Računalništvo, telefonija
19.09.2018 17:49

Deli z drugimi:

Share

Vse kar je znanega o SpaceX-ovem prvem potniku na luno

Vse kar je znanega o SpaceX-ovem prvem potniku na luno
Vse kar je znanega o SpaceX-ovem prvem potniku na luno

SpaceX je razkril prvega potnika, ki se je prijavil na potovanje do lune. V ponedeljek je bilo naznanjeno, da naj bi Yusaka Maezawa, japonski milijarder, poletel na luno v sklopu pregrešno dragega umetniškega projekta. SpaceX, podjetje Elona Muska, bo poslalo 42-letnega japonskega milijardera daleč v vesolje, vendar po poročanju portala Mashable podjetnik v vesolje ne želi poleteti sam. Kot vse kaže bo na potovanje vzel 6 do 8 umetnikov, ki bodo to neverjetno izkušnjo na tak in drugačen način za vedno ohranili v različnih oblikah. Misija bi naj trajala 4-5 dni, izpeljana pa naj bi bila leta 2023.

Vse poteka po načrtih, Maezawa pa bo prvi ne-američan, ki bo poletel na luno. Tukaj je vse, kar smo o njem uspeli izvedeti, prav tako pa so nas zanimale predvsem izvenzemeljske ambicije.

Kdo je Yusaku Maezawa?

Glede na Forbesove lestvice je Maezawa 18. najbogatejši Japonec. Gre za bivšega skaterja in bobnarja skupine Switch Style, ki naj bi bil ocenjen na 2,9 milijarde ameriških dolarjev. Je ustanovitelj podjetja Start Today, katerega je ustanovil leta 1998. Gre za spletno trgovino CD-jev in plošč, ki se je leta 2004 razširila v “off-line” modni posel Zozotown. Lansko leto je spletna stran imela 7,2 milijona strank.

Maezawa spada med tiste bogataše, katerih ni niti malo sram zapravljati milijona in to povedati zelo na glas. Kot dokaz zagovoto lahko navedemo primer, ko je za $110,5 milijona kupil sliko lobanje iz leta 1982, avtorja Jeana-Michela Basquiate. Na drugi dražbi leta 2016 je v eni noči zapravil 81 milijonov ameriških dolarjev. Njegova ljubezen do slikarja Basuiate je bila vidna na njegovi kratki majici, na katero je dal natisniti eno od slik, to majico pa je oblekel direktno na dražbo.

“Enkrat, ko sem strmel v njegovo sliko, sem razmišljal, kaj če je Basquiat (je že umrl) šel v vesolje in je od blizu videl luno, ali v celoti videl Zemljo. Si predstavljate, kakošno mojstrovino bi lahko ustvaril?”, je povedal. Zdaj, kot kaže, bo Maezawa sledil svoji umetniški strasti in skušal narediti to, kar Basquiat ni nikoli uspel.

Zakaj si želi na luno?

Maezawa je za Mashable povedal, da se je njegova želja, da bi nekoč poletel na luno, začela že pri rosnih 5-ih letih. “Že od kar sem bil majhen otrok sem si želel na luno”, je povedal. Že samo dejstvo, da je lahko gledal v luno, je napolnilo njegovo domišljijo in kot sam pravi je luna zanj velika inspiracija oz. ne samo zanj, temveč za celotno človeštvo.

Kot pa smo že omenili, si na to popotovanje ne želi iti sam. S seboj bo vzel umetnike, ki delujejo v sklopu projekta #DearMoon. Najprej bo kontaktiral svoje najljubše umetnike, če bodo sprejeli povabilo, potem pa bo odprt tako za slikarje, režiserje, arhitekte, modne oblikovalce in ostale. Definitivno bo ta projekt nekaj posebnega kot je že poseben tudi sam Maezawa.

“Obožujem umetnost. Zelo se veselim trenutka, ko bom videl, kaj lahko različni umetniki skupaj naredijo in kakšni bodo na koncu ti izdelki”, je dejal.

Glede na zapise na spletni strani projekta DearMoon se bo selekcija umetnikov začela že letos. Treningi in priprave na misijo seveda zahtevajo veliko časa, je pa res, da je do 2023 še čas in ga bodo vsi imeli dovolj za kvalitetno pripravo.

Musk je o Maezawi govoril samo v presežkih: “On je zagotovo najbolj pogumna oseba, ki jih poznam, hkrati pa je človek, ki bo to, kar si je zastavil, tudi izpeljal. Definitivno je največji avanturist in zato je pravi za ta projekt”. Poleg tega je Musk še razložil, da ni SpaceX izbral njega, temveč je Maezawa izbral SpaceX. Še enkrat je poudaril, koliko poguma je potrebnega za izpeljavo takšne misije in izpostavil, da je dolgo časa razmišljal, komu dati “čast” prvega na luni.

Maezawa je že plačal celotno odpravo, vendar ni želel razkriti zneska. To se sicer ne sklada z njegovim razkošnim življenjem in odkritim načinom razpravljanja o svojem bogastvu, vendar se naj bi z Muskom dogovorila, da vsaj za zdaj ostane ta podatek skrivnost.

Musk pravi, da bo denar, ki ga bodo namenili za dotično misijo, pomagal pri financiranju razvoja potovanja v prihodnje, kajti vsi drobro vemo, da si Musk želi približati tovrstna potovanja povprečnemu človeku. To pomeni predvsem kar se tiče ekonomskega vidika.

Umetniki bodo na misijo povabljeni brezplačno, razstava del, ki bodo nastala, pa bo organizirana takoj po končani misiji. Kar se tiče Muska za zdaj ni znano, kdaj bo tudi sam poletel v vesolje. Maezawa je sicer povabil tudi njega, vendar se vabilu ni odzval.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več