Računalništvo, telefonija
06.11.2019 11:39
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V zapor zaradi rudarjenja kripovalut v službi

Zaradi rudarjenja kriptovalut v službi je znanstvenika doletela zaporna kazen za obdobje treh let in treh mesecev.
Zaradi rudarjenja kriptovalut v službi je znanstvenika doletela zaporna kazen za obdobje treh let in treh mesecev.

Tako kot zlato, je treba tudi navidezne denarne valute oziroma kriptovalute rudariti. Namesto, da se tega dela lotimo z navadno lopato, potrebujemo zmogljiv računalnik. Pred desetletjem smo lahko rudarili kriptovalute kar s pomočjo procesorja osebnega računalnika. Kmalu zatem so se začele uporabljati grafične kartice, kasneje pa še namenski procesorji za rudarjenje oziroma tako imenovane ASCI enote.

Ker je strojna oprema za rudarjenje kriptovalut nadvse draga, si mnogi posamezniki za ta namen “izposodijo” kar službeni računalnik oziroma strežnik. To zamisel je imel tudi nekdanji uslužbenec ruskega raziskovalnega centra za jedrsko orožje, ki je na službenem superračunalniku ponoči skrivaj rudaril bitcoine. Njegovo početje seveda ni ostalo neopaženo in znanstvenik je bil zaradi tega pripeljan pred sodni senat.

Sodniki so nekdanjega uslužbenca ruskega raziskovalnega centra za jedrsko orožje pričakovano spoznali za krivega zlorabe položaja. Zaradi tega si je “nepridiprav” prislužil tri leta in tri mesece zaporne kazni. Še dvema drugima uslužbencema je sodišče zaradi sodelovanja pri rudarjenju kriptovalut naložilo preračunanih 3.500 evrov in preračunanih 6.300 evrov denarne kazni.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več