Računalništvo, telefonija
20.07.2019 17:40

Deli z drugimi:

Share

Za izražanje čustev raje uporabljamo čustvenčke kot pa telefonske klice

Za izražanje čustev raje uporabljamo čustvenčke kot pa telefonske klice
Za izražanje čustev raje uporabljamo čustvenčke kot pa telefonske klice

Tudi našim starim staršem so “emojiji” oz. čustvenčki vredni več kot 1000 besed. To je zdaj tudi uradno potrdila prva “Emoji Trend Report” raziskava, ki jo je Adobe objavil v sredo, na Svetovni dan emojijev. Ja prav ste prebrali, tudi čustvenčki imajo svoj praznik in mi se veselimo z njimi. Vsaj tako kažejo rezultati raziskave, ki potrjuje, da smo ljudje zelo intenzivni uporabniki teh simpatičnih simbolov, ki so del praktično vse digitalne komunikacije.

Čustvenčki so bili prvič predstavljeni na japonskih telefonih leta 1997, zares popularni pa so postali šele po letu 2010. Po zadnjih ocenah bi naj v letu 2018 bilo v “obtoku” skoraj 3.000 čustvenčkov. Vse aplikacije in platforme ne ponujajo vseh, zato nas lahko vsake toliko časa kakšen tudi preseneti, ko recimo nismo navajeni in nam prijatelj pošlje izvenzemeljske čustvenčke, tematske čustvenčke itd.

Velika večina uporabnikov (93%) čustvenčkov, ki jih je Adobe vključil v svojo raziskavo, je zatrdila, da pogosto uporabljajo majhne sporočilne ikone pri komunikaciji. Vse od klasičnih “smeškotov”, do molitvenih simbolov, čustvenčki ponujajo skorajda vse, kar želimo povedati v posebni, simpatični obliki. Poleg tega velik del sodelujočih v raziskavi trdi, da so uporabniki, ki v komunikaciji uporabljajo čustvenčke, bolj prijazni in dostopni. Gre sicer za grobe ocene na podlagi lastnih izkušenj, vendar je vseeno nekako logično, da obstaja tovrstna povezava.

Adobe se je odločil za dotično raziskavo po tem, ko je Pew ocenil, da 70% Američanov pošilja tekstovna sporočila. Po podatkih Statistic Brain, analitične hiše iz Washingtona, je vsak mesec v ZDA poslanih okrog 781 milijard tekstovnih sporočil.

Zanimiva ugotovitev raziskave je bila med drugim ta, da kar 65% vseh uporabnikov pravi, da lažje izražajo svoja čustva preko uporabe čustvenčkov, kot pa s telefonskimi klici. Poleg tega, da “emojiji” omogočajo lahek in dostopen način za izražanje takšnih in drugačnih čustev, ti pomagajo tudi podjetjem. Raziskava je pokazala, da 58% uporabnikov v večji meri odpre elektronsko sporočilo s strani neke znamke, če to sporočilo vsebuje čustveni simbol v zadevi sporočila.

Dan pred objavo rezultatov raziskave sta Apple in Google razkrila nove čustvenčke v svoji zbirki, med njimi pa najdemo od čustvenčkov falaflov, do psov vodnikov itd. Glede na to, da količina rabe čustvenčkov strmo narašča, velika podjetja načrtujejo nadaljnjo širitev svojih zbirk.

V raziskavo je bilo vključenih 1.000 “emoji” uporabnikov v ZDA, starih med 16 in 73. Vzorec je bil sicer precej razpršen po starostnih skupinah, je pa Adobe za naslednjo tovrstno raziskavo že napovedal, da bo vzorec razširil.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več