Računalništvo, telefonija
08.09.2017 09:30

Deli z drugimi:

Share

Učni robot Makeblock mBot Ranger

Učni robot Makeblock mBot Ranger
Učni robot Makeblock mBot Ranger

Podjetje PSE poslovne komunikacije d. o. o. je poleg prodaje in storitev telekomunikacijskih storitev pred nekaj meseci začelo s prodajo Makeblock izdelkov. Trenutno so najbolj aktualni izobraževalni robot mBot Ranger, ki ga s pomočjo priloženega izvijača sestavite v želeno obliko. Lahko je to Robotski tank, Nervozna ptica ali Poletni predator. Na voljo so tudi brezplačni programi, ki so prilagodljivi na vseh operacijskih sistemih.

Opis robota mBot Ranger

mBot Ranger sestavimo iz kovinskih ohišij, združljivih z Arduino Mega 2560 matično ploščo, imenovano Me Auriga, ki je opremljena z RGB LED obročem, brenčačem ter svetlobnim, zvočnim, temperaturnim in giroskopskim senzorjem, ki meri vse osi koordinatnega sistema.

Na plošči Me Auriga je prilagojen vhod za priključitev obeh kodirnih motorjev in 10 RJ25 vhodov, ki so zaradi lažjega povezovanja elektronskih modulov barvno označeni. V kompletu je priložen Me ultrazvočni senzor, ki deluje na principu odbitega ultrazvočnega vala, ki se odbije od objekta in določi njuno razdaljo. Temelji na merjenju časa, ki je potreben za odbiti in sprejeti ultrazvočni val. Dodan je tudi Me linijski senzor, ki je namenjen temu, da prepozna linije ali bližino objekta. Na modulu ima dva senzorja iz IR LED oddajnika in IR sprejemnika, ki meri odbito količino infrardeče svetlobe. Na ploščo Me Auriga priključimo Bluetooth indikator, ki omogoča vzpostavitev med izbrano pametno napravo ali osebnim računalnikom.

Programska oprema robota mBot Ranger

Grafično programiranje je eden izmed načinov programiranja v brezplačnem programu mBlock, ki je zasnovan v okolju Scratch 2. Program je kompatibilen z operacijskimi sistemi Windows, Mac in Linux, za katerega je na voljo tudi slovenski prevod. Če nam grafično programiranje ni dovolj, lahko vsak grafični program v mBlocku prenesemo na Ardoino IDE (programski jezik C), ki se lahko dodatno ureja. Gre za odprtokodno razvojno ploščo, ki temelji na prilagodljivi strojni in programski opremi.

Ostali Makeblock izdelki

Makebock ponuja tudi preprostejši robot mBot z manjšim številom senzorjev, ki ga lahko preko računalnika ali s pametnimi napravami upravljate preko Bluetooth ali 2.4 G povezave.

Za tiste, ki hočejo nekaj več, je na voljo mobilni robot Ultimate 2.0, ki se ga lahko sestavi v kar 10 različnih oblik. Združljiv je z Arduinom in celo z Raspberryjem Pi. Ultimativni 2.0 podpira Python programiranje (v kombinaciji z Raspberry Pi), Arduino IDE programiranje, grafično programiranje in Node JS. Makeblock nima samo mobilnih robotov, ampak ponuja tudi 3D tiskalnik mGiraffe 3D Printer Kit in LaserBot, ki je opremljen z zelo močnim gravirnim laserjem. Z njim se lahko na preprosti način okrasi les, gravira fotografije ali čestitke. Več o ponudbi si lahko ogledate na spetni strani: www.itshop.si/217-makeblock. (oglasno sporočilo)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več