvezi s klici, multimedijskimi datotekami, storitvijo Google Drive, gostovanjem …

Škoda le, da ni posebej pregleda, koliko smo porabili prek Wi-Fi in koliko prek mobilnega prenosa, ki ga plačamo operaterju.

Poraba po posameznih stikih

Porabo podatkov lahko pregledujemo tudi po stikih. Spet gremo v meni "Nastavitve", "Poraba podatkov in shrambe" ter nato v "Poraba shrambe". Tudi tu najdemo nekaj impresivnih statističnih podatkov.

Funkcija omogoča pregled pomnilnika, ki smo ga porabili za določen kontakt oziroma skupino. Ko kliknemo na določen stik, se tudi tam razčleni, koliko smo porabili za fotografije, videe, GIF-e in podobno.

Brisanje iz shrambe

Če bi želeli določene podatke brisati – ni problema! Greste v "Nastavitve", "Poraba podatkov in shrambe", "Poraba shrambe". Tu izberete kontakt ali skupino in nanjo kliknete. Skrajno spodaj se izpiše "Sprosti prostor v shrambi". Nato enostavno obkljukate, kaj želite izbrisati in česa ne.

Pridobite informacije o vašem računu

Po vzoru Facebooka in Twitterja, tudi Whatsapp omogoča, da zahtevate podatke o svojem računu in nastavitvah. To ne vključuje vaših sporočil, ampak samo fotografijo profila in ali ste se strinjali s politiko aplikacije, imenih skupin in podobno.

Če želite pridobiti te podatke, pojdite v "Nastavitve",  nato "Račun" ter "Zahtevaj podatke o računu". Nato morate klikniti le še "Zahtevaj poročilo". Da ga boste dobili, lahko traja 2 do 3 dni.

Pošljite si dnevnik na mail

Whatsapp vam omogoča varnostno kopiranje zgodovine klepeta v oblak, na kar vas opozori sam. Kaj pa, če želite nekomu poslati določen del klepeta? Dnevnik klepeta lahko vedno pošljete na primer po e-pošti. Če želite to narediti, spet obiščete "Nastavitve", nato "Klepeti" in "Zgodovina klepeta". Nato kliknete "Izvozi klepet". Pojavi se meni, kjer izbirate med klepeti in stiki, katerih klepet želite izvoziti.

Ko izberete želeno, vas sistem povpraša tudi, ali bi radi izvozili le besedilo ali tudi predstavnostne datoteke. Ko se odločite, izberete le še, kam bi želeli klepet izvoziti.

Beta dostop

Bi radi nove funkcije dobili med prvimi? Še preden bodo zares v uporabi? Beta uporabniki dobijo funkcije prej, zato da jih testirajo in sporočajo napake pri novi posodobitvi, preden ta postane uradna in jo prejmejo vsi. Mi smo to sicer želeli preizkusiti in zadeva pri nas ni na voljo. Morda pa kdaj bo, zato smo se jo vseeno odločili vključiti v članek. Zanimivo in uporabno se nam zdi, ker so beta različice možne tudi pri drugih aplikacijah.

Če se želite prijaviti v beta program, odprite oziroma poiščite določeno aplikacijo v trgovini Google Play. Ko jo najdete, podrsajte čisto na dno, kjer je (če je omogočena) možnost "Pridružite se programu preizkušanja različice beta".

 

 

 

 

 

 

 

 

 KOMENTIRAJ

XANKETA
Arhiv anket

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?ZADNJE RAČUNALNIŠKE TEŽAVE IN REŠITVE

ZADNJE KOMENTIRANE NOVICE

Izjemen porast uporabnikov novega brskalnika ... 2
bojan  |  men je chrome še vedno hitrejši
Kako najbolj enostavno kupiti bitcoin? 50
Matjaz Mraz  |  Preberite si knjigo Črni Labod avtorja N...
Izjemen porast uporabnikov novega brskalnika ... 2
poless  |  Za linux je Edge že dolgo na voljo in de...
Kaj storiti, če še vedno uporabljamo Adobe Fl... 2
kborut  |  Firefox Portable Legacy v52.9.0 + Flash ...
Xiaomi Mi Watch končno prispel v Evropo! 1
Aleš Nanut  |  Super ura, za sorazmerno pošten denar. A...
RN KANAL
e-novice Želim brezplačno izdajo uredniškega izbora
najboljših računalniških novic na e-mail
Potrdi
(predogled)
(predogled)
(predogled)


100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli!
Twitter
V zgornje okence vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli nadaljna navodila.

Mozilla Firefox

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Možnosti (Options)
V zavihku Splošno (Main) v polje Domača stran (Home Page) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Internet Explorer

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Internetne možnosti (Internet Options)
V zavihku Splošno (General) v polje Home Page (Domača stran) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Chrome

Hkrati pritisnite ALT+F in izberite Možnosti
V zavihku Osnove kliknite na gumb Uporabi trenutno stran
Kliknite na gumb Zapri

Netscape Navigator

Kliknite na meni Tools in izberite Options
V zavihku Main v polje Home Page vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite CRTL+F12
Kliknite gumb »Use current«
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+","
Izberete zavihek General
Kliknite gumb »Set to current page«

Mozilla Firefox

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Shrani (Save)

Internet Explorer

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Dodaj (Add)

Chrome

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Končano (Finish)

Netscape Navigator

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK