Računalništvo, telefonija
22.09.2017 06:49
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zvrhan koš svežih jabolk

..Pri podjetju Apple so se tokrat še posebej izkazali. Na nedavnem posebnem dogodku »Let's Meet at Our Place«, ki je potekal v njihovi novi poslovni stavbi, so namreč predstavili zvrhan koš novosti, ki so presenetile tudi največje poznavalce..
Applov dogodek "Let's Meet at Our Place".
Applov dogodek "Let's Meet at Our Place".

Pri Applu so nedavno poskrbeli za predstavitev novih pametnih mobilnih telefonov iPhone in drugih naprav, ki bodo zagotovo popestrile letošnjo jesen. Predstavitev novih izdelkov je bila na sporedu 12. septembra, udeleženci konference in tisti, ki so jo spremljali preko spleta, pa so bili nad njo več kot navdušeni. Apple je namreč prestavil kar tri iPhone, in sicer iPhone 8 in iPhone 8 Plus, ki sta nasledila zdajšnja modela iPhone 7 in iPhone 7 Plus, ter iPhone X, ki obeležuje deseto obletnico izida prvega iPhona in predstavlja največjo novost letošnje prireditve. Poleg tega je tehnološki gigant predstavil še večpredstavnostno napravo Apple TV 4K in pametno ročno uro Apple Watch Series 3 z mobilno povezavo.

iPhone X

iPhone X (deset) je vsekakor izjemen dosežek, saj zaslon pokriva skoraj celotno prednjo ploskev naprave, z izjemo dela ob vrhnjem robu, kjer se nahaja sprednja kamera. Za ta namen so Applovi inženirji uporabili zaslon OLED s kar 14,7-centimetrsko oziroma 5,8-palčno diagonalo, ločljivostjo 2.436 x 1.125 slikovnih točk in gostoto 458 slikovnih točk na palec. Poleg tega zaslon podpira standard HDR (High-Dynamic Range), ki pripomore k boljši kakovosti prikaza videoposnetkov, saj v zelo temnih in zelo svetlih območjih slike omogoča prikaz večjega števila podrobnosti.

Zaradi zaslona se je moral Apple pri zasnovi telefona odreči gumbu Domov in čitalniku prstnih odtisov Touch ID, ki se je nahajal v njem. To bo za dolgoletne uporabnike iPhonov nedvomno pomenilo veliko novost pri upravljanju. Namesto pritiska omenjenega gumba bo moral uporabnik le potegniti prst od spodaj navzgor, za prijavo v telefon pa bo zadoščalo skeniranje obraza. iPhone X je oblečen v kovinsko ohišje in tako spredaj kot zadaj prekrit s steklom, na voljo pa bo le v dveh barvah – sivi in črni.

Za zajem fotografij tokrat skrbi dvojna kamera (en širokokotni objektiv z zaslonko f/1.8, drugi z zaslonko f/2.4) z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih točk in optično stabilizacijo slike. Glavna novost kamere je sicer t. i. portretni način, ki zna s pomočjo umetne inteligence simulirati različne osvetlitve profesionalnega fotografskega studia. Poleg odličnega fotoaparata ima iPhone X tudi zelo zmogljiv procesor A11, ki je kar 25 odstotkov hitrejši od svojega predhodnika A10 in kar 70 odstotkov hitreje preračunava grafične podatke. iPhone X prinaša tudi sistem za brezžično polnjenje, piko na i pa nedvomno daje mobilni operacijski sistem iOS 11, ki prinaša veliko uporabnih novosti in možnosti.

Vse to seveda pomeni, da iPhone X ne bo poceni. Za nakup različice, opremljene s 64 gigabajti sistemskega pomnilnika, bo v Združenih državah Amerike treba zanj odšteti preračunanih 835 evrov, v Evropi pa po vsej verjetnosti več kot 1.000 evrov. Cena zmogljivejše različice z 256 gigabajti prostora pa je vrednotena na preračunih 920 evrov, kar bo za kupce na evropskem trgu pomenilo okoli 1.100 evrov. Telefon bo za prednaročilo na voljo 27. oktobra, na trgovske police pa bo prišel 3. novembra (za Slovenijo še ni točnega podatka, naj bi pa tudi k nam prišel enkrat v tistih dneh).

iPhone 8 in iPhone 8 Plus

Kot že rečeno, se je moral Apple zaradi velikega zaslona pri iPhonu X odreči gumbu Domov s čitalnikom prstnih odtisov. Če se še niste pripravljeni posloviti od njega, je Apple za vas pripravil telefona iPhone 8 in iPhone 8 Plus. Ta sta v osnovi enaka svojima predhodnikoma, torej iPhonu 7 in 7 Plus, le da sta opremljena s steklenim ohišjem, brezžičnim polnjenjem in zmogljivejšo strojno opremo, ki bo zlahka kos tudi najzahtevnejšim nalogam.

iPhone 8 ima zaslon z 11,9-centimetrsko (4,7-palčno) diagonalo, iPhone 8 Plus pa s 14-centimetrsko (5,5-palčno) diagonalo. Tako kot iPhone X sta tudi obe osmici opremljeni s procesorjem A11, ki je precej bolj zmogljiv od svojega predhodnika, izboljšav pa so bili deležni tudi zvočniki, ki so zdaj okoli četrtino glasnejši od tistih, ki jih je Apple uporabil pri lanskoletnem modelu telefona. Medtem ko iPhone 8 razpolaga le z enim digitalnim fotoaparatom ločljivosti 12 milijonov točk, ima večji iPhone 8 Plus na voljo dvojni fotoaparat z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih točk.

Oba novinca je v izbranih državah že mogoče kupiti od 22. septembra dalje, v Sloveniji pa bosta prvič predstavljena 29. septembra ob 1.00 zjutraj (v noči s četrtka na petek) v trgovini EPL na Kongresnem trgu v Ljubljani. Obe osmici sta na voljo v dveh različicah. Ena je opremljena s 64 gigabajti, druga z 256 gigabajti vgrajenega pomnilnika. Za vstopno različico manjšega iPhona 8 je treba odšteti okoli preračunanih 585 evrov (v Evropi okoli 700 evrov), za vstopno različico večjega modela Plus pa okoli preračunanih 668 evrov (v Evropi okoli 800 evrov).

Apple Watch Series 3

Novi telefoni pa niso bili vse, kar je predstavil Apple. Poleg teh je pokazal tudi težko pričakovano pametno ročno uro Apple Watch Series 3, ki za razliko od prejšnje različice omogoča tudi mobilno povezavo in klicanje, kadar ni povezana s telefonom. In to brez kartice SIM. To pomeni, da boste z njo lahko šli na večerni tek in vam s sabo ne bo treba vzeti telefona. Na klice se boste namreč lahko oglasili kar prek ure, prav tako pa jo boste lahko uporabili za navigacijo. Apple Watch Series 3 ima sicer vgrajen tudi zvočnik za digitalno asistentko Siri in podporo za Applovo pretočno glasbo. Vgrajeno čipovje W2, ki je prisotno tudi v Applovih brezžičnih slušalkah AirPods, pa poskrbi za učinkovito upravljanje z nizkoenergijskimi brezžičnimi povezavami bluetooth in Wi-Fi.

Pametna ročna ura Apple Watch Series 3 je opremljena še s povsem novim mobilnim operacijskim sistemom in sicer watchOS 4. Ta je na voljo za prenos od 19. septembra dalje, in sicer za vse različice ure Apple Watch. watchOS 4 prinaša veliko uporabnih novosti, med njimi pa vsekakor velja izpostaviti možnost hitrejše uporabe številnih športnih aplikacij in drugih funkcij, kot je na primer merjenje srčnega utripa.

Apple Watch Series 3 je na voljo v številnih barvnih odtenkih ter z aluminijastim in keramičnim ohišjem, kupiti pa bo mogoče tudi posebno različico, namenjeno športnim navdušencem. Vstopna različica ure je v ZDA na voljo za preračunanih 275 evrov, različica z mobilno povezavo 4G/LTE pa za preračunanih 335 evrov. Prvi kupci so jo na svoja zapestja dobili 22. septembra.

Apple TV 4K
Za konec velja omeniti še večpredstavnostno napravo Apple TV, katere novo različico je tehnološki velikan iz Cupertina prav tako predstavil na svoji konferenci. Naprava, ki je sicer v naših krajih manj poznana in razširjena, zdaj podpira ločljivost 4K, še bolj kot to pa je ljubitelje filmov in drugih video vsebin razveselila podpora tehnologiji HDR (High-Dynamic Range), saj močno pripomore k boljši kakovosti slike (predvsem v polnejših barvah in boljšem kontrastu). S tem bo Applova večpredstavnostna naprava lahko končno konkurirala precej cenejšim kitajskim izdelkom, ki vso omenjeno tehnologijo že dolgo podpirajo.

Apple TV 4K temelji na osnovi mobilnega procesorja A10X Fusion, ki ga najdemo tudi v letošnjem tabličnem računalniku iPad Pro, poleg tega pa je naprava opremljena še s tremi gigabajti sistemskega pomnilnika. Na voljo je dovolj procesorske moči, da lahko naprava predvaja videoposnetke ločljivosti 4K s povprečno frekvenco do 60 sličic na sekundo. Ker je večina videoposnetkov ločljivosti 4K trenutno na voljo s povprečno frekvenco 24 ali 30 sličic na sekundo, je Apple TV dobro »oborožen« tudi za prihodnost.

V ZDA je nova različica Apple TV-ja na voljo od 22. septembra, in sicer za za preračunanih 150 evrov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več