Računalništvo, telefonija
28.12.2004 11:37
Posodobljeno 19 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vantec EZ Swap SATA

Uvod


Vantec EZ Swap SATA

Izmenljivi diski niso le domena dražjih strežnikov, privoščimo si jih lahko tudi navadni smrtniki. Seveda lahko za to opravilo (beri: izmenjavo trdega diska) ugasnemo računalnik, a tega si sistemski administrator, ki upravlja s strežnikom ne more privoščiti. Funkcija se učeno imenuje “Hot Swap”, omogoča pa menjavo diskov med delovanjem računalnika, seveda pa jo omogoča tudi tokrat preizkušeni izdelek Vantec EZ Swap SATA.

Preizkus

SATA trdi diski imajo kar nekaj prednosti pred njihovimi IDE sorodniki. Hitrost vodila in prenosi so višji (do 150 MB/s), njih konfiguriranje je enostavnejše (ni skakačev alias ang. jumperjev) pa tudi sami podatkovni kabli so veliko tanjši in posledično povzročajo manjšo gnečo v notranjosti računalnika. Nič čudnega torej, da so se pri Vantecu odločili za svoje novo izmenljivo ohišje uporabiti prav SATA trde diske.


Kvalitetno izdelana kombinacija
aluminija in plastike

Vantec je z izdelkom EZ Swap SATA resnično vrgel lepo kost konkurenci. Modno oblikovan izdelek nudi varno zavetje SATA trdim diskom, obenem pa omogoča tudi funkcijo Hot Swap. Naš primerek, MRK-200ST-BK, je bil odet v črno barvno kombinacijo, privlačno zunanjo podobo pa je dopolnjeval še svetlomodro osvetljen LCD zaslon. Na zaslonu je prikazana temperatura diska, vgrajenega v Vantec EZ Swap. Pod LCD zaslonom najdemo še tri gumbe (ki so mimogrede preveč gumijasti po občutku), s katerimi nastavljamo prikaz temperature in nastavitve sprožitve alarma ob doseženi previsoki temperaturi. Privzeta vrednost je nastavljena na 50 stopinj Celzija, a je zlepa ne bomo dosegli, saj je na zadnji strani vgrajen tudi ventilator, ki skrbi odvajanje toplote. Med našim preizkusom se je temperatura tudi ob večjih in večurnih obremenitvah gibala malce nad nivojem sobne temperature, torej med 22 in 25oC. LCD prikazovalnik zna prikazati tudi čas delovanja trdega diska in stanje vrtečega se ventilatorja.


Vratca in tristopenjska ključavnica

Vantec velja pohvaliti za izjemno dobro izdelavo EZ Swap ohišja za trdi disk, saj je visoko nad nivojem tipičnih plastičnih “rack” ohišij. Vantecovo ohišje je izdelano iz kombinacije aluminija in plastičnih delov, zato je tudi relativno lahko, tehta vsega 750 gramov. Tudi prostor za trdi disk je premišljeno odmerjen, tako da lahko trdi disk “diha”, oziroma okoli njega kroži zrak. Disk v izmenljivo ohišje privijačimo s spodnje strani. Disk je tako varno spravljen v svojem prostorum, pred neželenimi pogledi ali rokami pa ga lahko v izmenljivo ohišje tudi zaklenimo. Ključavnica je tristopenjska – pač odvisno od lastnika, kaj želi uporabnikom dovoliti.


HD Tach rezultat

In že smo pri hitrosti. V našega Vanteca smo vgradili Western Digitalov trdi disk kapacitete 160 GB. Oznaka WD 160 JD, da hitro vedeti, da je bil disk opremljen še z 8 MB predpomnilnika za hitrejši pretok podatkov. Preizkus s programom HD Tach nam da jasno vedeti, da Vantecovo prenosno ohišje diska prav nič ne ovira, saj se le-ta obnaša popolnoma enako kot bi bil samostojno vgrajen v računalnik. Pri kopiranju večjih količin podatkov smo dosegali prenose med 37 in 51 MB/s, pri čemer velja omeniti, da je na drugi strani podatke zagotavljal 160 GB Hitachi trdi diks na IDE vodilu. Povprečna hitrost prenosa velikih datotek je znašala 46,6 MB/s (12 datotek, skupna velikost 11,9 GB). Takšen rezultat je veliko boljši od raznoraznih rešitev prenosnih diskov na USB 2.0 ali FireWire vodilu, predvsem pa se Vantec EZ Swap SATA v primerjavi z omenjenimi izdelki odlično odreže pri kopiranju manjših datotek. Za kopiranje 7.136 datotek in direktorijev v skupni velikosti dobrih osem gigabajtov je namreč potreboval vsega 212 sekund, torej je povprečni prenos podatkov znašal celih 37,2 MB na sekundo. Hitreje z omenjeno kombinacijo trdih diskov verjetno ne gre. Naš testni sistem je sestavljala matična plošča ABIT NF7-S, Athlon XP 3200+, gigabajt pomnilnika in že omenjena trda diska.

Na tem mestu se najlepše zahvaljujemo tudi podjetju CoolPC, ki nam je izdelek Vantec EZ Swap SATA tudi posodilo na test. V svoji spletni prodajalni ga cenijo na 12.773 SIT (seveda z DDV).

Zaključek
Vantec EZ Swap SATA ima eno samo pomanjkljivost – in to je cena. Le-ta ni najnižja, a zanjo dobimo resnično dober in uporaben izdelek. Vse uporabnike, ki iščejo izmenljivo ohišje za prenos trdih diskov med računalniki, velja opomniti, da je Vantecova rešitev gotovo ena izmed najboljših, če ne kar najboljša v tem trenutku.

Ocena: 9,5/10

Prednosti:
+ zmogljivost / hitrost
+ kakovost izdelave
+ sodoben in všečen dizajn
+ LCD zaslon in vgrajena elektronika (alarm…)

Slabosti:
– cena
– “gumijasti” gumbi


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več