Računalništvo, telefonija
03.08.2018 15:13

Deli z drugimi:

Share

Vas zanima, kako Instagram rangira gledalce vaših “storyjev”

Vas zanima, kako Instagram rangira gledalce vaših "storyjev"
Vas zanima, kako Instagram rangira gledalce vaših "storyjev"

Ko je Instagram izdal eno najbolj popularnih novosti v zgodovini obstoja družbenega omrežja – Instagram Stories – leta 2016, je popolnoma spremenil način, na katerega uporabniki gledajo vsebino na omrežju in z njo komunicirajo. Obenem je Instagram z novo lastnostjo odprl serijo vprašanj, med katerimi je največ zanimanja poželo vprašanje, kdo od naših sledilcev najbolj pogosto in največ gleda naš profil.

Verjetno vsi uporabniki Instagrama dobro veste, da ko objavite neko “zgodbo”, ki traja 24 ur, če je seveda prej ne izbrišete, lahko vseskozi spremljate, kdo je objavo videl. Odpre se vam seznam vseh oseb, ki so odprli vašo “zgodbo”.

Mnogi se sprašujejo, kako Instagram določi vrstni red na tem seznamu. Torej, kaj pomeni, da je nekdo vsskozi na vrhu našega “Story” seznama? Ali to pomeni, da si ta oseba največ ogleduje naš profil, našo “zgodbo”, ali pa je v ozadju Instagramovega algoritma nekaj povsem drugega. Na žalost Instagram ne želi izdati podrobnosti okrog dotičnega algoritma. Edino kar naj bi bilo jasno je, da to, da osebe, ki se pojavijo najvišje na prej omenjenem seznamu, naj bi bile naši najzvestejši obiskovalci profila, ne drži. Instagram nikoli ni razkril ozadja svojih algoritmov, čeprav bi verjetno vsi uporabniki dali vse na svetu, da bi imeli vpogled v to, kdo največ obiskuje njihov profil. Julian Gutman, produktni vodja za “Instagram Home”, ki vsebuje “Stories” in “Feed”, je za The Verge povedal, da ti seznami ne delujejo tako kot si morda mislimo – torej profili, ki se pojavijo najvišje na seznamu, niso profili, ki najbolj zvesto sledijo našemu.

“Ljudje, ki se pojavijo najvišje na seznamu, niso tisti, ki najbolj pogosto obiskujejo naše profile – seznam temelji na naši aktivnosti in je narejen na principu ljudi, s katerimi smo si najbližje”, je povedal Gutman. S tem odgovorom nam sicer ni ravno veliko razkril, je pa nakazal smer, v katero lahko razmišljamo. Torej, lahko bi rekli, da že samo dejstvo, da pogosto gledamo profil neke osebe, lahko pomeni, da se bo ta oseba znašla na vrhu ali pa vsaj pri vrhu našega seznama – tudi če nikoli nismo všečkali nobene fotografije, ali pa komentirali kakšne objave.

Algoritem med drugim spremlja naše komentarje, všečke, neposredna sporočila in ostalo interakcijo ter si vse skupaj zapomni. Na podlagi bogatih podatkov nam potem seveda algoritem sam ponuja vsebino, za katero misli, da si jo želimo ogledati. Zavedati se moramo, da so tudi vse naše interakcije zunaj instagrama, torej recimo na Facebooku, pomemben faktor, ko govorimo o tem, kdo se pojavlja najvišje na naših seznamih, ko recimo objavimo kakšno zgodbo.

Ljudje še vedno v veliki meri verjamejo svojim scenarijem in variantam ter trdijo, da so tisti najvišje na seznamih tudi tisti, ki največ gledajo naše profile – in ne ravno obratno. Na Reddit-u je bilo objavljenih kar nekaj eksperimentov, kjer naj bi dokazali, da je prvih 5 najvišje postavljenih sledilcev na seznamu tudi 5, ki najbolj pogosto spremljajo naš profil.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več