Računalništvo, telefonija
23.11.2017 11:30

Deli z drugimi:

Share

Vse kar morate vedeti o črnem petku

Vse kar morate vedeti o črnem petku
Vse kar morate vedeti o črnem petku

Američani poznajo črni petek, oziroma ti. “black friday” že kar nekaj časa, medtem ko se je po Evropi in v Sloveniji pojavil šele pred nekaj leti, sedaj pa praktično že to stalnica tudi pri nas.

Črni petek je tisti teden v petek, oziroma po dnevu zahvalnosti, ki ga praznujejo v ZDA. Bolj znano kot “thanksgiving”, ko se tradicionalno pripravi puran. Na ta dan, večina trgovin odpre svoja vrata z visokimi popusti in ponudbami, ki so na voljo le ta en dan v letu. Ker se je ta dan v Ameriki že kar ustalil in vedno lahko vidimo gnečo in vrste pred blagovnimi centri, so le-ti začeli odpirati svoja vrata že ob 5. uri zjutraj, nekateri pa tudi prej. Ta dan pa obeležujemo tudi kot, začetek nakupovanja pred božičem.

Zakaj takšno ime?

Predvsem zaradi padca vrednosti zlata in s tem “razvrednotenje” dolarja. Zato so številne cene padle in vsi so takoj navalili v trgovine. Na cesti je zato zavladal kaos, saj se je zgodilo drastično več nesreč kot na kateri koli dan v letu.

Nekaj zanimivosti

Tradicionalno se je to ohranilo do danes, kjer vsako leto lahko kupujemo po izredno ugodnih cenah. Ker je seveda končno število izdelkov vedno omejeno, oziroma popusti trajajo samo en dan, prihaja do hitrih razprodaj, kar lahko privede tudi do najrazličnejših sporov. Skoraj vsako leto, so v ZDA imeli zaradi tega smrtne žrtve. Sistem deluje na osnovi, kdor prvi pride, prvi melje, zato večina kupcev stoji pred vrati par ur pred odprtjem trgovin, najvztrajnejši so pa pred trgovino že v četrtek zvečer.

Tudi spletno nakupovanje, ki je v vzponu zadnjih nekaj let ni izjema. Tako recimo, največji prodajalci kot so Amazon, eBay, AliExpress,… zabeležijo rekordno število nakupov. Tako so na primer lani, Američani zapravili več kot 3.3 milijarde dolarjev samo na ta dan.

Povprečno je vsak državljan porabil kar 280$ (kar je okrog 250€) za nakupe izdelkov. Največ so zapravili predvsem ljudje stari med 25 in 34 leti. Največ je bilo prodanih televizorjev, igralnih konzol, dronov, raznih igrač in tudi pižam.

Kako pa je pri nas?

Tudi pri nas so se številne trgovine, tako staromodne, kot spletne odločile, da bodo ponudile številne popuste na izdelke, ki jih drugače nebi. Pri nekaterih spletnih trgovinah, bomo deležni tudi brezplačne dostave, ki jo drugače mastno zaračunajo. Vsekakor pa tudi pri nas previdnost ni od več, saj lahko kot se bo črni petek tudi pri nas začel bolj razvijati in postal popularnejši, bomo tudi mi stali v vrstah pred trgovino.
Previdnost ni nikoli odveč


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več