Računalništvo, telefonija
15.11.2017 14:12
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Web Summit 2017 – Od Trumpa do blockchaina

Web Summit 2017 - Od Trumpa do blockchaina
Web Summit 2017 - Od Trumpa do blockchaina

Web Summit oz. originalno Dublin Web Summit je največja digitalna konferenca na svetu, ki poteka vse od leta 2009. Začetniki enega največjih tehnoloških dogodkov na sploh so bili Paddy Cosgrave, David Kelly in Daire Hickey. Na konferenci se predstavijo največja tehnološka podjetja sveta in nekaj tistih najbolj perspektivnih manjših podjetij. Dogodek je poln direktorjev, ustanoviteljev, start-upov, novinarjev, vse pa ima eno skupno noto, in sicer je to tehnologija. Od lanskega leta se Web Summit izvaja na Portugalskem v Lilzboni. Letos je beseda tekla o tem, kako bodo blockchain, umetna inteligenca in virtualna resničnost vplivali in predrugačili marketing v letu 2018.

Lansko leto je dogajanje na Web Summit-u zasenčila zmaga Donalda Trumpa na takratnih volitvah in letos so mnogi govorci nadaljevali v tem ritmu, saj so se spominjali raznih političnih potez, govori so bili kar zabasani s politiko in celotno dogajanje je bilo zelo politično bogato. Camill Whita, direktorica upravnega odbora letošnejga Web Summit-a, je bila šokirana nad količino politike na konferenci: “Bila sem zares šokirana koliko se je govorilo o Trumpu”. Po njenem mnenju je bilo v predstavitvah in nastopih preveč politike in kljub temu, da se strinja, da je državna regualcija zelo pomembna tema, je bilo politike, še posebej tiste nerelevantne, preveč.

Al Gore je recimo otvoril svoj nastop s Trumpovim videom o globalnem segrevanju, Margrethe Vestager, evropska komisarka za konkurenco, je govorila o tem, da je duopol Googla in Facebooka resna grožnja za inovacije po svetu, Caitlyn Jenner pa je recimo branila vprašanja enakosti spola. Že takoj lahko vidimo, da je bil letošnji Web Summit zelo politično intenziven.

Kaj sploh je Web Summit?

Kljub temu, da Web Summit velja za največjo tehnološko konferenco na svetu, ke poleg tega še veliko več. Gre namreč za izjemno diverziteto, ki se zbere enkrat letno in prizori globalni forum tehnologije. Kot smo že omenili so udeleženci konference predstavniki podjetij vseh velikosti, ljubitelji inovacij, prav tako pa tudi tisti, ki jih zanimajo področja, ki so s tehnologijo vedno bolj neposredno povezana – glasba, ženske v tehnologiji itd.

Na samem začetku, leta 2009, je Web Summit pritegnil približno 400 obiskovalcev. Letos jih je bilo več kot 60.000. Zelo zanimiv je dogodek postal predvsem za investitorje, ki so na konferenci tudi posebej “označeni” in v zadnjih nekaj izvedbah se število teh prav tako močno povečuje. Pozitivno je morda tudi to, da se ne veča zgolj diverziteta obiskovalcev, temveč tudi spekter tematik, ki se jih govorci dotaknejo. Ne gre zgolj samo za “hardcore” industrijo, temveč beseda teče tudi o bolj splošnih zadevah kot je politika, spol, brezposelnost, tržna moč tehnoloških gigantov itd.

Avtomobili tokrat na “zadnjih sedežih”

Za razliko Consumer Electronics šova, ki je lansko leto v bistvu bil avtomobilski sejem zaradi neverjetnega števila avtomobilistov, je letošnji Web Summit postregel zgolj z nekaterimi akterji iz avtomobilske industrije. BMW in Mercedes Benz sta bila edina uradna avtomobilska partnerja konfereneca in še to pravijo, da Mercedes Benz ne bi bil zraven, če ne bi bil tudi BMW. Ostali giganti kot je recimo Lamborghini, o katerem smo pred kratkim pisali glede koncepta novega električnega avtomobila, so bili navzoči zgolj kot obiskovalci. Še najbolj pompozno prezentacijo je pripravil Waymo. Podjetje v lasti Alphabeta, ki vedno bolj agresivno vstopa na področje samovozečih se vozil, je predstavilo testiranja vozil v Phoenixu, in sicer naj bi Waymo bil prvi, ki je preizkusil samovozeča vozila brez prisotnega voznika na sedežih.

Največ pozornosti namenjene kriptovalutam

Kljub temu, da je bilo veliko govora o umetni inteligenci in učenju računalnikov (Stephen Hawking je prvi dan konference govoril o tem, je umetna inteligenca lahko najslabša ali najboljša stvar za človeštvo) je največ pozornosti bilo namenjeno kriptovalutam in blockchain tehnologiji.

Po podatkih CoinMarketCap-a, spletne strani, ki spremlja gibanje različnih kriptovalutnih trgov po svetu, je trenutno na voljo 1.270 digitalnih kovancev s skupno vrednostjo okrog 205 milijard ameriških dolarjev. Cisco je na Web Summit-u imel recimo ogromen kompleks ekranov, kjer so govorci izobraževali prisotne o blockchainu. Glede na to, da je bilo na dogodku prisotnih toliko start-upov in investitorjev, ki so intenzivno iskali nove priložnosti za vlaganje svojih sredstev, ni nobeno presenečenje, da je manija kriptovalut dosegla tudi Web Summit.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več