Računalništvo, telefonija
31.01.2017 09:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca uspešna pri odkrivanju kožnega raka

Umetna inteligenca uspešna pri odkrivanju kožnega raka
Umetna inteligenca uspešna pri odkrivanju kožnega raka

Nov sistem umetne inteligence je sposoben zaznati simptome kožnega raka z enako stopnjo natančnosti kot zdravniki. Po mnenju strokovnjakov je naslednji korak prenos tehnologije na pametne telefone, kar bi pomenilo, da bi lahko vsak uporabnik telefona brez težav izvedel samodiagnozo. V trenutku, ko bo sistem toliko napredoval da bo postal prenosljiv, bodo ljudje rešeni dolgih čakalnih vrst v bolnišnicah in zdravniških ordinacijah.

Raziskovalci Univerze v Stanfordu trdijo, da je ključen pri uspehu njihovega sistema umetne inteligence algoritem, ki preko analize obstoječe baze podatkov o kožnemu raku prilagaja svoje znanje za primere, ki jih še ni videl. Andre Esteva, eden od raziskovalcev, je za portal Science Alert povedal: “Naredili smo izjemno močan algoritem umetne inteligence, ki se uči iz podatkov. Namesto da natančno določiš in računalniško zakodiraš kaj iskati, enostavno prepustiš algoritmu, da ugotovi sam.”

Da je sistem postal tako “pameten”, so ga raziskovalci natrenirali z uporabo 129.450 bližnjih posnetkov kožnih poškodb in s tem pokrili več kot 2.000 različnih bolezni. Tako je nastala obsežna baza podatkov, iz katere se algoritem lahko uči. Nato so si raziskovalci sposodili algoritem, ki ga je razvil Google in s tem svoj sistem naučili razlikovanja med kožnimi znamenji.

Z novo napravo so se pomerili proti 21 kvalificiranim dermatologom, katerim so pokazali 376 slik kožnih znamenj in simptomov ter jih prosili, da odločijo, ali bi pacienta poslali domov, ali bi mu predpisali nadaljnje preiskave. Sistem umetne inteligence se je po stopnji uspešnosti uspel kosati s profesionalci.

Kljub vsemu pa raziskovalci opozarjajo, da njihov namen ni zamenjava zdravnikov, amapk zgolj omogočiti ljudem enostavnejši dostop do prvih dveh faz preiskav, preden se napotijo k zdravniku. Preden pa sistem postane javno dostopen, morajo biti raziskovalci 100-odstotno prepričani, da ne bo podajal kakršnihkoli napačnih diagnoz in ocen. Iz tega razloga si prizadevajo vključiti resnične klinične teste, ki bi pomagali pri nadaljnjem razvoju.

Anjali Mahto, dermatologinja in predstavnica organizacije British Skin Foundation, je za The Guardian povedala, da so rezultati novega sistema umetne inteligence zelo vzpodbudni: “Gre za vznemirljivo novo tehnolgijo, ki ima potencial, da poveča dostop do dermatologije v vsakem trenutku in to v času, ko je na voljo vse manj kvalitetnih dermatologov, hkrati pa stopnja obolelih za kožnim rakom narašča.”


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več