Računalništvo, telefonija
30.08.2018 15:15

Deli z drugimi:

Share

Yahoo Mail še vedno zbira vaše podatke in jih prodaja oglaševalcem

Yahoo Mail še vedno zbira vaše podatke in jih prodaja oglaševalcem
Yahoo Mail še vedno zbira vaše podatke in jih prodaja oglaševalcem

“Yahoo še vedno zbira podatke iz uporabniških elektronskih sporočil in jih prodaja oglaševalcem – praksa, katero so upustile mnoge od tehnoloških podjetij”, piše The Wall Street Journal. Neimenovani viri so zatrdili, da Yahoo-jev lastnik Oath sodeluje z oglaševalci, ki bi pridobili preko 200 milijonov uporabniških Yahoo Mail “inbox” podatkov. Yahoo bi tako analiziral račune in podatke prodajal naprej.

Oath je za The Wall Street Journal potrdil, da izvaja e-mail skeniranje, vendar naj bi skenirali zgolj promocijske e-maile, po navadi poslane s strani prodajalcev. Kot so še zatrdili imajo uporabniki možnost, da se temu izognejo. Oath-ov argument je, da je e-mail drag sistem in da ljudje ne morejo pričakovati brezplačne storitve brez, da bi nekaj vrnili ponudniku storitve.

“Opt-out” stran je zelo težko najti

Tudi e-maili v Yahoo-jevi premium storitvi, ki stane $3.49 na mesec, so del analize, če se uporabnik zavestno ne odloči drugače. Za to, da prekinemo te analize v naši bazi sporočil se moramo odpraviti v Ad Interest Manager in izbrati “opt out.”

Stran ni locirana pod sekcijo “Settings”, kar pomeni, da jo le stežka najdemo

Oath uporablja algoritme za razvrščanje Yahoo mailov glede na različne preference uporabnikov ter postavlja piškotke, ki bodo prikazali podobne oglase v prihodnosti. Na primer uporabniki, ki pogosto kupijo letalske karte, so z Oath-ovimi algoritmi označeni kot “pogosti letalci”. Tisti, ki prejemajo maile, v katerih so vabila, da bi vozili za Lyft, so označeni kot “samozaposleni”. Oglaševalci lahko tako targetirajo te skupine uporabnikov, ko sodelujejo z Oath-om.

Osebna elektronska sporočila sistem ignorira, prav tako pa so skrite vse informacije, po katerih bi bila možna identifikacije. Oath je za The Wall Street Journal še povedal, da je njihov cilj zbiranje podatkov še poglobiti, saj jim to predstavlje neprecenljivo vrednost na dolgi rok. Ne glede na vse pravijo, da je tudi algoritem že naredil napake. Z oznako “komercialno” so bile označena vabila na indijske poroke, kar je potem Oath moral takoj popraviti. Od takrat naprej sistem ignorira tudi vabila na poroke.

Vse je razloženo v Oath-ovih pravilih zasebnosti

Proces recenziranja teh e-mailov zahteva človeškega recenzenta in tudi algoritemsko posredovanje. Kot smo že poročali Oath v svojih pravilih jasno piše, da imajo pravico do analize AOL in Yahoo-jevih mailov za ustvarjanje oglasov. To vključuje tudi človeške bralce in ne samo računalnike.

Oath-ova poteza izgleda kot zadnji poizkus sledenju Gmail-u, ki je v zadnjih letih povsem prevzel pobudo na področju elektronske pošte. Anonimni viri so za The Wall Street Journal povedali, da Oathovi predstavniki poznajo veliko ljudi, ki Yahoo Mail račun uporabljajo kot “spam” račun, ki zbira nezaželeno pošto različnih ponudnikov in to je točno to, kar si oglaševalci najbolj želijo. Oglaševalci so kljub temu skeptični, če je Yahoo Mail sploh dovolj velik, da se jim splača pošiljate strogo targetirane ogalse. Tudi, če bi to pomenilo 200 milijonov uporabnikov, je to še vedno dokaj malo za resne oglaševalske podvige.

Če se spomnimo, se je Yahoo v preteklosti že ukvarjal z nekaj hekerskimi vdori, ki so zamajali njegov ugled. Leta 2013 so hekerji vdrli v vse (3 milijarde) Yahoo račune. Leta 2017 je raziskava na vzorcu 2.500 odraslih v ZDA ugotovila, da 44% ljudi uporablja Gmail, medtem ko le 29% uporablja Yahoo Mail. Ta je še vedno najbolj popularen v starostni skupini65+, med mladimi (18-29) pa Yahoo uporablja le 19%.

Yahoo-jeve prakse, kar se tiče zasebnih podatkov, so morda res dvomljive, je pa tudi Google v zadnjem času vedno bolj na tapeti zaradi Gmail vdorov – kljub temu, da so s targetiranimi oglasi zaključili lani. Edina in zelo pomembna razlika je, da se za razliko Yahoo-ja in njegovega zanašanja na Yahoo mail, uporabniki pri Gmailu, ki to storitev zapustijo, še vedno obdržijo na Googlovem iskalniku in ostalih produktih, katerim pa Yahoo ne more parirati.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več