Računalništvo, telefonija
22.05.2019 11:35
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

ZDA začasno omilile sankcije zoper Huawei

Posledice spora med podjetjema Google in Huawei bodo čutili predvsem uporabniki mobilnih naprav kitajskega velikana.
Posledice spora med podjetjema Google in Huawei bodo čutili predvsem uporabniki mobilnih naprav kitajskega velikana.

Čeprav vohunske aktivnosti podjetju Huawei doslej še niso bile dokazane, se je nanj nedavno spravilo podjetje Google. Računalniški gigant je namreč s kitajskim velikanom prekinil sodelovanje, in sicer v delu, ki se nanaša na prenos programske opreme in tehničnih storitev. Ta poteza naj bi močno otežila poslovanje podjetja Huawei zunaj Kitajske, saj prenehanje omenjenega sodelovanja neposredno pomeni prenehanje posodabljanja operacijskega sistema Android na mobilnih napravah Huawei. Poleg tega uporabniki ne bodo imeli dostopa do storitev, kot so Google Play, Gmail, YouTube in drugih, kar bo močno zmanjšalo njihovo uporabno vrednost v praksi.

Ker pa bi nenadne sankcije uporabnikom izdelkov Huawei v Združenih državah Amerike povzročile veliko škode, je ameriško ministrstvo za trgovino (United States Department of Commerce) vsaj začasno omililo sankcije zoper kitajskega telekomunikacijskega velikana. Začasna omejitev sankcij je bila postavljena na 90 dni, v tem obdobju pa bodo Američani podjetju Huawei dovolili nakup ameriške tehnologije za potrebe vzdrževanja obstoječih omrežij ter nameščanje programskih popravkov in nadgradnj za pametne mobilne telefone. Za nove naprave bo moralo kitajsko podjetje še vedno pridobiti posebna dovoljenja, ki pa bodo zaradi spora po vsej verjetnosti zavrnjena.

Kljub številnim omejitvam izgleda, da pri podjetju Huawei kljub sankcijam Združenih držav Amerike niso pretirano zaskrbljeni, saj naj bi imeli že pripravljen plan »B«. Tu gre za lastni sistem kitajskega giganta, ki bi lahko nadomestil tako mobilni operacijski sistem Android kot Windows, čeprav sta slednja še vedno prva izbira podjetja Huawei. Lasten operacijski sistem kitajskega velikana naj bi bil že nared za uporabo, zato je le še vprašanje časa, kdaj bo ta zašel na njegove pametne mobilne telefone. To se bo seveda zgodilo v primeru, da spor z Američani v 90 dneh ne bo razrešen.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

EPSON

, ,

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več