Računalništvo, telefonija
07.03.2018 13:10

Deli z drugimi:

Share

Uber z novo storitvijo Uber Health

Uber z novo storitvijo Uber Health
Uber z novo storitvijo Uber Health

Uber je v četrtek predstavil svojo novo storitev, Uber Health, ki je narejena za nudenje zanesljivih prevozov izključno za potrebe zdravstvene nege. Program, ki je trenutno še vedno v beta verziji, bo ponudnikom zdravstvenih storitev omogočal naročanje prevozov za svoje paciente, ki bodo tako lažje prišli na preglede, posege, brez zamujanja.

Uber Health se dotika vedno večjega problema, ki se pojavlja predvsem pri starejših, ki imajo težave z iskanjem zanesljivih prevozov do klinik, zdravnikov ali ostalih ustanov zdravstvene nege. Community Transport Association je prišel do podatka, da kar 3,6 milijona Američanov zamudi ali celo odpove zdravniške preglede zaradi manka zanesljivega transporta. Največ težav imajo pacienti s kroničnimi obolenji, ki rabijo redno zdravstveno oskrbo.

Nova storitev Uber Health je narejena tako, da nudi fleksibilne urnike prevozov tako za paciente kot ponudnike zdravstvenih storitev. Prevozi so lahko naročeni takoj, ko je to potrebno – precej podobno kot smo navajeni pri že obstoječi Uberjevi storitvi – lahko pa se jih naroči tudi do 30 dni v naprej. Torej, če recimo pacient dobi datum pregleda, si lahko prevoz rezervira 30 dni pred pregledom. Uber Health bo med drugim omogočal tudi naročanje večih prevozov na enkrat, vse preko skupnega naročila v aplikaciji. Po Uberjevih podatkih naj bi njihova storitev zadostila vsem standardom, kar pomeni tako zdravstvenih organizacij kot prevozniških.

Če se sprašujete, kaj bo s starostniki, ki si storitev ne morejo privoščiti, ali ne posedujejo pametnega telefona, ki je po navadi potreben za uporabo Uberja, je Uber pripravil Uber Health, ki se temu tehnološko-finančnemu problemu izogne. Uber Health pevozi so lahko naročeni preko SMS sporočil namesto aplikacije, prav tako pa lahko pacienti prejemajo informacije fiksnega omrežja telefonije.

Trenutno se Uber Health nahaja v beta verziji, kjer je v testiranje vključenih preko 100 zdravstvenih organizacij po ZDA. Med temi organizacijami lahko najdemo bolnice, zdravstvene domove, domove za ostarele itd.

Zapolnjevanje praznine

Storitev Uber Health ne bo zgolj omogočala prevoze, temveč bo služila tudi “višjemu” namenu, ki je približevanje koncepta “ride sharing” kulture v skupnost, ki ga ne pozna in verjetno v večini tudi ne razume. “Uber Health se loteva jasne in prepoznane potrebe med Američani”, pravi Roger Entner, vodja analitikov pri Recon Analytics. “Številni Američani si na žalost ne morejo privoščiti prevoze do ambulant in bolnišnic, zato pa raje izbirajo standardne oblike javnih prevozov ali taksijev”, še dodaja. V teh primerih se pogosto zgodi, da zamujajo, se soočajo s težavami pri dostopu do prevoznih sredstev itd.

Uber Health bi lahko za vse te paciente pomenil cenovno dostopno in še bolj pomembno, zanesljivo storitev. “Brez dvoma je zanesljivi transport za vse paciente in hkrati več različnih alternativ ključnega pomena”, pravi Greg Sterling, podpredsednik stretegije pri Local Search Association. “V začetku bi glavna ciljna publika bili ljudje, ki trenutno še nimajo Uberjeve aplikacije in se pogosto soočajo s težavami pri transportu do ponudnikov zdravstvenih storitev”, je še dodal.

Ali to pomeni konec za rešilce in ostala nujna vozila?

Zelo pomembno vprašanje, na katerega je potrebno odgovoriti preden se Uber Health uradno začne uporabljati je, kako bo storitev reagirala na primere, kjer bodo pacienti resnično hudo bolani, poškodovani, ali celo v smrtni nevarnosti – zelo malo verjetno je, da bo voznik Uberja usposobljen za nudenje kakršnekoli prve pomoči pacientom.

“Te storiteve – in vozniki – niso usposobljene za transport bolanih ljudi, kar bi za Uber pomenilo nevarnost za raznorazne tožbe”, opozarja Entner. Sterling je povdaril, da Uber Health ne bo nadomestil rešilnih vozil. Si predstavljate, da po cestah letajo Uberji na “nujnih vožnjah”? To bi zagotovo pomenilo kaos. Ljudje po mnenju Sterlinga ne razmišljajo o dotični storitvi na tak način, kar pomeni, da se za rešilna vozila nikakor ni potrebno bati za izgubo posla.

V prihodnosti, ko bo storitev na dovolj visoki ravni, lahko pričakujemo tudi avtonomna vozila, ki pa morajo najprej postati kompatibilan za komercialno rabo. Sterling je sicer namignil, da Uber razmišlja v tej smeri, ki pa ne bo prehitevala Uberejvih standardnih avtonomnih vozil, ki jih že testirajo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več