Računalništvo, telefonija
05.07.2016 22:30
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ujemite zadnji vlak za brezplačno nadgradnjo na Windows 10 preden bo prepozno!

Čas za brezplačno nadgradnjo na Windows 10 imate le še do 29. julija.
Čas za brezplačno nadgradnjo na Windows 10 imate le še do 29. julija.

Podjetje Microsoft je pred slabim letom dni ponudilo v prenos operacijski sistem Windows 10, ki so ga uporabniki širom sveta sprejeli z odprtimi rokami, saj združuje vse prednosti operacijskih sistemov Windows 7 in Windows 8.1. Uporabniki osebnih računalnikov so z njim večinoma zadovoljni, saj deluje zanesljivo in dovolj hitro tudi za poganjanje najzahtevnejših iger. Poleg tega je za uporabnike licenčnih operacijskih sistemov Windows brezplačen, a žal ne več za dolgo.

Če nadgradnje starejšega operacijskega sistema Windows 10 ne bomo opravili do konca letošnjega julija (natančneje 29. julija), bomo izgubili pravico do brezplačne nadgradnje. Po 29. juliju bo za nadgradnjo na Windows 10 treba seči v žep, za licenco pa bo potrebno odšteti okoli 120 evrov.

Zakaj nadgraditi na Windows 10?

Glavna prednost operacijskega sistema Windows 10 je enaka uporabniška izkušnja ne glede na uporabljeno napravo, in sicer od namiznih računalnikov in prenosnikov pa vse do tabličnih računalnikov, mobilnih telefonov in televizorjev. Poleg tega je opremljen še z »novim« gumbom Start, ki združuje prednosti klasičnega gumba Start in »živih« ploščic. Windows 10 je opremljen še s peščico programov, ki so sicer namenjeni uporabi v novem grafičnem vmesniku, a jih je mogoče poganjati tudi na namizju. Tu seveda ne gre spregledati namenske tipke za iskalnik, ki se nahaja poleg menija Start. Na voljo je še digitalna asistentka Cortana, ki nam bo močno poenostavila uporabo operacijskega sistema Windows 10. Če naprava podpira upravljanje z dotikom, je nekaj funkcij iz Windowsa 8 še vedno na voljo, kot so na primer vrstica z dodatnimi možnostmi na desni, poznana kot Charms Bar, z levega roba proti sredini bo odprla možnost Task View in še mnogo več.

Poleg tega bo Microsoft letos poleti ponudil v prenos posebno jubilejno programsko posodobitev Anniversary Update, ki bo namenjena operacijskemu sistemu Windows 10 za osebne in tablične računalnike. Največja pridobitev nove nadgradnje bodo nedvomno univerzalne aplikacije (Universal Windows Platform), ki jih bo mogoče poganjati na vseh napravah, ki temeljijo na osnovi Oken 10, vključno z igralno konzolo Xbox in večpredstavnostnih očal HoloLens. Poleg tega bo posodobitev Anniversary Update prinesla še boljšo uporabniško izkušnjo, naprednejši Windows Ink, več možnosti za digitalno asistentko Cortana, hitrejši spletni brskalnik Edge in še mnogo več. Tu bo zagotovljena celo podpora za »Bash shell«, kar bodo znali ceniti predvsem napredni uporabniki.

Kako nadgraditi vaš operacijski sistem na Windows 10?

Če namenskega okna za brezplačno nadgradijo še niste opazili oziroma ste ga »pomotoma« odstranili, ni še vse izgubljeno. Za brezplačno nadgradnjo operacijskega sistema Windows 7, Windows 8 ali Windows 8.1 namreč zadošča le klik na spletno povezavo bit.ly/Windows-10-Namestitev, prenos in zagon datoteke MediaCreationTool32 ali MediaCreationToolx64 ter izbira možnosti »Upgrade this PC now«. Prenos operacijskega sistema Windows 10 se bo opravil samodejno, skupaj z namestitvijo oziroma nadgradnjo. Orodji MediaCreationTool32 in MediaCreationToolx64 lahko uporabite tudi za prenos novosti in izdelavo namestitvene zgoščenke ali pomnilniškega ključa USB. To naredite tako, da namesto možnosti Upgrade this PC now izberete možnost Create installation media for another PC in sledite navodilom.

Kaj bomo izgubili z namestitvijo sistema Windows 10?

V resnici, ne prav veliko. Pri nadgradnji bomo namreč izgubili le dostop do brezplačnih vgrajenih iger Hearts (Minesweeper in Solitaire ostajata, vendar v posodobljeni izvedbi) ter do večpredstavnostnega sistema Windows Media Center, ki so ga s pridom uporabljali predvsem tisi, ki so prisegali na Windows kot osnovni sistem za poganjanje večpredstavnostnih vsebin. Privzeto ne bo na voljo niti podpora za disketnik, česar mnogi uporabniki pravzaprav niti ne bodo pogrešali. Za poganjanje zgoščenk DVD pa bo treba namestiti namenski program, kot je predvajalnik VLC.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več