Računalništvo, telefonija
15.11.2017 05:51

Deli z drugimi:

Share

Zakaj bi morali šifrirati vašo napravo in kako to storiti na enostaven način

..So podatki na vašem telefonu ali prenosniku šifrirani? Bi morali biti? Kaj pa sploh pomeni šifriranje podatkov? V nadaljevanju prispevka vam bomo predstavili prednosti in slabosti šifriranja in kako zavarovati vsebino pred neželenimi pogledi...
Šifriranje podatkov je ključnega pomena za njihovo varovanje pred neželenimi pogledi!
Šifriranje podatkov je ključnega pomena za njihovo varovanje pred neželenimi pogledi!

Čeprav so pri šifriranju vpletene zapletene matematične operacije, sam postopek šifriranja ni zapleten za razumevanje. Tu namreč gre le za to, da podatke zaklenemo na način, da ti postanejo neberljivi vse dokler ne vnesemo skrite kode. To posledično pomeni, da vsebina ni dostopna nepovabljenim očem, saj ob pravilni uporabi šifrirnih orodij vsebine brez dostopnega gesla enostavno ne moremo odkleniti.

Kaj so šifrirani podatki?

Če želimo razumeti šifrirano vsebino, moramo vedeti geslo, ki je pogosto PIN koda na vašem pametnem mobilnem telefonu. Takoj ko vnesemo pravilno PIN kodo se nam prikažejo podatki, ki so nam razumljivi. Ravno zaradi tega je pomembno, da smo zmožni odkleniti šifriran pametni mobilni telefon, saj v nasprotnem primeru so lahko podatki izgubljeni za vedno. To še posebno drži v primeru uporabe možnih šifrirnih algoritmov, ki na primer temeljijo na 256-bitni osnovi.

S šifriranjem bi morali zaščititi vse pomembne podatke in to neglede na to, kje se ti nahajajo. Če jih na primer imamo shranjene na osebnem računalniku in trdi disk ni šifriran, to pomeni, da lahko do podatkov pridemo že s pomnilniškim ključem USB, na katerem je nameščen operacijski sistem. Poleg tega lahko vsebino na disku prebiramo na drugem računalniku, v kolikor vsebina diska ni šifrirana.

Za namene šifriranja so strokovnjaki razvili različne vrste šifrirnih algoritmov, ti pa se razlikujejo po namenu za katerega so bili pripravljeni ter po kompleksnosti in hitrosti delovanja. Pametni mobilni telefon iPhone na primer uporablja šifrirni algoritem AES dolžine 256-bitov, kar je tudi standard v ameriški vojski. Ta algoritem je namreč dovolj hiter za vsakdanjo uporabo, hkrati pa varen pred kriminalci.

Najboljši šifrirni algoritmi so tisti, ki jih je preverila strokovna javnost ali pa so bili preizkušeni s strani neodvisnih organizacij. Če na primer uporabljamo izdelke podjetji Apple ali Microsoft tu nimamo velike izbire glede šifriranja, pri namenski programski opremi za šifriranje pa se moramo prepričati, da je bila ta preverjena s strani strokovne javnosti, sicer naši podatki ne bodo nujno varni.


Zakaj šifrirati podatke?

Če vaši podatki niso šifrirani, jih lahko kdorkoli, ki ima fizičen dostop do vašega pametnega mobilnega telefona ali prenosnega računalnika, dobi na sila enostaven način. Če pa je prisotno šifriranje, celoten postopek postane precej bolj zapleten, v večini primerov pa celo nemogoč. Čeprav večina nas ne razpolaga s tajnimi doumeti, bi morala biti celotna vsebina naše naprave šifrirana. S tem bomo zavarovali naše podatke pred neupravičenimi pogledi, med vsemi našimi podatki pa bomo zagotovo našli kaj, kar je vredno »skriti«, kot na primer družinske slike, fotografije z dopusta, finančne podatke, pogodbe, oporoke in še marsikaj drugega.

Z uporabo šifriranja dejansko naredimo zid med tistim kar hranimo na pametnem mobilnem telefonu ali prenosniku ter vsemi ostalimi, ki bi radi prišli do vsebine a niso do tega upravičeni. Dobra novica tu pa je, da je šifriranje postalo že tako pomembno za mobilne naprave, da ga večina proizvajalcev že privzeto uporablja. To pomeni, da za varnost nam pogosto ni potrebno narediti veliko.

Šifrirajte vaše podatke

Aplpove mobilne naprave z mobilnim operacijskim sistemom iOS že več let šifrirajo vaše podatke, to sedaj velja tudi za Applove osebne računalnike s sistemom macOS. To lahko preverimo tako, da odpremo »System Preferences«, kliknemo na »Security & Privacy« ter izberemo zavihek »FileVault«. Če pa šifriranje ni vključeno, ga lahko z nekaj kliki vključimo tukaj.

Tudi vse novejše mobilne naprave Android imajo šifriranje že vključeno kot privzeto nastavitev. To velja za vse pametne mobilne telefone in tablične računalnike Android, ki imajo nameščen mobilni operacijski sistem Android 6.0 Marshmallow ali novejši. Če pa vaša mobilna naprava Android še nima vključenega šifriranja, lahko to opravite s klikom na »Settings« in »Security«.

Osebni računalniki z nameščenim operacijskim sistemom Windows 10 so prav tako šifrirani, v kolikor smo se prijavili z Microsoftovim uporabniškim računom. To lahko preverimo tako, da kliknemo na »Settings«, »System« in nato »About«. Če na dnu menija vidimo »Device Encryption« meni, to pomeni, da je naš namizni ali prenosni računalnik šifriran.


Če vsebina vašega osebnega računalnika ni šifrirana, lahko za ta namen uporabite programsko opremo BitLocker, pri čemer je ta žal na voljo le v navezi z operacijskim sistemom Windows 10 Pro. Če pa za to niste pripravljeni odšteti več kot 100 evrov, so tu še vedno na voljo brezplačne rešitve, kot je na primer odprtokodna rešitev VeraCrypt.

Šifriranje je seveda pomembno tudi tedaj kot podatki zapuščajo ali pa prihajajo v vašo napravo, saj je to edino zagotovilo, da vam spletnih kriminalci ne bodo prebirali podatkov. To pomeni, da ko uporabljate spletne storitve se prepričajte, da uporabljate povezavo HTTPS. Šifrirano povezavo kot privzeto uporabljajo priznane spletne storitve, kot so Facebook, Gmail, Amazon in številne druge. Če pa se na spletne storitve povezujemo preko brezplačnega brezžičnega omrežja, potem moramo uporabiti zasebno omrežje VPN, saj bo v tem primeru celotna povezava šifrirana.

Absolutne varnosti žal ni mogoče doseči

Za konec naj še poudarimo, da 100 odstotne varnosti ni mogoče zagotoviti v nobenem primeru, kar drži tudi v primeru uporabe šifriranja. Kljub temu bomo s šifriranje storili veliko, da naši podatki ne bodo prišli v roke nepovabljenim, predvsem pa običajnim uporabnikom.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več