Računalništvo, telefonija
08.07.2013 10:19
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Video nadzor: naš vsakdanji spremljevalec

Dejstvo, da nas kamere lahko danes spremljajo na vsakem koraku, je neizpodbitno.Vse prevečkrat beremo o dilemah in velikem bratu, ki nas opazuje oziroma o mejah, ki so še smiselne in dovoljene za uporabo video nadzornega sistema. Prav gotovo je vsaka kamera postavljena z določenim namenom – v veliki meri za zagotavljanje varnosti in varovanje premoženja. In morda bi se lahko ob tej priliki vprašali, koliko življenj so rešile kamere na avtocestah, koliko kraj so preprečile in kakšen občutek varnosti ponujajo. Dejstvo je povsem preprosto – če bi vsi živeli pošteno, potem verjetno tudi kamer in protivlomnih sistemov ne bi potrebovali, potreba po nadzoru bi bila bistveno manjša. Žal smo danes daleč od idealnih razmer in napredek tehnike pač omogoča nadzor – povsod in vedno. Vprašanje je, kdo se shranjevanja teh informacij boji – pošteni verjetno ne.
V prihodnje lahko pričakujemo vedno več kamer in kakovostnih video nadzornih sistemov.
V prihodnje lahko pričakujemo vedno več kamer in kakovostnih video nadzornih sistemov.

Video nadzorna tehnologija je v zadnjih letih dosegla izreden tehnološki napredek in razvoj. Če primerjamo slike deset let starih sistemov z današnjo tehnologijo, se lahko pohvalimo v povprečju s petkrat večjo ločljivostijo. Pri izbiri opreme video nadzornega sistema danes lahko izbramo med tremi tehnologijami: analogno, HD-SDI in IP sistemi. Vsako tehnologijo odlikujejo svoje prednosti in posebnosti, ki jih je pred nakupom dobro poznati.

Analogna tehnologija ima svojo omejitev pri ločljivosti. Kamere omogočajo ločljivosti 400.000 točk, digitalni snemalniki zapisujejo slike v ločljivosti največ D1 (704 x 576 ). Prednost je možnost snemanja slik v realnem času – 25slik/sek na vseh kanalih analognega snemalnika, po zelo sprejemljivi ceni. Za povezavo med posameznimi elementi sistema se uporablja koaksialni kabel, kamere seveda potrebujejo tudi napajanje. Glede na zadnje analize se danes v svetu še vedno kar 80% novih video nadzornih sistemov zanaša na analogno tehnologijo – prednost je zagotovo cenovna ugodnost, velika dolžina arhiva in enostavna uporaba. Uporabo analognih sistemov priporočamo za nadzor manjših prostorov oz. povsod tam, kjer ne potrebujemo podrobnosti, potreben pa je nadzor.

HD-SDI se na področju video nadzornih sistemov resneje uveljavlja zadnji dve leti. Omogoča prenos slik velike kakovosti (HD in Full HD) preko koaksialnega kabla. Ločljivost 1.3 in 2.0 milijona točk, ki jo tehnologija zagotavlja, se hkrati uveljavlja tudi kot standard za varnostne aplikacije. Po sami arhitekturi se sistem ne razlikuje bistveno od klasičnega analognega sistema – vse operacije kompresije in shranjevanja izvaja digitalni snemalnik, zato je upravljanje s sistemom izredno enostavno. Primerna je tudi za menjavo starih analognih sistemov, saj lahko uporabimo večji del obstoječega ožičenja analognega sistema. Cene opreme so se v zadnjem letu praktično razpolovile in so konkurenčne IP megapixel sistemom.

IP tehnologija je bila pred desetimi leti mišljena kot bliskovit trend, ki bo v trenutku zamenjal analogne sisteme. V praksi se vse stvari dogajajo precej počasneje in danes se IP megapixel kamere pojavljajo v približno 15% video nadzornih sistemov. Trend uporabe je naraščajoč, k temu so seveda prispevale tudi bistveno nižje cene. Tudi na tem področju je največ varnostnih sistemov zasnovanih na ločljivosti 1.3 in 2.0 milijona točk, saj predstavlja najboljši kompromis med ločljivostjo in dolžino arhiva. Sistem sestavljajo mrežne kamere in mrežni snemalnik, povezuje jih UTP ožičenje, samo konfiguriranje in upravljanje sistema je zahtevnejše kot pri analogni in HD-SDI tehnologiji.

Katero tehnologijo torej izbrati in kako zasnovati kakovosten in učinkovit sistem?

Pred nakupom se vedno vprašajte: katere informacije so za vas pomembne, kaj želite videti, kaj shranjevati in koliko ste pripravljeni za to plačati. V primeru video nadzora stanovanjske hiše se je potrebno zavedati, da je to verjetno investicija, ki se ne bo nikoli povrnila. Nekaj predstavlja preventivni ukrep – kamere na objektu, ki lahko odvrnejo vlomilca, vendar so zajete informacije verjetno precej nepomembne. Video nadzor učinkovito opravlja svojo vlogo takrat, ko se nakaj dogaja in so te informacije za nas pomembne. V primeru stanovanjske hiše je to bolj video verifikacija ob proženem alarmnem sistemu kot pa zajem vsakodnevnaga dogajanja (prihod poštarja…). Povsem drugo vlogo pa ima video nadzor v primeru poslovnih aplikacij, ko je vsaka zajeta informacija pomembna. V primeru maloprodajnih trgovin je kraj v ZDA kar za 120 milijard dolarjev. Zanimiva je njihova struktura – 5.6% (6.6 milijard US$) zaradi napak dobaviteljev, 16.2 % (19.4 milijard US$) notranje napake, 35% (41.7 milijard US$) kraje zaposlenih in 43.2% (51.5 milijard US$) kraje zunanjih oz. klasičnih tatov v trgovinah (Vir: Center for Retail Research). Bi si želeli vedeti, kaj se dogaja v vaši trgovini in kako to preprečiti?

Kaj lahko pričakujemo?

Zelo preprosto – vedno več kamer in kakovostnih video nadzornih sistemov. Potrebno se je zavedati, da je za uporabnost posnetka odločujoča ločljivost in enostavnost obdelave oz. zaznave kritičnega dogodka. V zadnjih letih je Full HD ločljivost dosegla cenovno sprejemljivost, v naslednjem letu ali dveh lahko pričakujemo tudi pametno inteligenco znotraj komercialnih sistemov. Nižje cene procesorjev bodo omogočile poleg detekcije gibanje, ki je danes nekaj samoumevnega, tudi druge algoritme inteligentne obdelave slik (prečkanje mej, štetje, tuj objekt, …), kar bo bistveno olajšalo delo operaterjem oz. javljanje kritičnih situacij. Pričakujemo, da se bo omenjena pametna obdelava ponujala znotraj storitev iz oblaka in naročnik z opremo ne bo imel nobenega stroška – plačeval bo samo storitev pametnega nadzora. Bodite brez skrbi!


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več