Računalništvo, telefonija
20.12.2016 15:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uberjev samovozeči avto prevozil rdečo luč

Uberjev samovozeči avto prevozil rdečo luč
Uberjev samovozeči avto prevozil rdečo luč

Razumljivo je, da si inženirji samovozečih vozil želijo, da bi se njihova vozila na cestah obnašala kot če bi jih vozili ljudje, nismo pa prepričani, da med to spada tudi neupoštevanje rdečih luči. Le nekaj ur po tem, ko so avtonomna vozila začela voziti po ulicah San Francisca, naj bi eno od njih prevozilo rdečo luč. Incident je bil posnet in še v istem trenutku naložen na YouTube. Pri Uberju so takoj začeli s preiskavo.

V spodnjem videu lahko vidite kako taksi Luxor ustavi pred prehodom za pešce, ko se prižge rdeča luč. Le nekaj sekund za tem in na srečo preden so pešci zakorakali po prehodu, pa je Uberjevo samovozeče vozilo Volvo XC90 “švignilo” skozi rdečo luč.

Glede na to koliko senzorjev in kamer je vključenih v Uberjeva samovozeča vozila, se poraja dvom o varnosti teh avtomobilov. Si predstavljate kaj bi se zgodilo, če bi Uberjev avto zbil katerega od pešcev? Je zatajila tehnika ali je kriv človeški faktor?

Incident se je, kot rečeno, zgodil le nekaj ur po tem, ko je Uber naznanil, da bodo začeli z vključevanjem samovozečih vozil v San Franciscu. To pa je bilo tri mesece po tem, ko je Uber začel testirati avtonomno tehnologijo na ulicah Pittsburgha, kjer je avtonomna tehnologija tudi nastala.

Po poročanju lokalnih medijev so predstavniki Uberja zatrdili, da ne potrebujejo posebnega dovoljenja za testiranje tehnologije v San Franciscu, če je med samo vožnjo prisoten inženir. “Številna mesta in države so prepoznale problem regulacije in kompleksnih pravil, ki bi lahko na inovacije vplivale zaviralno. To pa bi rezultiralo v počasnejšem razvoju tehnologije”, so zapisali v izjavi za javnost. “Upamo da Kalifornija, ki slovi kot zibelka inovativnosti, ne bo restriktivno nastopila proti našim idejam”, so še dodali.

Na žalost se za Uber ni vse izteklo po njihovih načrtih. Kalifornija je naročila Uberju naj ta ustavi testiranje samovozečih vozil na javnih cestah. Pri državni instituciji za regulacijo motornih vozil, California Department of Motor Vehicles, so dejali, da mora Uber najprej zagotoviti varnost za javnost. V nasprotnem primeru, torej v primeru, da Uber ne bi ustavil testiranja, jih lahko čakajo številne tožbe in pravni problemi.

Pri Uberju so po vsem tem komentirali incident z rdeči lučjo in obrazložili, da je šlo za napako voznika. Uberjev predstavnik za odnose z javnostmi je za portal Digital Trends povedal: “Incident se je zgodil zaradi človeške napake. To je glavni razlog zakaj vlagamo toliko denarja in truda v razvoj samovozeče tehnologije, ki bi naredila ceste bolj varne. To vozilo ni bilo v avtonomnem načinu in ni prevažalo potnikov. Voznik je bil nemudoma suspendiran, preiskava incidenta pa se še nadaljuje.”


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18