Računalništvo, telefonija
04.02.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

Uber in Cabify zapuščata Barcelono

Uber in Cabify zapuščata Barcelono
Uber in Cabify zapuščata Barcelono

Ponudnika prevozov Uber in Cabify bosta kmalu prenehala s ponujanjem svojih storitev v Barceloni, razlog pa naj bi bil sprejet ukrep s strani Katalonske vlade, ki zahteva, da se vozila naročijo vsaj 15 minut pred želeno storitvijo. Nova regulativa je plod zahtev tamkajšnjih taksistov, ki so zahtevali večji nadzor nad t. i. VTC-ji (zasebnimi vozili z vozniki). Kaj bo prinesla nova regulativa, za zdaj ni popolnoma jasno, dejstvo pa je, da sta Uber in Cabify že sprejela dokončno odločitev o tem, da prenehata s poslovanjem v Barceloni.

“Nova restrikcija nam ne ponuja nobene druge možnost kot to, da umaknemo storitev UberX. Kljub temu, da smo v Braceloni načrtovali svetlo prihodnost, je Katalonska vlada sprejela takšno odločitev, ki je enostavno ne moremo sprejeti”, je povedal Uberjev predstavnik za odnose z javnostmi za Reuters. “Želimo si sodelovanja s španskimi mesti in upamo, da bomo s Katalonsko vlado našli skupni jezik, katerega rezultat bo pravična regulacija za vse nas”, je še dodal.

Le nekaj trenutkov po Uberjevi naznanitvi je podobno potezo povlekel Uberjev rival Cabify, ki se je odločil, da prav tako zapusti Barcelono. Regionalno vlado je obtožil, da so “popustili pristiskom in zahtevam taksistov in s tem resno ogrozili interese prebivalcev”.

Cabify, ki trdi, da ima v Barceloni milijon uporabnikov, pravi, da je kar 98,5 % vseh njihovi strank rezerviralo prevoze v manj kot 15 minutah pred želeno storitvijo. “Po preučitvi novih pravil, ki so postala uradna, je podjetje sprejelo odločitev, da je edini cilj nove regulacije – in potencialni učinek – direkten “napad” na aplikacijo Cabify in vse partnerska podjetja v Kataloniji in Barceloni”, so zapisali pri Cabifyju. Unanto VTC, združenje transportnih podjetij v Španiji trdi, da bi lahko nova regulacija v Barceloni ogrozila okrog 3.000 delovnih mest. Uber podatka o številu voznikov v Barceloni ni želel razkriti.

Unanto VTC je pred časom že ostro kritiziral regionalno vlado v Kataloniji, da prehitro popuščajo izsiljevanju voznikov taksijev, ki so ponovno ugrabili Barcelono in z uporabo nasilja obdržali svoj monopol. Uber in Cabify sta skladna glede mnenja, da lokalno prebivalstvo tega ne želi, kar kažejo tudi poslovni rezultati obeh ponudnikov storitev prevozov.

V Madridu je slika precej podobna, namreč taksisti že 13 dni stavkajo, da bi si na tak način zagotovili regulativo, ki bi bila njim v prid. Prejšnji teden so popolnoma zablokirali dostop do največjega sejmišča v Madridu, kjer je v tem času potekal največji turistični sejem v letu. V ponedeljek je bila primorana policija z uporabo žerjavov in ograj osvoboditi centralno Paseo de Castellana, po tem, ko so taksisti z uporabo svojih vozil popolnoma ohromili glavno ulico.

Pogovori glavnih odločevalcev v Madridu še potekajo, vendar je tamkajšnja regionalna vlada jasno povedala, da ne bo podlegla izsiljevanju taksistov, ter da ne bo sprejela podobnih ukrepov kot Katalonija. Kot sami pravijo bi s takšno regulativo naredili kar nekaj korakov nazaj v “srednji vek”. Predsednik konservativne stranke Angel Garrido je dejal: “To, da bi podlegli njihovemu izsiljevanju, ne pride v poštev – niti na prvi dan, niti na deseti dan. Če se želijo znebiti sektorja, potem bo naš odgovor vedno ne”.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več