Računalništvo, telefonija
10.09.2016 11:04
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naslednji iPhone s keramičnim ohišjem?

Naslednji iPhone s keramičnim ohišjem?
Naslednji iPhone s keramičnim ohišjem?

Kakor številni pametni telefoni in naprave je ohišje iPhona 7 narejeno iz aluminija — preizkušenega in dobro znanega materiala, ki pa ima prav tako znane in preizkušene pomanjkljivosti. Kakor vedno se poraja vprašanje o prihodnosti; kakšne novosti bo prinesla naslednja iteracija? Nova in draga edicija ure Apple Watch Series 2 morda ponuja odgovore.

Luksuzna verzija ne vključuje zlata kakor poprej, ampak cirkonijevo keramiko; material, ki postaja vse bolj priljubljen pri proizvajalcih naprav (pri One Plus in Xiamoi že vključujejo keramiko v pametne telefone). Nov iPhone s keramičnim ohišjem bi torej bil smiseln (in verjetno drag).

Cirkonijeva keramika (cirkonijev dioksid) v kombinaciji z aluminijevim oksidom (Al2O3) izkazuje visoko trdoto in je zato odporna na praske in obrabo. Obenem pa ima cirkonijev dioksid s primesmi tudi relativno dobro lomno žilavost (sposobnost upiranja napredovanju razpok) saj se na čelu oziroma vodečem delu razpoke zgodijo fazne transformacije (sprememba kristalne strukture), kar povzroči spremembo volumna snovi – ta se poveča. Posledično se na razpoko ustvari pritisk in napredovanje le-te se ustavi.

Keramike slabo prevajajo toploto (aluminijev oksid ima toplotno prevodnost 30 W/mK, aluminij pa 205 W/mK), kar je dobro za udobje uporabnika naprave in slabo, če je učinkovito hlajenje na seznamu pomembnih lastnosti.

Cirkonijeva keramika je »prozorna« za radijske signale. Lahko je prozorna za vidni spekter svetlobe, kar daje steklen videz.

Seveda ne gre za čudež; ena največjih slabosti snovi je slaba toplotna prevodnost. Perspektivo postavi prej omenjeni aluminijev oksid, ki se uporablja za izboljšanje toplotne prevodnosti cirkonijeve keramike navkljub poraznim lastnostim v primerjavi z aluminijem.

Sodeč po cenah različnih modelov ure Apple Watch (1250 $ za model s cirkonijem proti 370 $ za model iz aluminija) bo Apple po vsej verjetnosti drugačen material drago zaračunal — čeprav v ceni surovin ni izdatne razlike.

Vsekakor pa gre v vsakem primeru za ugibanja. Pri Applu kakor vedno zavzeto molčijo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več