Računalništvo, telefonija
09.03.2018 14:00

Deli z drugimi:

Share

Tudi pri vas ura kaže napačen čas?

Zaradi spora, ure zamujajo tudi do več kot 5 minut
Zaradi spora, ure zamujajo tudi do več kot 5 minut

Spor večkrat privede do konfliktov. Tokrat je zaradi spora med Srbijo in Kosovo prišlo do destabilizacije električnega omrežja v Evropi in posledično do netočnosti ur. Večina gospodinjstev ima doma električno pečico, mikrovalovno ali kakršno koli drugo napravo, katera usklajuje svoj čas, z merjenjem omrežne napetosti. Marsikdo, je tako prišel do spoznanja, da njihove ure zaostajajo tudi za več kot 5 minut.

Glavni razlog za to zaostajanje, je bila nestabilnost električnega omrežja v Evropi, katera sega vse do spora med Srbijo in Kosovom.

Sicer lahko čas merimo na različne načine, ampak večina električnih in elektronskih naprav se zanaša na kvarčne kristale, frekvenco električnega omrežja, internetne strežnike (NTP), mobilni signal (GSM) in pa satelitski (GPS).

Domača elektronika tako največkrat uporablja za usklajevanje časa kar električno omrežje, kar naj bi bilo vsaj v teoriji natančneje od kvarčnih kristalov, zaradi konstantne frekvence omrežja. To se je pa vse spremenilo in obrnilo na glavo že v januarju letos.

Do danes se je tako nabralo tudi do več kot 5 minut odstopanja, zaradi napačne frekvence. Navadno električno omrežje uporablja frekvenco 50 Hz, frekvenca od januarja dalje pa je bila tako “le” 49,996 Hz. To za navadne smrtnike pomeni, da mora napetost zanihati v enem dnevu natanko 4.320.000-krat. Ker je bilo nihajev manj, v primerjavi z atomskim časom (UTC), se je tako nabral zaostanek. Sicer se ta razlika 0,004 Hz zdi zanemarljiva, je ravno zaradi tega prišlo do odstopanja ur.

To odstopanje ni prizadelo samo pečic, temveč tudi toplotne črpalke, sončne elektrarne in ponekod celo hidroelektrarne.

Evropsko združenje sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja ali ENTSO-E, je tako po več kot dveh mesecih nepravilnost le podalo tudi svojo izjavo.

Za odstopanje naj bi tako bili kriva Srbija in Kosovo, saj je Kosovo porabilo 113 GWh električne energije, katero pa oskrbuje Srbija, vendar le-ti niso bili pripravljeni na povečano električno porabo in zato posledično niso zagotovili zadostnih virov.

Padec frekvence s zato zgodi, ko se pri tem tudi poveča poraba električne energije. Tako se del kinetične energije generatorjev pretvori v električno energijo, pri čemer se vrtenje generatorja začne upočasnjevati.

Tako kot se je v tem primeru, to zgodilo nekontrolirano, je padec večji, kateri povzroča odstopanja. Pri odstopanju pod 47,5 Hz in nad 52,5 Hz se pa elektrarne začnejo odklapljati od omrežja, kar lahko privede do hudih padcev.

To se seveda dogaja zelo poredko, saj druge elektrarne začnejo pri tem proizvajati več električne energije in s tem prevzamejo delo. Pri tem pomaga tudi čezmejni odkup, za katerega pa se navadno odločijo le, če potrebne energije sama država ne zmore proizvesti. Izgube se hitro nadomestijo, saj se odstopanja drago plačujejo s kazenskimi pribitki.

Tehnično naj bi težava bila rešena že ta teden, politično bo pa ostala še kar nekaj časa. Ta bo morala obsegati plačilo izkoriščene energije Kosova, da se bo omrežje ustalilo, torej okrog 113 GWh. Za primerjavo, je tolikšna približno enotedenska proizvodnja Nuklearne elektrarne Krško.

Medtem pa Srbija in Kosovo obtožujeta drug drugega.

Za uporabnike pa sta tako rešitvi dve. Lahko počakajo, da se nadoknaden čas spet pridobi – tako bo omrežje nekaj časa delovalo s frekvenco 50,01 Hz; le tako bomo dohiteli zaostanek. Lahko pa jih ponastavimo sedaj in spet čez nekaj tednov, saj bodo zaradi trenutnega pridobivanja na zaostanku čez nekaj tednov prehitevale.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več