Računalništvo, telefonija
03.08.2018 14:51

Deli z drugimi:

Share

Zakaj bi se sploh še učili uporabljati tehnologijo, če se naprave lahko same naučijo, kako pomagati nam?

Zakaj bi se sploh še učili uporabljati tehnologijo, če se naprave lahko same naučijo, kako pomagati nam?
Zakaj bi se sploh še učili uporabljati tehnologijo, če se naprave lahko same naučijo, kako pomagati nam?

Pametni pomivalni stroj bi moral prepoznati, kako zelo trdovratni so madeži na naši posodi in temu prilagoditi čiščenje, pametna klimatska naprava bi morala prilagoditi hlajenje oz. gretje prostora glede na postavitev pohištva, pametna pečica bi morala prepoznati, kaj smo postavili vanjo in temu prilagoditi temperaturo in način kuhanja. Danes večina naprav ni pametnih, pustimo sedaj razne marketinške akcije, ki nas prepričujejo ravno nasprotno. Ne glede na vse prihaja čas, ko pa bomo vseeno lahko čisto zares govorili o pametnih napravah – umetna inteligenca je ključni faktor pri razvoju teh naprav. S tem se strinja med drugimi tudi I.P.Park, predsednik in vodja razvoja tehnologije pri LG Electronics.

“To, kar pričakujemo od umetne inteligence je, da bo rešila probleme z uporabo kompleksnih sistemov, s čimer bodo naprave postale pametne. Naprave bodo točno vedele kaj si želimo”, je povedal za portal Digital Trends v ekskluzivnem intervjuju.

To da odgovore na eno najbolj paradoksalnih situacij v času moderne tehnologije, ki se dotika tako pametnega pralnega stroja kot pametnega telefona: “Trenutno moramo ljudje biti pametni, da bi uporabljali pametne telefone”, je povedal Park v šali.

Za to, da bi nekoč lahko “vsi” uporabljali “pametne” naprave, LG vse sile vlaga v razvoj umetne inteligence: V sredo so naznanili svoj nov načrt na tem področju, ki je blago rečeno zelo ambiciozen. LG ima svoje laboratorije za umetno inteligenco v Kanadi (“LG Electronics AI Research Lab”), sklenili so petletno partnerstvo z Univerzo v Torontu, prav tako pa intenzivno širijo laboratorij “LG Silicon Valley AI Lab” v Santa Clari, v Kaliforniji, ki se je odprl leta 2013. Poleg vsega naštetega ima LG delujoče raziskovalne laboratorije za razvoj umetne inteligence v Rusiji, na Japonskem, na Kitajskem, v Koreji, na Finskem in v Indiji – poleg seveda ZDA.

Zaradi strogih pravil o varovanju podatkov in konkurence LG ne sme deliti podatkov o tem, koliko zaposlenih deluje v vseh zgoraj naštetih laboratorijih, vendar so za Digital Trends povedali, da investirajo na desetine milijonov ameriških dolarjev v novi laboratorij v Torontu.

“V tem trenutku je umetna inteligenca zgolj vrh ledene gore tega, kaj se bo dogajalo v prihodnosti”, je povedal Park. “Ko govorimo o umetni inteligenci, veliko ljudi misli na glasovne asistente, vendar je umetna inteligenca veliko več kot samo to. V prihodnosti bo glas plus vizija plus geste, plus kontekst, plus znanje … Enostavno moramo razumeti, kaj potrošnik želi in to na najrazličnejše načine. Še vedno nismo tam, vendar se počasi premikamo v pravo smer”.

Ali LG-jevi produkti že danes vsebujejo umetno inteligenco?

“Ko se danes vozimo z avtomobili, ljudje uporabljamo zgolj približno 5% vseh lastnosti, ki nam jih omogoča avtomobil. Zakaj? Ker so te preveč kompleksne in veliko lastnosti moramo resnično obvladati, če jih želimo uporabiti pravilno”, je dejal Park.

V istem tonu je Park nadaljeval, da upa, da bo umetna inteligenca rešila problem kompleksnih sistemov in da bodo po tem naprave resnično postale pametne. Te bodo točno vedele kaj potrebujemo in kako.

Kako točno si LG predstavlja, da bo izgledala prihodnost, lahko ugotovimo že, če pogledamo trenutne LG-jeve naprave, ki so opremljene z umetno inteligenco. Po LG-jevih podatkih so med seboj povezane praktično vse naprave, poganja jih umetna inteligenca. Prejšnji mesec je LG predstavil AI (“artificial inteligence”) klimatske naprave, ki nam pomagajo privarčevati nekaj denarja.

LG G7 ThinQ je AI pametni telefon z gumbom, ki nas pripelje direktno do glasovnega asistenta – Google Assitant. Med drugim ponuja AI način snemanja, ki avtomatsko prepozna sceno, ki jo želimo fotografirati ali posneti. Recimo, če želimo fotografirati sončni zahod, bo kamera takoj prepoznala sceno in nam skušala pomagati narediti najboljšo možno fotografijo.

Če se za trenutek ustavimo še pri zadnji OLED televiziji, ki ima nekaj AI lastnosti, lahko vidimo, kam sega LG-jev doseg. “S televizijo se lahko pogovarjamo, vgrajeno ima našo lastno AI platformo, poveže pa se z zunanjimi ponudniki storitev kot je recimo Google Assistant. Torej, ko gledamo televizijo, lahko rečemo “make the screen brighter” in slika se bo osvetlila. Če pa televizijo recimo vprašamo, “what’s the best restaurant nearby”, se takoj poveže z asistentom Google Assistant.

Številna tehnološka podjetja delujejo na principu posodobitev, ki nenehno izboljšujejo produkte. Tudi avtomobili so zadnje časi deležni posodobitev sistemov in vse to je seveda koristno, saj pozitivno vpliva na življenjsko dobo produkta. Park pravi, da LG ne bo sledil tem trendom in bo izboljševal svoje produkte zgolj tako, da se boto ti učili o uporabnikih.

Mogoče lahko čez čas pričakujemo, da ne bomo dobili niti navodil za uporabo, kajti naprave bodo vzpostavile interakcijo z nami in same spoznale kaj potrebujemo.

Kaj pa varnost?

Zasebnost in varnost podatkov postane še bolj pomemben faktor, ko govorimo o produktih, ki o uporabnikih vedo več kot samo gola dejtva: vedo kdo smo. Kako dolgo potrebujemo za tuširanje, kdaj po navadi prihajamo domov iz službe, kako pogosto si peremo oblačila. So to informacije, ki si jih želimo deliti? Kje nastopata zasebnost in varnost podatkov?

“Ti dve stvari jemljemo zelo resno”, pravi Park. LG gradi varnostne sisteme v vse svoje produkte od faze dizajna naprej. Po Parkovem pričevanju imenujejo pri LG-ju to LGSDL, kar pomeni “LG secure software development lifestyle”. “Samo upamo lahko, da bodo naši produkti dovolj varni, da bodo odporni na raznorazne poizkuse zlonamernih napadov hekerjev in podobno”, je še dodal Park. O kvaliteti LG-jevih produktov seveda ni nobenega dvoma, je pa dejstvo, da tudi hekerji razvijajo svojo tehnologijo, ki bi lahko čez čas spet povzročala težave “pametnim” napravam in sistemom.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več