Računalništvo, telefonija
15.10.2018 20:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj moramo prenehati z uporabo Adobe Flash Playerja?

Zakaj moramo prenehati z uporabo Adobe Flash Playerja?
Zakaj moramo prenehati z uporabo Adobe Flash Playerja?

Do novega leta so nekaj manj kot trije meseci in zdi se, da se rok trajanja Adobe Flasha počasi izteka. To ni zgolj govorica ali špekulacija, temveč je Adobe uradno izjavil, da bodo leta 2020 prenehali z uporabo spletnega vtičnika, ki je dolga leta bil eden najbolj razširjenih na trgu.

Vse od animacij, spletnih iger in spletnih strani je poganjal Flash. Celo YouTubov predvajalnik je nekoč poganjal Flash. Edina težava, ki se je pojavila, je bila velika varnostna “luknja”, ki se je izkazala kot vstopna točka za mnoge hekerske vdore, med drugim tudi za ene izmed največjih hekerskih afer vseh časov. V svoji zgodovini je Flash postal znan kot najbolj ranljiv vtičnik, in to vsekakor ni pozitivno vplivalo na njihov ugled. Hekerji so preko Flashevih pomanjkljivosti na računalnike nalagali nadležne oglase, zlonamerne programske opreme, poleg tega pa so brez večjih težav zbirali osebne podatke uporabnikov.

Vse to se je spremenilo s prihodom HTML5 in od takrat naprej je popularnost in število uporabnikov Flasha močno padla. HTML5 je močnejši, enostavnejši za razvijalce in veliko bolj varen od Flasha. Velika večina spletnih strani je hitro presedlala na HTML5. Če smo čisto pošteni, še vedno lahko najdemo dele interneta, ki jih poganja Flash, vendar pod to kategorijo v večini spadajo spletne igre, oglasi in nekatere spletne strani, ki jim preskok na HTML5 ni uspel. Torej možnost, da morate imeti omogočen vtičnik Flash, da bi brskali po svojih priljubljenih spletnih straneh v letu 2018 je skorajda nična.

Glede na to, da bo leta 2020 Adobe v celoti prenehal z uporabo Flasha in glede na to, da so razvijalci prenehali z uporabo že pred leti, boste verjetno tudi vi primorani kmalu razmišljati o podobnem koraku. Za vas smo pripravili nekaj metod, kako lahko onemogočite Adobe Flash.

Kako onemogočiti Adobe Flash?

Za to, da onemogočimo Adobe Flash, imamo dve možnosti. Če želimo ohraniti Adobe Flash iz kakršnegakoli razloga nekje “pri roki”, potem lahko spletni brskalnik nastavimo tako, da nas vsakič znova vpraša, ali naj zažene izbrani vtičnik. Na tak način bomo imeli vedno nadzor nad tem, kje in kdaj uporabljamo Flash.

Druga možnost pa je, da Flash onemogočimo v celoti. Tako recimo ne bomo dobivali obvestil z vprašanji o zagonu Flasha in bomo primorani vsakič, ko se odločimo za uporabo Flasha, ročno zagnati vtičnik za določeno spletno strani. Druga možnost je definitivno najbolj varna, kajti Flash na tak način dejansko ne bo več uporabljen, še vedno pa bo čakal v ozadju za ponovni zagon.

Kako za določene spletne brskalnike izključiti Adobe Flash:

Safari

Če želimo vsiliti obvestila o dovoljenjih: sledimo temu sosledju – Safari > Preferences > Security – in izberemo “Website Settings” takoj zraven možnosti upravljanja z internetnimi vtičniki. V tem novem meniju najdemo in izberemo Adobe Flash Player iz seznama vtičnikov in nastavimo “When Visiting other website” možnost na “Ask” – nastavitve potrdimo s klikom “done” in shranimo spremembe.

Če želimo Adobe Flash onemogočiti v celoti: uporabimo enako metodo kot opisano zgoraj, da odpremo Flash nastavitve, vendar potem opcijo “When Visiting other websites” nastavimo na “Block”. Spet nastavitve potrdimo s klikom na “done” in shranimo nastavitve.

Chrome

Pred časom je spletni brskalnik Chrome vseboval možnost, da smo lahko uporabniki z enim klikom onemogočili vse vtičnike, vendar zadnje najnovejše verzije brskalnika te lastnosti ne podpirajo več. Namesto tega je edina opcija, da onemogočimo Flash v brskalniku Chrome, da vključimo obvestila o dovoljenjih. Postopek je sledeči: Settings > Advanced > Content Settings > Flash. Po tem v sekciji Flash vključimo “Ask First”, lahko pa nastavimo tudi tako, da dodajamo specifične spletne strani ali v celoti blokiramo uporabo. Po drugi strani pa lahko zadeve nastavimo tudi tako, da se Flash vsebina predvaja brez zahtevanja za dovoljenje.

Firefox

Najnovejše verzije Mozillinega spletnega brskalnika bodo že v osnovi omejile Adobe Flash in takoj zahtevale dovoljenja s strani uporabnikov. To pomeni, da vsi tisti, ki uporabljate Firefox, ne potrebujete nobenih posebnih nastavitev in lahko brskalnik normalno uporabljate naprej.

Internet Explorer

Če želimo vključiti obvestila o dovoljenjih: najprej izberemo ikono “Gear”, da odpremo nastavitve, potem pa sledimo naslednjim korakom Manage Add-ons > Toolbars and Extensions > Shockwave Flash Object. Nato z desnim klikom izberemo Shockwave Flash Object in po tem še More Information. V novem oknu izberemo “remove all sites” in izbrišemo oznako. Končni korak je, da zapremo okna in ponovno zaženemo brskalnik.


Če želimo Adobe Flash onemogočiti v celoti: sledimo vsem zgoraj opisanim korakom, dokler ne odpremo okno More Information z desnim klikom Shockwave Flash Object. Po tem izberemo gumb “Disable”, ki se nahaja spodaj desno.


Edge

Brskalnik Edge ne nudi opcije, kjer bi Flash potreboval dovoljenje za delovanje. Namesto tega lahko v celoti onemogočimo vtičnik. Da nam to uspe, se odpravimo v Settings > View Advanced Settings in potem izključimo “Use Adobe Flash” opcijo.


Kako prepoznati nepravilno Flash posodobitev?

Če uporabljamo zadnjo verzijo kateregakoli od zgornjih brskalnikov, nam ni potrebno skrbeti za ročno inštaliranje Adobe Flash posodobitve, kajti brskalnik bo avtomatsko poskrbel za to. Če slučajno naletite na obvestilo, da morate sami prenesti in inštelirati Adobe Flash, potem gre verjetno za lažno verzijo programa, ki po vsej verjetnosti vsebuje zlonamerno programsko opremo.

Kljub vsemu pa so se v zadnjem času pojavile verzije z legitimno verzijo Adobe Flash, vendar ob sebi nosijo še dodatno zlonamerno programsko opremo. Gre za trik, ki ga hekerji uporabljajo, da zavedejo uporabnike in na računalnike spravijo kar pač želijo. Na takšne stvari moramo biti pozorni in ne nasedati. Dobra novica je, da bo izključitev Adobe Flash zaprla vse varnostne luknje in preprečila, da se ti lažni oglasi sploh pojavijo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več