Računalništvo, telefonija
13.01.2018 17:40
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše, kar je ponudil letošnji CES

..Sejem potrošniške elektronike CES 2018 (Consumer Electronics Show) slovi kot znanilec tehnološke prihodnosti. Tudi letos ni bilo nič drugače, saj so številna podjetja v Las Vegasu od 9. do 12. januarja predstavila številne bolj ali manj zanimive izdelke..
Acer Swift 7
Acer Swift 7

Čeprav je bilo letos precej manj telefonov in tabličnih računalnikov kot v prejšnjih letih, so imeli obiskovalci na ogled veliko tehnoloških novosti, ki jih bodo lahko kupili že v nekaj mesecih. V nadaljevanju si zato poglejte, kateri izdelki so najbolj navdušili tako običajne obiskovalce kot strokovno srenjo.

Najboljši prenosni računalnik: Acer Swift 7

Acer Swift 7 je najtanjši prenosni računalnik na svetu, saj v debelino meri zgolj en centimeter in tehta komajda 1,1 kilograma. Prenosnik naj bi predstavljal odlično alternativo Applovim prenosnikom MacBook Air, saj gre za prvovrsten izdelek. Naprodaj bo že to poletje, za 1.400 evrov pa boste dobili zaslon visoke ločljivosti, Intelov procesor Core i7 in hitro mobilno povezavo 4G/LTE.

Najboljši prenosni računalnik 2-v-1: Dell XPS 15 2-in-1

Podjetje Dell je na CES-u presenetilo s prenosnim računalnikom XPS 15. Njegov glavni adut je pravzaprav magnetna tipkovnica. Prenosnik Dell XPS 15 bo zlahka kos tudi najzahtevnejšim nalogam, saj je opremljen s kakovostnim zaslonom z 39,6-centimetrskim (15,6-palčnim) zaslonom ločljivosti 1.920 x 1.080 (vstopna različica) oziroma 3.840 x 2.160 slikovnih točk (zmogljivejša različica). Med strojno opremo najdemo zmogljive Intelove procesorje Core i5 (Core i5-8350G i) in Core i7 (Core i7-8750G) z jedri družine Kaby Lake G, od osem do 32 gigabajtov sistemskega pomnilnika DDR4 in vgrajeno grafično kartico AMD Radeon RX Vega M GL s štirimi gigabajti lastnega pomnilnika.

Najboljši tablični računalnik z Windowsi: Lenovo Miix 630

Z začetno ceno 655 evrov bo prenosni računalnik Lenovo Miix 630 več kot zanimiva izbira za tiste, ki potrebujejo dovolj zmogljivo napravo za vsakodnevna opravila in dovolj dolgo avtonomijo delovanja. Njegova strojna oprema poleg procesorja Snapdragon 835 obsega še vgrajeno grafično kartico Adreno 540, 31,2-centimetrski (12,3-palčni) zaslon občutljiv na dotik in zaščiten s steklom Gorilla Glass, štiri oziroma osem gigabajtov sistemskega pomnilnika (odvisno od različice), vgrajen pomnilnik kapacitete od 64 pa vse do 256 gigabajtov in podporo za mobilna omrežja 4G/LTE. Nikakor pa ne gre spregledati tudi podpore za tehnologijo Windows Haloo, dva zvočnika in dva mikrofona. Lenovo bo prenosni računalnik Miix 630 s procesorjem ARM in operacijskim sistemom Windows 10 S (možna bo nadgradnja na Windows 10 Pro) ponudil v prodajo v mesecu marcu ali aprilu.

Najboljši pametni mobilni telefon: Honor View 10

Honor View 10 predstavlja eno najboljših razmerji med ceno in zmogljivostjo. Cenovno ugodni telefon je opremljen s 15,2-centimetrskim (6-palčnim) zaslonom, veliko pomnilnika in prostora za shranjevanje podatkov. Poganja ga umetna inteligenca z zmogljivim procesorjem Kirin 970, zanj pa bo treba odšteti dobrih 400 evrov.

Najboljša pametna ročna ura: Misfit Path

Pametna ročna ura Misfit Path je tako kot sorodnica Misfit Phase namenjena ljudem z manjšim obsegom zapestja. Čeprav je opremljena s kazalci, šteje korake, porabljene kalorije, razdaljo in dožino spanja. Poleg tega omogoča prejemanje telefonskih klicev, sporočil in sporočil s strani mobilnih aplikacij. Uro boste lahko uporabljali celo pri plavanju v bazenu. Naprodaj bo enkrat poleti, zanjo pa bo treba odšteti 123 evrov.

Najboljša fitnes naprava: Peloton Tread

Čeprav je za pametno fitnes napravo treba odšteti kar 3.300 evrov, gre za napravo, ki je pisana na kožo tehnološkim zanesenjakom. Opremljena je namreč z visokoločljivim zaslonom z 81-centimetrsko (32-palčno) diagonalo, za 33 evrov pa boste imeli možnost do 10 prenosov vašega treninga v živo preko spleta. Ker imajo uporabniki številne podatke o treningu vedno na dosegu roke, je motivacija za vsakodnevni trening še toliko boljša.

Najboljši dron: Tello

Čeprav Tello ni profesionalni dron, za 81 evrov ponuja precej. Omogoča namreč snemanje videoposnetkov v ločljivosti 720p, na voljo pa je celo plošček s povezavo Bluetooth. Novost lahko celo programirate z uporabo programskega jezika MIT Scratch.

Najboljši televizor: Samsung The Wall

Čeprav so bili mnogi prepričani, da je vojne s povečevanjem diagonale pri televizorjih konec, še zdaleč ni tako. Samsung je namreč na CES-u predstavil televizor s kar 355-centimetrsko oziroma 140-palčno diagonalo. Televizor ima zaslon, ki je opremljen z milijoni diodami vrste MicroLED in velikosti le 0,8 milimetra, zaradi česar je slika dovolj dobra tudi za gledanje od blizu.

Najboljši igričarski računalnik: Digital Storm Spark

Na CES-u smo bili letos priča številnim dobrim računalniškim sistemom za igranje iger, izstopal pa je sistem Digital Storm Spark. Predvsem zaradi svoje kompaktnosti. Ohišje računalnika namreč meri le 35,6 x 10,2 centimetrov, za hlajenje komponent pa skrbi vodni hladilni sistem. Za 1.065 evrov uporabnik dobi grafično kartico Nvidia GeForce GTX 1060, v aluminijasto ohišje všečne oblike pa je mogoče »stlačiti« celo grafično kartico Nvidia GeForce GTX 1080 in Intelov procesor Core i7-8700K. To bo zagotovo dovolj tudi za poganjanje najbolj zahtevnih iger v največji ločljivosti.

Najboljša naprava za navidezno resničnost: Lenovo Mirage Solo

Naprava za navidezno resničnost Lenovo Mirage Solo temelji na osnovi platfrome za navidezno resničnost Google Daydream. Ker gre za samostojno platformo, jo lahko uporabnik koristi za skakanje, tekanje in hojo po prostoru, saj nima nadležnih kablov, prav tako pa ni nevarnosti, da bi vam telefon padel po tleh, ko se premikate po prostoru.

Najboljši robot: Sony Aibo

Najboljši robotski prijatelj je nazaj. Gre za izboljšano različico robota Sony Aibo, ki se vam bo takoj prikupil. Opremljen je z bolj naprednimi tipali, boljšo umetno inteligenco in bolj prijazno obliko. Robot lahko prepozna člane »svoje« družine, prenaša videoposnetke v živo, sledi gibom in se uči s spremljanjem okolja v katerem se nahaja. Trenutno je naprodaj le na Japonskem in je vse prej kot poceni, saj je zanj treba odšteti kar 1.475 evrov.

Najboljši koncept: LG OLED TV

Podjetju LG je na letošnji CES uspelo pripeljati prvi upogljiv zaslon OLED, ki po diagonali meri kar 165-centimetrov oziroma 65-palcev. Gre za velik korak v primerjavi s štirimi leti nazaj, ko je LG-ju uspelo izdelati upogljiv zaslon OLED, ki je po diagonali meril 45,7-centimetrov oziroma 18-palcev. Novi zaslon OLED lahko dejansko zavijete v rolo, ki v premeru meri le nekaj centimetrov. To bo zagotovo prišlo v poštev tistim uporabnikom, ki veliko potujejo, saj je njegovo prenašanje relativno enostavno. Pri tem pa je zanimivo tudi to, da so zvočniki vgrajeni neposredno v zaslon, kar pomeni, da so vedno na voljo.

Najmanjši pomnilniški ključ: SanDisk

Podjetje SanDisk je v okviru CES-a predstavilo najmanjši pomnilniški ključ tipa USB-C. Nanj lahko shranite do en terabajt podatkov, njegova prednost pa je v tem, da ga lahko priključite tako na namizni in prenosni računalnik, kot na pametni telefon in tablični računalnik, v kolikor te naprave seveda razpolagajo z vmesnikom USB-C. Ker je najmanjši pomnilniški ključ USB-C še vedno v razvojni fazi, trenutno še ni znano, kdaj bo na voljo v prosti prodaji. Mnogi so prepričani, da bi se to lahko zgodilo še pred poletjem, njegova cena pa bo po vsej verjetnosti kar zasoljena.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več