Računalništvo, telefonija
30.10.2015 12:21

Deli z drugimi:

Share

Vrhunci letošnjega leta v igralni in računalniški industriji

Vrhunci letošnjega leta v igralni in računalniški industriji
Vrhunci letošnjega leta v igralni in računalniški industriji

Leto 2015 se počasi bliža koncu. Pred nami sta le še zadnja dva meseca, ki bosta sicer tradicionalno poskrbela za povečanje prodaje iger in tehnoloških igrač. Naše življenje se vse bolj vrti okoli razvijajoče se tehnologije in letošnje leto ni razočaralo. V preteklih mesecih smo doživeli različne vzpone in tudi nepričakovane padce, zato si bomo podrobneje pogledali vrhunce letošnjega leta.

Sony tudi letos odpihnil konkurenco

Ne moremo začeti drugače, kot s podatki o prodaji. Prodaja računalnikov v zadnjih letih ostaja konstantna, prodaja konzol pa strmo pada. Statistika kaže, da je bilo leta 2008 prodanih približno 85 milijonov enot, medtem ko se številka za lansko leto ustavi krepko pod petdesetimi milijoni izdelkov. Že drugo leto zapored je laskavi naslov najbolje prodajane konzole pripadel Sonyjevi Playstation štirici. Lani je Sony poročal o prodaji nad vsemi pričakovanji, letos pa je ta povsem odpihnil konkurenčni Xbox One. Izbira iger za japonsko igralno postajo je pač bistveno večja in Microsoft kljub številnim promocijam svoje konzole ne more splaviti v svet, kot bi si želel. Pred nami sta sicer še božično obarvana meseca, toda Microsoft bo v tem času težko nadoknadil izgubljeno.

Ključno vlogo pri prodaji Sonyjeve konzole imajo igre. Veliki met je letos uspel predvsem Hideu Kojimi in založniku Konamiju, ki sta v svet poslala igro Metal Gear Solid: Phantom Pain. Ta se nepričakovano prodaja kot za med in je daleč najuspešnejša igra v seriji, saj je do sedaj najbolj prodajano igro Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, prehitela za skoraj 37 odstotkov. Veliko o dominantnosti Sonyja pove podatek s spletne strani Gamerant, ki pravi, da je bilo kar 72 odstotkov vseh iger kupljenih za Playstation 4 in le 22 odstotkov za Xbox One. MGS sicer ni bila najbolj prodajana igra letošnjega leta, najbrž predvsem zaradi dejstva, da je bila izdana šele septembra, a v dveh mesecih predbožične nakupovalne mrzlice bi kaj lahko dohitela in prehitela konkurenčne naslove, kot sta Batman: Arkham Knight ter Witcher 3.

Veliki so postali še večji

Da je širina ponudbe izjemno pomemben faktor je dokazal tudi največji ponudnik spletnega pokra na svetu – PokerStars. Svojim igralcem so dali na voljo veliko število novih načinov igranja. Tako lahko prek njihove brezplačne spletne platforme sedaj dostopamo tudi do igralnih avtomatov, prav tako pa z enim klikom pridemo do iger, kot sta ruleta in blackjack. PokerStars se je širitve lotil preudarno. Sistem so najprej testirali na španskem trgu, nato pa jo predstavili celemu svetu. Poleg dodatnih iger je na voljo tudi način igre v živo, kjer prek spletnih kamer vidimo delivca. PokerStarsov kazino v živo daje doživetju povsem novo dimenzijo, saj poveča občutek realizma in pričara pravo igralniško atmosfero.

Veliko se je spremenilo tudi v svetu operacijskih sistemov. Najbolj uporabljan OS, ameriška Okna, je namreč zamenjal povsem nov program, poimenoval Windows 10. Microsoft se je po nepriljubljeni osmici odločil preskočiti število devet, saj naj bi bil nov sistem tako revolucionaren, da je enakovreden dvema nadgradnjama. In sodeč po prvih odzivih, so imeli prav.

Eno najbogatejših podjetij našega planeta je v juliju sistem ponudilo v 190-ih državah in 111-ih jezikih. Operacijski sistem so lahko vsi brezplačno nadgradili iz ene od prejšnjih verzij. Že pred uradno predstavitvijo se je v svetu računalnikov govorilo, da naj bi bil sistem odličen, po splavitvi pa je bilo to dejstvo potrjeno. Tech Radar mu je v svoji recenziji prisolil odlično oceno, pohvalile pa so ga tudi številne druge računalniške revije. Microsoft je operacijski sistem snoval na podlagi priljubljenega Windowsa 7 in se tako umaknil od mnogo manj uporabne osmice. Pred predstavitvijo je imel tudi enoletno testno dobo, v kateri so lahko uporabniki Windowse tudi preizkusili, povedali svoje mnenje ter podali želje za dodatne funkcije. Microsoft jih je očitno poslušal in s tem mu je uspela ena najboljših potez zadnjih let. Ameriški gigant sedaj namerava sistem uporabiti tudi v svojih mobilnih napravah, številna podjetja pa so operacijski sistem uporabila kot osnovo za gradnjo svojih naprav.

Brez napak pač ne gre

Največji marketinški flop je letos presenetljivo uspel Appleu. Ameriški gigant je znan po tem, da rad eksperimentira s svojimi izdelki in z njimi preseneti svoje uporabnike. Konec koncev so na tak način začeli dobo pametnih telefonov, saj je Steve Jobs s tvegano predstavitvijo prvega Iphonea povzročil pravcato evforijo med ljubitelji teh majhnih naprav. Enakega recepta so se lotili tudi z uro, enostavno poimenovano Apple Watch. Ura nam omogoča branje obvestil s pametnega telefona, z njo lahko sledimo lastnim dnevnim aktivnostim, nadzorujemo predvajalnik glasbe, plačamo za nakupe v trgovini. Projekt je vsekakor obetal veliko.

Da pa vse ni tako, kot bi moralo biti je bilo jasno že pred izidom te unikatne igrače. Apple je namreč objavil, da s prodajo ne bo podrl nobenih rekordov. In to se je tudi uresničilo. Prodaja jim je od predstavitve izdelka padla za kar devetdeset odstotkov, kar pomeni da obstoječi uporabniki o uri ne povejo nič dobrega, kar posledično pomeni, da se novi uporabniki ne odločijo za nakup. Ena od težav je tudi cena, saj izdelek preprosto ne prinaša dovolj prednosti, da bi pokrila razliko v ceni med Apple Watch-om in na primer pametno uro podjetja Huawei. Appleova ura tako ni postala status in simbol, pač pa bo najverjetneje ostala v zgodovini kot ena od marketinških napak.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več