Računalništvo, telefonija
07.02.2017 20:00

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca odčitala lekcijo pokra najboljšim igralcem sveta

Umetna inteligenca odčitala lekcijo pokra najboljšim igralcem sveta
Umetna inteligenca odčitala lekcijo pokra najboljšim igralcem sveta

Štirje izmed najboljših svetovnih igralcev pokra so v epskem 20-dnevnem boju z umetno inteligenco morali priznati premoč, saj je “računalnik” dominiral v 120.000 “handih” Texas Hold’em pokra. Libratus, kakor so poimenovali umetno inteligenco, je premagal mojstre pokra za skoraj 1,8 milijona ameriških dolarjev.

Libratus je bil razvit s strani računalniških znanstvenikov na Carnegie Mellon University (CMU), ki so že ustvarjali podobne sisteme – Google DeepMind, ki je kot za stavo premagoval mojstre igre Go. Kljub vsemu pa je poker zgodba zase, kajti potrebno je upoštevati psihološki aspekt človeka – zmožnost branja nasprotnika dokazuje kako močno je umetna inteligenca napredovala, kajti kot lahko vidimo je sedaj sposobna razumeti veliko več kot samo pravila igre.

Frank Pfenning, vodja ekipe, ki je ustvarila Libratus pravi: “Računalnik ne more zmagati, če ne zmore blefirati!”. Razvoj umetne inteligence, ki zelo uspešno blefira, je pomemben korak za znanost in ta napredek bi lahko imel velik potencial. Predstavljajte si, da se vaš telefon pogaja za najboljšo ceno avtomobila namesto vas. “To je šele začetek”, je dodal Pfenning.

Preden je Libratus bil “kvalificiran” za tekmo, je moral trenirati kar 15 milijonov ur, umetna inteligenca pa je bila naložena na superračunalnik z 1,35 procesorske moči in 274 Tb spomina. Te specifike govorijo o tem, da je superračunalnik kar 7,250-krat hitrejši od navadnega prenosnika, vsebuje pa kar 17,500-krat več spomina.

Tisto, kar pa je bilo ključno za to, da je Libratus tako dominiral, je bilo sprotno prilagajanje igri nasprotnika. Libratus je s tem, ko je igra napredovala analiziral strategije nasprotnika in prilagodil svojo igro takoj, ko je igralec hotel izkoristiti njegovo slabost. Tuomas Sandholm, glavni raziskovalec, je povedal, da je po vsakem dnevu igranja meta-algoritem analiziral strategije profesionalcev in temu primerno priredil strategijo za naslednji dan.

Jimmy Chou, eden od igralcev, priznava: “Bot iz dneva v dan postaja boljši in občutek imaš, kot da igraš z boljšo verzijo sebe”. Dong Kim, veliki rival Chouja, dodaja: “Imel sem občutek, kot da igram proti nekomu, ki goljufa, kot da bi videl moje karte. Nikogar ne obtožujem goljufanja, ampak enostavno je bil tako dober”.

Medtem, ko je Libratus v prvih petih dneh hitro prevzel vodstvo, se je šesti dan stanje žetonov izenačilo. Po tem pa je Libratus prestavil dve prestavi višje in takoj priigral milijon dolarjev v žetonih. Zdaj, ko je tekme konec, bodo reziskovalci s svetom delili skrivnosti Libratusa. Prvič že na konferenci Association for the Advancement of Artificial Intelligence v San Franciscu.

Če pustimo poker nekoliko na strani, je potencial, ki ga ekipa pripisuje Libratusu enormen. Od poslovnih pogajanj, “kiber-varnosti”, do medicinskih posegov. Umetna inteligenca je napovedana kot eden najbolj “vročih” tehnoloških trendov za letošnje leto nasploh, torej lahko pričakujemo vedno več porazov takšnih indrugačnih mojstrov na najrazličnejših področjih. Pripravite se, umetna inteligenca prihaja!


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50