Računalništvo, telefonija
28.11.2016 11:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vdor v zasebnost je možen tudi preko običajnih slušalk

Vdor v zasebnost je možen tudi preko običajnih slušalk
Vdor v zasebnost je možen tudi preko običajnih slušalk

Previdni računalničarji velikokrat prelepijo kamero svojega računalnika, najbolj panični pa stopijo še korak dlje in iz računalnika celo odstranijo avdio komponente kot je mikrofon. Vse to za zaščito pred vdori v zasebnost s strani hekerjev. Skupina izraelskih raziskovalcev je to “igro” nadzora in z njim povezane paranoje popeljala na višjo stopnjo, saj je razvila zlonamerno programsko opremo, ki spremeni vaše slušalke v mikrofone, preko katerih se lahko prikrito snemajo pogovori.

Raziskovalci univerze Ben Gurion so ustvarili košček kode, ki so jo poimenovali “Speake(a)r”, z njo pa so želeli pokazati kako določeni nepopustljivi hekerji lahko vdrejo v računalnik, kljub temu, da so mikrofoni napraveodstranjeni ali onemogočeni. Eksperimentalna zlonamerna programska oprema spremeni zvočnike v slušalkah tako, da jih je možno uporabiti kot mikrofone. Ti potem pretvarjajo vibracije v zraku v elektromagnetne signale, da bi jasno zajeli avdio iz prostora.

Raziskovalec in vodja ekipe Mordechai Guri pravi, da ljudje ne razmišljajo o tem, kako zelo so ranljivi in kako zelo na udaru je njihova zasebnost. Nadalje še enkrat opozarja, da tudi če odstranimo mikrofon računalnika, lahko hekerji vdrejo v našo zasebnost preko slušalk in posnamejo zvok v prostoru.

Dejstva, da lahko slušalke uporabimo kot mikrofone zagotovo ne preseneča, saj recimo na YouTubu obstaja precejšnje število vodičev, ki to demonstrirajo. Prav tako kakor zvočniki v slušalkah pretvarjajo elektromagnetne signale v zvočne valove preko vibracij membrane, te membrane lahko uporabimo tudi v obratni smeri, in sicer za lovljenje zvočnih vibracij in njihovo pretvarjanje nazaj v elektromagnetne signale.

Raziskovalci Ben Gurion univerze so naredili še korak naprej. Nihova zlonamerna programska oprema uporablja “RealTek” avdio kodek čipe, ki pretvorijo računalnikov “output” kanal v “input” kanal, kar dovoljuje zlonamerni kodi snemanje avdio materiala. Tudi če so slušalke povezane z “output-only” vhodom in nimajo kanala za mikrofon. Raziskovalci pravijo, da so RealTek čipi tako vsakdanji, da lahko pride do vdorov praktično na vseh računalnikih, ne glede na to ali gre za Windows ali MacOS. Guri trdi, da je njihov eksperiment pokazal kako ranljivi smo in kaj naredi tako rekoč vsak računalnik neodporen na takšne napade.

Če odločni hekerji želijo prisluškovati vašim pogovorm, odstranitev mikrofonov torej ni dovolj. Kar morate storiti je, da izklopite tudi slušalke.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več