Računalništvo, telefonija
21.11.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

Z inovativno prevleko za WC školjko do prihranka pri porabi vode in toaletnega papirja

Hočemo ali nočemo, s toaletno školjko se srečujemo vsak dan. Zavoljo čistoče porabimo kar precej toaletnega papirja in dragocene vode. To poskušamo prihraniti s pametnimi načini za splakovanje, različno količino vode v kotličku in drugimi. Kaj pa, če se rešitev za vse omenjeno skriva nekje drugje?
Z inovativno prevleko za WC školjko do prihranka pri porabi vode in toaletnega papirja
Z inovativno prevleko za WC školjko do prihranka pri porabi vode in toaletnega papirja

Raziskovalci z univerze Penn State so se odločili za alternativno možnost. Razvili so povsem nov premaz za straniščne školjke, ki v bistvu preprečuje, da bi se izločki prilepili nanjo. Sliši se nenavadno, vendar gre za način, ki nam lahko pomaga bistveno zmanjšati porabo vode in račun zanjo.

“Z ekipo smo razvili trden premaz, ki odlično odbija tekočino, blato in druge trdnejše snovi. Pri izdelavi smo se zgledovali po naravnih materialih, premaz pa deluje tudi antibakterijsko, saj se nanj bakterije enostavno ne morejo pritrditi. Če s snovjo prekrijemo površino straniščne školjke, ta z njegovo pomočjo deluje samoočiščevalno,” je v posebni izjavi za javnost dejal Tak-Sing Wong, izredni profesor za strojništvo in biomedicino.

Premaz so poimenovali LESS, kar je kratica za Liquid Entrenched Smooth Surface (po naše bi to lahko prevedli kot “v tekoči obliki nameščena gladka površina”). Na notranjo stran straniščne školjke jo v dveh korakih nanesemo z dvema sprejema. V prvem razpršilu je snov, ki je sestavljena iz molekularno cepljenih polimerov. Ti naredijo podlago gladko in odlično vodoodbojno.

“Ko se posuši, se na površini nanosa oblikujejo molekule, ki so pod mikroskopom videti kot majhne dlačice. V resnici so približno milijonkrat tanjše od človeškega lasu,” je v izjavi za javnost dejal Jing Wang, doktorski diplomant iz laboratorija Wong.

Vsebina drugega spreja doda tanko gladko plast okoli teh nanoskopskih “dlačic”, ki jih je ustvaril prvi sprej. Zaradi kombinacije snovi postane površina izjemno spolzka. Raziskovalci menijo, da enkratni nanos zadostuje za približno 500 splakovanj, preden bomo postopek morali ponoviti. Sam postopek je sicer izjemno enostaven, nanašanje in sušenje pa traja vsega 5 minut.

Ko je ekipa preizkusila prevleko na laboratorijskem stranišču in v školjko odvrgla sintetično blato, je ponarejena “zadeva” zdrsnila naravnost na dno, ne da bi se prilepila na stranice. Zaradi tega lahko školjko splaknemo s precej manj vode kot prej, teoretično pa je sploh ne potrebujemo. Z zdravstvenega vidika je obloga lahko tudi koristna. Skupina je s testi ugotovila, da prevleka preprečuje nalaganje in rast bakterij, ki lahko povzročajo bolezni ali vsaj širijo neprijeten vonj.

Za trženje novosti so ključni sodelavci projekta, Wong, Wang, Birgitt Boschitsch in Nan Sun, ustanovili zagonsko podjetje, imenovano spotLESS Materials. “Da bi novost, v katere uporabnost smo trdno prepričani, dosegla svoj namen, jo moramo nujno spraviti iz laboratorija in med ljudi,” je izjavo za javnost zaključil Wong.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več