Računalništvo, telefonija
10.11.2017 06:10
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tu je 10 razlogov, zakaj je vaš računalnik počasen

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ko namizni ali prenosni računalnik nenadoma ne deluje več dovolj hitro in nam povzroča sive lase, ko poskušamo nekaj opraviti, je resnično grozen občutek. Za mnoge napredne uporabnike je to ponavadi znak, da bo potrebno ponovno namestiti operacijski sistem, običajni uporabniki pa takoj pomislimo na nakup novega računalnika. Preden storite eno ali drugo, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj ključnih razlogov, zakaj vaš osebni računalnik deluje počasi. Morda se bo na koncu vendarle izkazalo, da lahko ponovna namestitev operacijskega sistema ali nakup novega računalnika počakata še nekaj mesecev ali morda celo nekaj let.

1. Varnostno kopiranje podatkov

Ustvarjanje rednih varnostnih kopij ni le dobra praksa, ampak je nujno opravilo, da so naši podatki zavarovani pred izgubo. S tem pa po drugi strani upočasnjujemo delovanje računalnika, kar še posebno drži v primeru, če razpolagamo z veliko količino podatkov. Zaradi tega je pomembno, da varnostno kopiramo le tiste podatke, ki jih resnično potrebujemo in če se le da za ta namen uporabljamo oblačne storitve, kot so Dropbox, Google Drive, iCloud in podobno. Naši podatki bodo vedno na varnem, hkrati pa proces ne bo upočasnil našega računalnika.

2. Protivirusna rešitev

Ne glede na to, kaj počnete na vašem računalniku, je protivirusni program nepogrešljiv, čeprav nas sam po sebi ne more zaščiti pred vsemi nevarnostni, ki nam grozijo na spletu. Večina protivirusnih programov ima sicer na voljo samodejne posodobitve definicij škodljivih programskih kod, zato nas bodo obvarovali pred najbolj pogostimi nevarnostmi. Če pa protivirusnega progama nimamo ali pa ta ni posodobljen, je naš računalnik lahko okužen, kar se posledično pozna po počasnem delovanju sistema kot celote. Če torej nimate nameščenega ali posodobljenega protivirusnega programa to storite nemudoma, preden bo za to seveda prepozno.

3. Posodobitev operacijskega sistema

Če operacijskega sistema ne posodabljamo, bomo lahko prav tako končali v pasti nepridipravov, saj bodo ti za okužbo našega računalnika izkoristili varnostno luknjo v sistemu. Prepričajte se, da imate na vaše računalniku vključeno samodejno posodobitev operacijskega sistema, in če temu ni tako, to naredite takoj.

4. Močna gesla

Gesla so neizogiben del sodobnega računalništva, hkrati pa morajo biti dovolj »močna« in jih je treba redno zamenjevati oziroma spreminjati. Slaba gesla nas namreč ne bodo obvarovala pred spletnimi napadalci in ti lahko to ranljivost izkoristijo za okužbo sistema. Zaradi tega poskrbite, da bo vaše geslo vsebovalo vsaj osem znakov ter kombinacijo malih in velikih črk ter posebnih znakov.

5. Nameščanje programov

Programska oprema je nujna za uporabo računalnika, vendar lahko ta precej upočasni samo delovanje sistema, še posebej če ta ves čas deluje v ozadju. Nekateri brezplačni programi pa lahko celo vsebujejo zlonamerno kodo. Zaradi tega vam priporočamo, da namestite zgolj tiste programe, ki jih nujno potrebujete. S tem si boste namreč zagotovili precej večjo odzivnost računalniškega sistema kot celote.

6. Prednameščena programska oprema

Ko kupimo oseben računalnik je zelo verjetno, da je na njem nameščena programska oprema, ki je ne bomo nikoli potrebovali, kar veliko te pa je namenjene zgolj preizkušanju. Če pustite te programe na vašem računalniku, boste verjetno upočasni svoje delo, poleg tega pa boste imeli na voljo manj prostora za shranjevanje podatkov. Zaradi tega čim prej odstranite programsko opremo, ki je ne potrebujete, saj si boste s tem naredili veliko dobrega.

7. Shranjevanje dokumentov in datotek, ki jih ne potrebujete

Veliko dokumentov in fotografij ne bo neposredno upočasnilo delovanje vašega računalnika, ampak bo upočasnilo vaše delo, saj bomo potrebovali veliko časa da bomo našli dokument, ki ga potrebujemo. Če pa bomo z njimi zasedli več kot 90 odstotkov razpoložljivega prostora bo naš sistem pričel delovati počasneje ali pa bo celo postal nestabilen. Poleg brisanja nepotrebnih dokumentov si tu lahko pomagamo še z namenskimi programi, kot je na primer CCleaner.

8. Umazanija in prah

Računalnik za nemoteno delovanje potrebuje dovolj hlajenja za strojne komponente. Če temi ni tako, se strojne komponente pričnejo pregrevati, zaradi tega pa bo osebni računalnik sam upočasnil delovanje ključni komponent (na primer procesor), kar se bo poznalo v počasnejšem delovanju. Zaradi tega vam priporočamo, da redno čistite vaš osebni računalnik.

9. Odlašanje z odpravljanjem napak

Določene napake lahko odpravimo sami, če pa tega ne storimo, se bo to odražalo v počasnem delovanju računalniškega sistema kot celote. Običajno zadošča že, če računalnik ponovno zaženemo. Če imamo težave na spletu, poskrbimo za čiščenje zgodovine iskanja, piškotov in podobno. Če kakšen program ne deluje zanesljivo, pa ga poskušajte odstraniti in ponovno namestiti. Morda bo to prava rešitev za vaše težave.

10. Odklanjanje pomoči, ko jo potrebujemo
Preden povsem odslovite vaš računalnik se posvetujte s strokovnjakom. Postavite vprašanje na Facebook ali Twitter – morda eden od vaših prijateljev ali znancev ve, kako rešiti določeno težavo. Na internetu obstajajo tudi forumi, kjer si uporabniki medsebojno pomagajo pri reševanju računalniških težav. Rešitev za vaše težave je morda le klik stran pri uporabni spletnega iskalnika Google. Če uporabljate licenčno programsko opremo se lahko obrnete tudi na center za pomoč uporabnikom. S temi pristopi boste pohitrili delovanje računalniškega sistema povsem brezplačno hkrati pa se boste zagotovo kaj novega naučili.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več