Računalništvo, telefonija
07.02.2018 09:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o Waymu

Vse, kar morate vedeti o Waymu
Vse, kar morate vedeti o Waymu

Praktično ne mine dan, da ne bi slišali novice iz sveta samovozečih se vozil oz. avtonomnih vozil, kot jim še rečemo. Brez dvoma poznate tudi ime Waymo kajne? Gre v resnici za Googlov projekt, ki pa je hitro zrasel v potencialno veliko zgodbo.

Ne glede na to, da je Waymo svoje prvo vozilo izdal šele lansko leto, je znanje, na katerem je Waymo zgrajen prisotno že desetletje. Če čas hitro zavrtimo naprej, je danes Waymo vodilni akter na področju samovozečih se vozil – govorimo o prevoženih kilometrih in stopnji, ko mora človek prevzeti nadzor, ki je pri Waymu najnižja. Pri podjetju so si zadali visokoleteči cilj, in sicer bi naj do konca letošnjega leta izdali lastno storitev ponudbe prevozov samovozečih vozil. Jim bo uspelo?

Najprej jih čaka sodna bitka z Uberjem, o kateri smo pisali pred nekaj dnevi in bo svoj epilog dobila v prihodnjih tednih, potem pa bo bolj jasno kam bo Waymo usmeril svoje konje, v precejšnji meri bo smer odvisna od rezultata na sodišču.

Za vse tiste, ki ne poznate zgodbe Wayma, bomo predstavili kaj sploh Waymo je, ali je na voljo kjer živite, ali bomo lahko uporabljali storitev Waymo, ko bo ta na voljo in ostale ključne stvari o podjetju. Torej, tukaj je vse, kar morate vedeti o Waymu.

Kaj Waymo je in kaj si želi doseči?

Decembra 2016 je uradno zaživel Googlov projekt avtonomnih vozil Waymo, ki je bi sprva označen kot “hčerinsko podjetje/projekt” Alphabeta, Googlovega krovnega podjetja. Pri Waymu so se samo poimenovali podjetje, ki se ukvarja s tehnologijo samovozečih se vozil in s samovozečimi se vozili. Kljub temu pa njihova flota vozil šteje preko 1000 vozil, opremljenih z LIDAR in ostalimi senzorji, ki omogočajo vožnjo brez voznika.

VIzija Wayma je povsem jasna in preprosta: narediti premikanje za ljudi in predmete bolj varno in bolj enostavno. Waymo prihodnost vidi kot manj nevarno, z manj nesrečami, ki jih povzročajo moteni ljudje, prav tako pa gledajo na prihodnost prometa kot bolj tekočo in še enkrat bolj enostavno. Tehnologija, ki jo razvijajo pri Waymo ima potencial za uporabo v osebnih vozilih, storitvah kot jih ponuja Uber (in čez čas Waymo), tovornjakih in celo javnem transportu.

O kakšni avtomobilih je dejansko govora?

V svojih začetkih je Waymo govoril, da sami ne bodo proizvajali vozil, temveč se bodo enostavno povezali z že obstoječimi priznanimi proizvajalci vozil, ki bodo v svoja vozila vključili njihovo tehnologijo. Eden takšnih partnerjev je Fiat Chrysler Automobiles (FCA), potem Waymo že premore tudi 600 Pacifica Hybrid vozil, katerih obseg je Google pred kratkim še povečal za dodatnih 1000.

Se morda spomnite ljubkih avtomobilčkov brez volana ali pedalov, ki so pred nekaj leti dvignila veliko prahu? “Firefly” prototip, ki si ga lahko ogledate v spodnjem videu, je zares vozil po javnih cestah, vendar je ostalo zgolj pri tem, pri prototipu. Waymov glavni cilj pri dotičnem vozilu je bilo testirati tehnologijo in ne toliko ponuditi dovršeni končni produkt.

Najbolj znano vozilo, ki je v bistvu poskrbelo za to, da je Waymo postal tako znan, je bil enoprostorec Chrysler Pacifica Hybrid. Model lahko vidimo na naslovni sliki in roko na srce, dizajnersko ne gre za največji presežek avtoomobilske industrije kajne? Na prvi pogled, če odmislimo tehnologijo LIDAR na strehi, bi rekli še eden od tipičnih, ameriških enoprostorcev. Tisto, kar dela vozilo posebno pa je tehnologija, v celoti razvita s strani Wayma, ki omogoča popolnoma avtonomno vožnjo. Sistem vključuje prej omenjeni LIDAR, radar in sistem spremljanja okolice. Po podatkih glavnega izvršnega direktorja Wayma, Johna Krafcika, Waymovi senzorji vozilu nudijo 360-stopinjsko spremljanje okolice, laserji (LIDAR) “vidijo” objekte v 3D obliki in jih lahko zaznajo na razdalji 300 metrov, ena bolj zanimivih lastnosti pa je ta, da radar lahko gleda pod in okoli vozil, kar pomeni, da lahko zazna tudi tiste predmete in objekte, ki jih človek ne more.

V enem od zadnjih zapisov na blogu, je Waymo podrobno predstavil še sistem učenja računalnikov, ki ga uporabljajo v svojih vozilih. Ti so zmožni prepoznati in reagirati na nepredvidljive okoliščine ter izpeljati manevre, ki lahko rešijo celo življenja.

Kje je Waymo?

Waymo je trenutno eksluzivno na voljo v ZDA. Območja testiranja so: Mountain View, California; Austin, Texas; Kirkland, Washington; ombočje Phoenixa v Arizoni. Waymo je svojo tehnologijo že preizkusil v 25-ih mestih po ZDA, čez nekaj tednov pa prihaja še v Atlanto. Če se morda sprašujete, zakaj je Waymo izbral tako raznolike lokacije, je odgovor sila preprost, in sice so enostavno želeli testirati svojo tehnologijo v vseh možnih razmerah: gričevja, dež, mraz, sonce itd.

V tem trenutku je Waymo povsem osredotočen na ZDA, govora o kakšnem premiku v Evropo ali na druge celine sveta ni. Kakorkoli že, prepričani smo, da v primeru uspešno izvedenih testiranj v ZDA, lahko Waymo pričakujemo tudi drugod po svetu izven ZDA.

Je Waymo varen?

Varnost je skrb z najvišjo prioriteto, ko govorimo o samovozečih se vozilih. Tudi pri Waymu ne gre brez nesreč, vendar poročila kažejo, da je v večini primerov šlo za trke od zadaj, torej krivec ni bil Waymov sistem. Ena najbolj znanih nesreč Wayma je bila septembra 2017, kjer pa ja nadzor nad vozilom prevzel človek, da bi se izmaknil oviri na cesti in povzročil nesrečo. Takšni incidenti dvigujejo nova vprašanja: bi vseeno prišlo do nesreče, če bi avtomobil ostal v avtonomnem načinu?

Od začetka Waymove poti so Googlova samovozeža vozila bila udeležena v večih nesrečah, recimo do 2015 v 12-ih. Ob prevoženih več kot 2 milijona kilometrov, se ta številka niti ne zdi tako zelo visoka kajne? V nobeni od teh nesreč naj ne bi bil krivec Google. V osmih primerih je šlo za trk od zadaj. medtem ko je v enem primeru, kot smo že povedali, vozilo prevzel Googlov zaposleni.

Waymovi konkurenti

Če se sprašujete, ali ima Waymo konkurenco, je odgovor spet preprost, ima! Največji konkurent je seveda Uber, s katerim se ravno v tem trenutku soočata na sodišču, saj naj bi bivši vodja oddelka za razvoj avtonomnih vozil pri Googlu, Anthony Levandowski, ukradel in predal Uberju, ki naj bi jih potem uporabil sebi v prid. Prva tožba Googla ni uspela, vendar pa se sedaj le zdi, da bo Uber moral priznati krivdo.

Poleg Uberja je tu še kar nekaj kandidatov, med katerimi je največ tradicionalnih proizvajalcev avtomobilov. Večina od teh prav tako cilja, da bi njihova avtonomna vozila bila na cestah v roku nekaj let. Če naštejemo zgolj nekatere so tukaj Hyundai, GM, Ford, VW, Mecedes Benz, Tesla, NIssan, Nvidia in celo Apple dela na področju samovozečih se vozil.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več