Računalništvo, telefonija
06.09.2018 13:25
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vas zanima, kdaj bodo svetu zavladali roboti?

Vas zanima, kdaj bodo svetu zavladali roboti?
Vas zanima, kdaj bodo svetu zavladali roboti?

V zadnjem času je v tehnološkem svetu ena najbolj opevanih tem umetna inteligenca. Podjetja v Silicijevi dolini vedno bolj intenzivno delajo na njenem razvoju, Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg in druga velika tehnološka imena se prerekajo o njenih pozitivnih in negativnih doprinosih, mediji strašijo z nadvlado terminatorjev, močno mnenje o njej pa je imel tudi eden največjih znanstvenikov našega časa, pokojni Stephen Hawking.

Čeprav je njen razvoj v resnici še v zelo zgodnjih fazah, smo začeli zametke umetne inteligence tudi na pametnih napravah, ki jih vsakodnevno vrtimo po rokah. Tako je že prisotna na novejših pametnih telefonih, v zvočnikih in v avtomobilih, še bolj intenzivno pa se je začela pojavljati v različnih industrijskih panogah, kjer roboti že lahko avtonomono opravljajo nekatere miselno manj zahtevne delovne naloge.

Vodilna organizacija na področju umetne inteligence v Sloveniji je sicer Institut “Jožef Stefan”, ki je z raziskavami na to temo pričel že leta 1972. Ne dolgo za tem pa so z raziskavami začeli tudi na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljane, kjer so prvi laboratorij ustanovili leta 1981. Oba laboratorija sta delovala pod vodstvom akademika prof. Ivana Bratka ter se kasneje razširila v več raziskovalnih odsekov, ki delujejo v okviru Katedre za umetno inteligenco na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Po podatkih Informacijskega sistema o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji SICRIS, pa danes pri nas na področju umetne inteligence deluje okrog 30 raziskovalnih organizacij.

AI4GOOD: Delovanje umetne inteligence iz prve roke
Ker gre za izjemno zanimivo tematiko, o kateri se odpira vedno več vprašanj in ki ima močno zaledje tudi v slovenskih znanstvenih in raziskovalnih institucijah, so se pri Tehnološkem parku Ljubljana odločili za organizacijo brezplačne konference AI4GOOD na kateri bodo orisali, kaj umetna inteligenca sploh je, kaj trenutno zna in kakšne so napovedi za prihodnost. Konferenco je podprl tudi Huawei, kjer prav tako veliko časa in truda posvečajo razvoju umetne inteligence. Samo spomnimo na napredne procesorje v njihovih telefonih (Kirin 970, Kirin 980), ki pomagajo fotoaparatu prepoznati različne objekte in samodejno optimizirati procese v telefonu.

Konferenca AI4GOOD se bo odvila v sredo, 26. septembra med 12.30 in 17.00 v predavalnici P1 na Fakulteti za računalništvo in informatiko, nanjo pa se lahko prijavite na povezavi http://bit.ly/prijava-na-konferenco-AI4GOOD. Sestavljena bo iz sedmih panelov, na katerih bodo svoje znanje in izkušnje podajali ugledni strokovnjaki s Fakultete za računalništvo in informatiko, Instituta “Jožef Stefan”, Huaweija, podjetja Kolektor, ki velja pri nas za enega vodilnih na tem področju, in drugih organizacij.

Kaj je umetna inteligenca?
Umetna inteligenca (UI, oziroma v angleščini AI – Artificial Intelligence) je področje informatike z interdisciplinarnim značajem. Cilj UI je razvoj naprav, ki se vedejo, kot da bi razpolagale z inteligenco. Umetna inteligenca je prepletena s psihologijo, nevrologijo, matematiko, logiko, filozofijo in drugimi vedami. Izvorni cilj umetne inteligence je izdelati stroj, ki posnema človeško razmišljanje. Pri tem so vključena tudi čustva in zavest.

Glavna področja umetne inteligence so:

  • vizualna inteligenca (prepoznavanje oblik, obrazov, prstnih odtisov, …)
  • govorna inteligenca (prepoznavanje govora, sinteza govora, … )
  • manipulativna inteligenca (nadzor gibanja robotske roke, nadzor nožnih mehanizmov, … )
  • racionalna inteligenca (ekspertni sistemi, podatkovne baza, …)

Kot smo že omenili, pa boste več o njenem delovanju lahko izvedeli na konferenci AI4GOOD.

Kaj?
Brezplačna konferenca o umetni inteligenci AI4GOOD, ki jo organizira Tehnološki Park Ljubljana s podporo podjetja Huawei.

Kdaj?
Sreda, 26. 9., 12.30 do 17.00

Kje?
Fakulteta za računalništvo in informatiko, Večna pot 112, predavalnica P1

Kako?
Za udeležbo na dogodku se morate prijaviti na povezavi http://bit.ly/prijava-na-konferenco-AI4GOOD, kjer najdete tudi program konference.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več