Računalništvo, telefonija
14.12.2018 15:40
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca: 20 napovedi za leto 2019 (1. del)

Umetna inteligenca: 20 napovedi za leto 2019 (1. del)
Umetna inteligenca: 20 napovedi za leto 2019 (1. del)

Umetna inteligenca (“Artificial intelligence” – AI) je povsod – v to področje se vlagajo ogromne vsote denarja, ustanavljajo se številna “start-up” podjetja, vanjo vlagajo že uveljavljene korporacije in številna tako manjša kot večja podjetja se sprašujejo, kaj lahko umetna inteligenca naredi za njih. Spletni portal Forbes ja zbral 140 napovedi na področju umetne inteligence za leto 2019, mi smo jih za vas zbrali 20 (ostalih 120 si lahko preberete na tej povezavi). Deset v tem delu, deset pa jih sledi v drugem delu članka.

1. “Nekateri načini uporabe umetne inteligence ne bodo ujeli zastavljenih rokov. Recimo avtonomni avtomobili, ki jih že kar nekaj časa čakamo, so verjetno še veliko bolj oddaljeni, kot se nam morda zdi. Čisto možno je, da pravih, v celoti avtonomnih avtomobilov, ne bomo srečali na cestah še kakšnih 20 let. Tudi napovedi glede nadvlade robotov in umetne inteligence bomo srečali le v filmih. Bolj realno je pričakovati, da se bodo naša pričakovanja in zmožnosti umetne inteligence srečala nekje na polovici. Naslednjih 5 let bo zelo podobnih današnjemu dnevu, le da bo naš vsakdan bolj učinkovit. AI boti bodo postali učinkovitejši pri odgovarjanju na vprašanja in odnosih s strankami, pametni asistenti bodo še bolj izpopolnjeni, lastnosti samovozečih se vozil pa se bodo še naprej razvijale – ne bodo pa zavzeli cest”, – Richard Socher, glavni znanstvenik, Salesforce.

2. “Umetna inteligenca se bo še naprej širila v različne načine uporabe, od proizvodnje, do izobraževanja in maloprodaje. Recimo na področju zdravstva imajo AI aplikacije možnost, da zmanjšajo čakalne dobe in celo sprostijo nekaj dela zdravnikom – obstajajo že AI algoritmi, ki z veliko natančnostjo prepoznajo in diagnosticirajo tumor. Stroški inkorporacije in razvoja dotične tehnologije se manjšajo, s čimer se povečuje hitrost vključevanja v številne industrije. Pri Lenovu že uporabljamo umetno inteligenco pri razvoju karseda najboljše uporabniške izkušnje”, – Gianfranco Lanci Korporativni predsednik, Lenovo.


3. “Pacienti se bodo pogovarjali preko “omni-channel” uporabniških vmesnikov in že obstoječih botov, ki so trenutno na voljo na mobilnih aplikacijah in ostalih IT platformah. Vsem dobro poznanim produktom, kot sta Alexa in Google Home, bi lahko dodali HIPAA podporo za zasebnost, kar bi odprlo vrata botom, ki bi se potem lahko brez težav pogovarjali s pacienti o najbolj osebnih stvareh. Kar se tiče same nege, se bo celotna izkušnja – od gumbov za klic sestri do zbiranja podatkov in aplikacij za delanje raznoraznih urnikov – spremenila v robotske medicinske asistente, ki so osredotočeni na paciente oz. stranke”, – Dan Housman, vodja tehnologije, ConvergeHEALTH, Deloitte.


4. “Leto 2019 bo prineslo premike s poudarkom na opravljanju “analitike na robu”. Organizacije bodo prihranile čas in denar z obdelavo in “analizo podatkov na robu”, namesto uporabe tradicionalne analitike. Primeri uporabe vključujejo odkrivanje anomalije (goljufije), prepoznavanje vzorcev (napovedi napak / vzdrževanje) in obstojne tokove. Avtonomni avtomobili, naftne in plinske ploščadi, medicinski pripomočki, vse to so zgodnji primeri tega trenda, ki se bo v letu 2019 samo še širil “, – Jack Norris, Podpredsednik, Podatki in Aplikacije, MapR.


5. “Javne zahteve za družbeno odgovorne AI se bodo povečale. 2018 je bilo leto prebujenja. 2019 bo leto delovanja in akcije. To ne bodo samo podatkovni etiki in zagovorniki človekovih pravic, ki zahtevajo poštenost, odgovornost in preglednost. Potrošniki se že spreminjajo, samo poglejmo, kako uporabljajo Facebook ali kako pogosto brišejo svoje račune – in ta trend se bo verjetno razširil tudi na druga družbena omrežja in druge storitve, ki bodo zlorabile osebne podatke. Veliko število obljub in izjav o odgovornem ustvarjanju in uporabi AI bo napisano in podjetja bodo pod pritiskom, da jih sprejmejo. Javnost se bo borila proti vladni uporabi pristranske AI v odločitvah, ki vplivajo na človekove pravice. Več zaposlenih bo zahtevalo vpliv na to, kar ustvarjajo, ti isti zaposleni pa ne bodo želeli prispevati k škodljivi avtomatizaciji. Vodstva bodo podjetja morala voditi s svojo zavestjo – ali kupujejo AI rešitve ali jih gradijo – in iskati zagotovila, da so sistemi pošteni”, – Kathy Baxter, Vodja Etične AI prakse, Salesforce.


6. “Napredne tehnologije analitike in umetne inteligence bodo še naprej postajale bolj osredotočene in namensko uporabljene za posebne potrebe, te zmogljivosti pa bodo vse bolj vgrajena v orodja upravljanja. Ta težko pričakovana zmogljivost bo poenostavila delovanje IT-ja, izboljšala infrastrukturo in robustnost aplikacij ter znižala celotne stroške. Skupaj s tem trendom se bosta AI in analitika vključili v rešitve za visoko razpoložljivost in obnovitev po nesreči ter ponudbe ponudnikov storitev v oblakih za izboljšanje ravni storitev. Z zmožnostjo hitrega, samodejnega in natančnega razumevanja težav ter diagnosticiranja težav v kompleksnih konfiguracijah, se bo zanesljivost in s tem razpoložljivost kritičnih storitev, ki jih dobimo iz oblaka, znatno izboljšala”, Jerry Melnick, Predsednik in Glavni izvršni direktor, SIOS Technology.


7. “Boti in AI se še naprej razvijajo, v letu 2019 pa se bo povečala globina in širina funkcij, ki jih lahko izvajajo. To pomeni, da bo tehnologija omogočala še veliko več, kot omogoča danes. Kaj to pomeni za delovno silo, je ta sprememba pozitivna ali negativna? Po eni strani bo strojno učenje ljudem pomagalo preseči množično količino podatkov in učinkoviteje opravljati svoje delo, po drugi strani pa bodo delovna mesta za podporo strankam do določene mere zagotovo odpravljena, saj bodo ljudje bolj zadovoljni z interakcijami z botom. To se bo začelo pojavljati v širšem obsegu leta 2019, saj več podjetij sprejema AI in tehnologijo botov. Kljub temu, da ne gre za povsem nova odkritja, ljudje do te tehnologije pristopamo z veliko mero pazljivosti”, – David Cohn, soustanovitelj in vodja strateškega razvoja, Pigeon.


8. “Ena največjih skrivnosti o industrijski umetni inteligenci je, da je kar nekaj sistemov naučenih in vzpostavljenih na podlagi podatkov, ki so jih ustvarili in označili ljudje. Na voljo bo vedno več kompleksnih AI problemov in z njimi tudi potreba po visokokvalitetnih človeških presojah na vsakem koraku. Vsekakor pa pričakujemo inovacije in nove procese, ki bodo dvignili nivo učenja strojev na tako visoko raven, da bodo prej omenjene presoje bolj časovno in stroškovno učinkovite. Obenem pa bomo dobili tudi povsem nove tehnike, s katerimi se do zdaj še nismo soočili, pa vendarle bi o njih morali začeti čim prej razmišljati”, Joel Tetreault, vodja raziskovanja, Grammarly.


9. “Grafi znanja so nova črna! Potrebne tehnologije – “NLP”, “Graph DB”, “Content Analytics” – so zdaj razvite do te mere, da omogočajo grafe znanja, da ti preprosto kodificirajo domensko znanje. Od uporabnih botov, vodenih procesov do avtomatiziranih svetovalcev – videli bomo več uporabe v številnih panogah in domenah, vključno z zdravstveno oskrbo, finančnimi storitvami in prodajo”, Jean-Luc Chatelain, Direktor in vodja razvoja, Accenture Applied Intelligence.


10. “Umetna inteligenca se je z novimi inovacijami premaknila na področje samovozečih se vozil, pametnih zvočnikov in tehnologije prepoznavanja obraza. Enako pomembne, pa vendarle manj vidne, so AI aplikacije v logistiki, proizvodnji, zdravstvu in kiber varnosti. Tisto, kar dela kiber varnost edinstveno je, da je dotično področje ključna komponenta vseh ostalih tehnologij. Ne glede na to, ali si izberemo življenje v “inteligentnem” ali “umetno inteligentnem” svetu, ena stvar je kristalno jasna: če umetne inteligenca ni vključena v vašo strategijo kiber varnosti, potem obstaja veliko večja verjetnost, da bodo hekerji lažje prišli do vaših podatkov. Umetna inteligenca hekerjem precej oteži delo in zato se hekerji po navadi odločajo za tiste “tarče”, ki umetno inteligenco šele razvijajo oz so v začetnih fazah inkorporacije. Seveda se tudi hekerji razvijajo, vendar na začetku vedno raje izberejo bolj “mehkejše” tarče, kajti z njimi imajo precej manj dela”, Joe Levy, Direktor tehnologije, Sophos.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več