Računalništvo, telefonija
24.12.2015 22:00
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Srečno v novem letu! Kaj je zaznamovalo staro?

Ob začetku novega, se spomnimo starega
Ob začetku novega, se spomnimo starega

Konec leta je čas za inventure, povzemanje rezultatov, čas, ko za preteklim letom preprosto potegnemo črto in nadaljujemo z novim. Sedaj je končno prišel čas, ko se moramo ozreti nazaj in preveriti, kateri dogodki so zaznamovali leto 2015 na področju računalništva, mobilnih naprav in drugih izdelkov zabavne elektronike in so vam bili zdaleč najbolj pri srcu.

Najbolj priljubljeni članek med bralci Računalniških novic v letu 2015 je bil »Projekt Cirrus – prvi slovenski vesoljski program« (bit.ly/Projekt-Cirrus-RN). Skupina študentov strojništva, fizike in elektrotehnike namreč izdeluje raketo, s katero bo mogoče doseči rob vesolja. Kot tovor bo raketa s seboj ponesla raziskovalni modul z različnimi senzorji in instrumenti, ki bodo omogočali preučevanje atmosfere, višinsko fotografijo in podobno. Poleg tega sodelujoči na tem projektu pridobivajo edinstvene izkušnje na tehničnem področju, česar jim študij na univerzi ne omogoča.

Drugo mesto po priljubljenosti je dosegel članek »To vpišite v Google in locirajte vsak androidni telefon« (bit.ly/Google-Android-Lokacija). Če ste s svojim pametnikom in namiznim računalnikom prijavljeni v brskalnik Chrome, potem v Googlov iskalnik le vpišite Find my phone in prvi zadetek bo zagotovo točna lokacija telefona. Da, pravilno ste uganili, to deluje le za vaš telefon in po stanovanju ne bo delovalo najbolje. Funkcija je namreč bolj priročna za iskanje naprave, ko je ni doma, torej ko ste jo kje pozabili ali vam je bila odtujena.

Na tretjem mestu pa najdemo članek »Razlika med sistemoma Android in iOS« (bit.ly/Android-iOS-Razlika). Pri podjetju OpenSignal so pripravili tako imenovano infografiko, s katero so vizualizirali raznolikost platforme Android. Vsaka ploščica prikazuje en model pametnega telefona, ki deluje na platformi Android OS. Kot je razvidno, je raznolikost v primerjavi s platformo iOS izjemna. Nekateri bi ob tem pripomnili, da gre pri sistemu Android izključno za posledico odprtokodne narave operacijskega sistema in s tem povezano možnost izbire, pri sistemu iOS pa za varnost in stabilnost.

Seznam desetih najbolj priljubljenih novic na portalu Računalniške novice v letu 2015

1. Projekt Cirrus – prvi slovenski vesoljski program

2. To vpišite v Google in locirajte vsak androidni telefon

3. Razlika med sistemoma Android in iOS

4. Triki Kako nadgraditi vaš operacijski sistem na Windows 10?

5. Kupci razgrabili superpoceni hišne baterije Tesla Powerwall

6. Kitajski »iPhone 6« z bralnikom prstnih odtisov za 161 evrov

7. Posodobljeni Google Maps

8. Google, Samsung in LG skupaj proti najhujši varnostni ranljivosti Androida!

9. Največja goljufija s pametnimi mobilnimi telefoni v Sloveniji!

10. Osebni računalnik za osem evrov

To bi bilo za leto 2015 nekako vse. Kljub temu se nam zdi, da smo veliko izpustili, a žal se v enem letu nabere preveč, da bi lahko vse skupaj strnili v tale članek. V uredništvu upamo, da smo za vas tudi v tem letu nadvse ažurno spremljali najpomembnejše dogodke v svetu računalništva in mobilne telefonije, hkrati pa se že veselimo, da bomo skupaj tudi v letu, ki je pred nami.

Veselo in pogumno v novo leto 2016, mi bomo zagotovo z vami!

Uredništvo Računalniških novic


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več