Računalništvo, telefonija
08.08.2018 11:36

Deli z drugimi:

Share

Uspešno izveden napad na tovarno komponent za iPhone!

Zaradi okužbe z zlonamerno kodo je podjetje TSMC utrpelo poslovno škodo v višini kar preračunanih 225 milijonov evrov.
Zaradi okužbe z zlonamerno kodo je podjetje TSMC utrpelo poslovno škodo v višini kar preračunanih 225 milijonov evrov.

Verjetno se še spomnite, da je junija lani škodljiva programska koda WannaCry prizadela številne ustanove in podjetja po vsem svetu. Vsi okuženi računalniki so bili namreč zaklenjeni, na njih pa je bilo obvestilo o napadu in zahteva po odkupnini za njihovo vnovično delovanje v virtualni valuti bitcoin. Zlonamerna koda je namreč povsem blokirala dostop do operacijskega sistema Windows in do vseh podatkov vse dokler nismo plačali »odškodnine« v višini do 275 evrov. Po treh dneh se je zahtevana vsota podvojila, po sedmih dneh pa so bile datoteke izbrisane, če odkupnina ni bila plačana.

Nedavno pa je bilo na vrsti podjetje Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ki je nedvomno eno izmed najpomembnejših Appleovih partnerjev in proizvajalcev komponent. Tu je šlo za različico škodljive programske kode WannaCry, zato je v podjetju takoj ob zaznani okužbi zavladala panika. Čeprav so strokovnjaki za informacijsko varnost hitro ukrepali in zajezili okužbo ter zavarovali občutljive podatke, je podejtje TSMC utrpelo poslovno škodo v višini kar preračunanih 225 milijonov evrov. Vse skupaj pa je »zakuhalo« partnersko podjetje pri nameščanju novo programske opreme.

Čeprav je stanje v podjetju TSMC enako kot pred okužbo z zlonamerno kodo, bodo tu najkrajšo po vsej verjetnosti potegnili ljubitelji pametni h mobilnih telefonov iPhone. Na spletu so se namreč že pojavile govorice, da bo moralo zaradi omenjenega napada podjetje Apple odložiti pričakovano predstavitev novih pametnih mobilnih telefonov iPhone. Zamuda bi se lahko merila celo v več tednih.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več