Računalništvo, telefonija
25.10.2016 19:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uberjev avtonomni tovornjak uspešno opravil prvo dostavo

Uberjev avtonomni tovornjak uspešno opravil prvo dostavo
Uberjev avtonomni tovornjak uspešno opravil prvo dostavo

“Start-up” podjetje Otto, ki je zgolj eno od mnogih “start-up” podjetij iz San Francisca, je 20. oktobra postavilo pomemben mejnik na področju transporta. Uspelo jim je nekaj, kar ni še nikomur. Tovornjak, opremljen s skoraj 30.000 evri vredno programsko in strojno opremo, je opravil prvo avtonomno dostavo tovornjaka kadarkoli. Otto, čigar lastnik je od letošnjega avgusta podjetje Uber, je za prvo avtonomno pošiljko izbralo 50.000 pločevink Budweiserja in verjetno se bodo predvsem moški strinjali, da je šlo za “transport izrednega pomena”.

Šlo naj bi za povsem navadno vožnjo, saj je voznik tovornjaka pripeljal vozilo na avtocesto, vključil “avtonomni način” in naslednji dve uri užival v vožnji. Najverjetneje ni bil popolnoma sproščen, kajti samo predstavljamo si lahko, kakšen je občutek med vožnjo v tovornjaku po avtocesti, kjer nimamo nad vozilom nobenega nadzora. Pot je bila dolga skoraj 200 kilometrov, ob prihodu na cilj pa je močno odleglo tako vozniku kot vodjem podjetja Otto.

Uber zagotavlja, da njihova tehnologija ne pomeni konca dela za voznike, kajti tehnologija, ki jo uporabljajo tovornjaki Otto, deluje le na avtocestah. Tu ni zapletenih variabel, kot so pešci, križišča, otroci ali kolesarji in zato je takšna tehnologija precej lažje obvladljiva. Tovornjaki tako avtonomno ohranjajo varnostno razdaljo med vozili in menjajo vozni pas le, če je to nujno potrebno. Po pisanju portala Wired sistem podjetja Otto resnično ponuja “Level 4” (popolna avtonomija, kjer vozila v celoti spremljalo vozišče in se nanj odzivajo – avtonomijo, kar naj bi bila njihova konkurenčna prednost pred Teslo.

Soustanovitelj podjetja Otto Lion Ron je povedal, da je tehnologija pripravljena na več takšnih “testnih voženj”, napovedal pa je, da pričakuje razvoj tehnologije do mere, ko bo sposobna reagirati na vsako okoliščino med vožnjo. Prihodnost transporta, kot jo vidi Ron, naj bi bila polna avtonomnih tovornjakov na avtocestah, ki se ustavljajo na posebnih depojih, kjer vozniki prevzamejo nadzor za dokončanje vožnje. Vozniki bi tako opravljali vlogo pristaniščnih pilotov, ki “ladje” mirno spravijo do svojega “pomola”.

Verjetno obstaja veliko skeptikov okrog celotne ideje avtonomnega vozila, kajne? V primeru kakršnekoli okvare, nevarnosti ali česa tretjega tovornjaki Otto premorejo dva rdeča gumba, ki v trenutku prekineta “avtonomni način” vožnje (eden je takoj pri volanu, drugi pa za sedeži v spalni kabini). Predstavitev tovornjaka si lahko ogledate na videu na naslovu http://bit.ly/2dFYdec.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847