Računalništvo, telefonija
20.01.2019 13:48

Deli z drugimi:

Share

Za evropsko svobodo interneta vendarle še obstaja upanje!

Novi direktivi o avtorskih pravicah na spletu se je uprlo že 11 držav Evropske unije.
Novi direktivi o avtorskih pravicah na spletu se je uprlo že 11 držav Evropske unije.

Pred kratkim pa so pri podjetju Google izrazili njihovo nezadovoljstvo s predlogom nove evropske zakonodaje o varstvu avtorskih pravic (http://bit.ly/2RFV72X). Evropska unija se namreč zavzema za uvedbo novih pravil o avtorskih pravicah na svetovnem spletu, katerih namen je ustvariti bolj pravičen način plačevanja imetnikov avtorskih pravic v digitalni dobi. Ker pa direktiva omenja možnost vključevanja spletnih filtrov oziroma neke vrste algoritmov, ki bi samodejno preverjali, ali so spletne strani v skladu z zakonom o avtorskih pravicah, bi to lahko ogrozilo tudi delovanje spletnih iskalnikov.

Za mnoga podjetja sta sporna dva člena, 11. in 13. člen, saj bi novinarskim hišam omogočila zaračunavanje objavljenih odlomkov ter ponudnikom spletnih platform nalagala proaktivno preprečevanje kršitev avtorskih pravic. Na srečo se je novi direktivi o avtorskih pravicah na spletu uprlo že 11 držav Evropske unije, med katerim najdemo Nemčijo, Belgijo, Nizozemsko , Finsko, Italijo, Švedsko, Poljsko, Portugalsko, Hrvaško, Luksemburg in celo Slovenijo. To je tudi razlog, zakaj glasovanja o novi direktivi v januarju ne bo, saj ta ne bi dobila zadostne podpore za sprejetje in bi bolj kot ne bila zgolj izguba dragocenega časa.

Zaradi ostrega nasprotovanja novim pravilom o avtorskih pravicah na svetovnem spletu, so poznavalci prepričani, da so tej direktivi šteti dnevi. Evropska unija bo po vsej verjetnosti morala oblikovati povsem nov predlog, ki bo ne bo sporen z vidika prostega dostopa do vsebin na svetovnem spletu.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več