Računalništvo, telefonija
22.11.2018 10:57

Deli z drugimi:

Share

Vsem VPN aplikacijam preprosto ne gre zaupati

Če uporabljate storitve VPN to še ne pomeni, da je vaša zasebnost ustrezno varovana.
Če uporabljate storitve VPN to še ne pomeni, da je vaša zasebnost ustrezno varovana.

Pametne mobilne telefone in druge mobilne naprave danes uporabljamo že na vsakem koraku, saj so zaradi njihove večopravilnosti primerni tako za opravljanje dela kot za preživljanje prostega časa. Zato ne preseneča, da je število uporabnikov interneta na mobilnih napravah že zdavnaj preseglo število tistih, ki za ta namen uporabljajo namizne in prenosne računalnike. Ker pa je danes s temi napravami zelo težko doseči zasebnost na svetovnem spletu, se vse več uporabnikov zateka k VPN mobilnim aplikacijam z namenom, da bi s tem zaščitili svoje podatke ali pa dostopali do storitev, ki so na voljo le v določenih predelih sveta.

Ko brskate po spletu in ste priključeni na nezaščiteno brezžično omrežje, je torej priporočljivo, da uporabljate storitve VPN oziroma storitve za navidezna zasebna omrežja. Ta ne le prikrijejo vašo identiteto, ampak vam zagotavljajo tudi varnejšo povezavo z internetom (na primer v spletnih kavarnah). Poleg tega vam povezava VPN omogoča dostop do spletnih mest in vsebin, ki so sicer geolokacijsko zaklenjene. Obstaja namreč kar nekaj spletnih mest, ki uporabljajo geografsko zaklepanje, saj s tem skušajo preprečiti dostop obiskovalcem iz določenih držav.

Na žalost pa vsem mobilnim aplikacijam za VPN ne gre zaupati, to pa je pokazala nedavna raziskava, ki je bila opravljena s strani zanesenjakov portala TOP10VPN. Raziskovalci so pod drobnogled vzeli 30 najbolj priljubljenih mobilnih aplikacij VPN, ki so na voljo na spletnih trgovinah Apple in Google in so večinoma brezplačne. Ti so prišli do ugotovitve, da skoraj 60 odstotkov tovrstnih programov takšne ali drugačen povezave s Kitajsko in da skoraj 90 odstotkov programov VPN nima ustrezne politike poslovanja, ki bi zagotavljala zaščito zasebnosti končnega uporabnika. Tu najdemo celo podjetja, ki podatke uporabnikov prodajajo podjetjem, ki z njimi sicer niso povezana.

V praksi vse to pomeni, da preden se odločite, da boste uporabljali storitev VPN, morate skrbno preveriti, ali je storitev varna za vas. Pri tem vam bo nedvomno v pomoč raziskava opravljena s strani zanesenjakov portala TOP10VPN, ki je dosegljiva na spletni povezavi https://www.top10vpn.com/free-vpn-app-investigation/. Če pa VPN mobilno aplikacijo že uporabljate, vam bo ta seznam morda ponudil več informacij o njej in ali jo je varno še naprej uporabljati.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več