Računalništvo, telefonija
23.04.2014 16:15

Deli z drugimi:

Share

Val spletnih napadov na Bitcoine se je povečal za 2,5-krat!

Več uporabnikov, več napadov: statistika Kaspersky Laba kaže val spletnih napadov na Bitcoine.
Val spletnih napadov na Bitcoine se je povečal za 2,5-krat!
Val spletnih napadov na Bitcoine se je povečal za 2,5-krat!

Rezultati raziskave o finančnih spletnih grožnjah v letu 2013, ki jo je izvedel Kaspersky Lab, kažejo, da je v letu 2013 postala popularna finančna zlonamerna programska oprema, ki cilja na bitcoine. Število napadov, ki so ciljali na to spletno valuto, se je povečalo za več kot 2,5-krat, skupaj pa je prišlo do 8,3 milijona napadov.

Bitcoin je bil ustvarjen z namenom opravljanja anonimnih elektronskih plačil in je v preteklih letih postal izjemno priljubljeno plačilno sredstvo. V začetku leta 2013 je menjalni tečaj bitcoina znašal 13,6 dolarjev. Do decembra je dosegel rekordno rast, ki je presegla 1.200 dolarjev. Med letom pa se je pojavilo nekaj padcev. Od sredine aprila 2013 cena enega virtualnega kovanca ni padla pod 80 dolarjev. To je pritegnilo pozornost goljufov. Poleg tega so bitcoini lahek plen za spletne kriminalce, če uporabniki bitcoine hranijo na svojih računalnikih v nešifrirani obliki, napadalci lahko ukradejo le datoteko z denarnico in dobijo informacije o kovancih v njej ter dostop do računa žrtve.

Za raziskavo Kaspersky Laba je bilo vključenih 30 primerov programske opreme, povezane s financami. Med njimi je bilo devet programov, oblikovanih posebej za krajo spletne valute. Ti so predstavljali 29 % vseh finančnih spletnih napadov s pomočjo zlonamernih aplikacij.

Orodja, ki jih spletni napadalci uporabljajo za krajo bitcoinov lahko razdelimo v dve kategoriji. Prva vključuje programe, oblikovane za krajo denarnic. Aplikacije v drugi kategoriji pa so oblikovane tako, da namestijo programsko opremo za generiranje bitcoinov (miniranje) na okužen računalnik. V letu 2013 so spletni kriminalci izvedli dvakrat več napadov na denarnice z bitcoini, orodja za »miniranje« pa so razvijali veliko hitreje.

»V letu 2013 je vrednost bitcoinov narasla več kot 85-krat in to je seveda pritegnilo pozornost spletnih kriminalcev. Do konca leta se je število uporabnikov, ki so jih napadli s škodljiv programsko opremo, ki cilja na bitcoine, začelo približevati številu teh, ki so se soočali z bolj konvencionalnimi bančnimi spletnimi grožnjami. Imetniki spletne valute morajo biti posebej pozorni, saj je skoraj nemogoče povrniti ukraden denar. To je del tveganja pri uporabi spletne valute kot je bitcoin, ki kroži brez nadzora vladnih služb,« je povedal Sergej Lozhkin, starejši raziskovalec varnosti v Kapersky Labu.

Odstotek uporabnikov, ki so doživeli napad z različnimi vrstami škodljive programske opreme, po mesecih.

Za varno uporabo spletne valute strokovnjaki iz Kaspersky Laba priporočajo hranjenje denarničnih datotek na šifriranem mediju. Za dolgoročno shranjevanje lahko uporabnik izvede transakcijo na določeno denarnico in podrobnosti zapiše na papir. Potrebno je tudi zagotoviti učinkovito zaščito računalnika pred zlonamerno programsko opremo z uporabo zanesljivih rešitev za varnost na internetu.

Za domačo rabo je primerna varnostna rešitev Kaspersky Internet Security, ki poleg celostnega nabora tehnologij za zaščito vključuje tudi tehnologijo Safe Money, ki uporabnikove podatke ščiti med bančnimi in plačilnimi storitvami na spletu.

Poročilo o finančnih spletnih grožnjah v letu 2013 vsebuje podatke, ki so jih prostovoljno posredovali člani varnostne mreže Kaspersky. To je globalna infrastruktura, ki temelji na računalništvu v oblaku in je oblikovana z namenom, da hitro procesira neosebne podatke o grožnjah, s katerimi se srečujejo uporabniki rešitev Kaspersky Laba.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več