Računalništvo, telefonija
05.09.2017 14:17
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IFA 2017: Kakšno tehnologijo prinaša prihodnost?

..Berlinski sejem IFA 2017 je letos privabil preko 250 tisoč obiskovalcev iz več kot 100 držav. Ogledali so si lahko več kot 10.000 inovacij od skupno 1.805 razstavljavcev iz 51 držav. Kaj so lahko videli in katere inovacije najbolj izstopajo?..
Pametni zvočnik Sony Google Assistant
Pametni zvočnik Sony Google Assistant

Letošnji sejem IFA je bil največji doslej, saj se je razstavni prostor razprostiral na kar 159.000 kvadratnih metrih. Sejem sicer velja za stičišče proizvajalcev elektronike in elektronskih pripomočkov z vsega sveta, kjer se sklepajo nova poslovna partnerstva in naročajo najnovejši izdelki, ki še niso v prodaji.

Kateri izdelki so najbolj izstopali?

Med številnimi izdelki je težko izpostaviti peščico, ki je najbolj izstopala, saj imamo ljudje različne okuse, spekter izdelkov pa je bil resnično širok. Prisotna je bila namreč bela tehnika, pametni termostati, računalniki, prenosniki, hibridi, nosljiva tehnologija, pametni telefoni, tablice in še bi lahko naštevali. V nadaljevanju pa se bomo osredotočili predvsem na izdelke zabavne elektronike in tiste, ki jih najbolj uporabljamo v vsakdanjem življenju.

1. Pametni zvočnik Sony Google Assistant

Pri podjetju Sony so za letošnji sejem pripravili pametni zvočnik, ki temelji na osnovi platforme Google Assistant. Obvlada marsikatero nalogo, saj z uporabo glasovnega ukaza lahko z njim poiščete odgovore na enostavna vprašanja (na primer kakšno je vreme) ali opravite zahtevnejša opravila, kot je na primer nakup vstopnic. Googlov digitalni asistent namreč omogoča dvosmerno govorno komunikacijo z uporabnikom, in sicer z namenom, da ugotovi, kaj dejansko uporabnik želi od njega. Poleg tega je Sonyjev novi zvočnik z oznako LF-S50G oblikovno všečen, saj močno spominja na Applov pametni zvočnik HomePod. Zvočnik bo oktobra na prodaj v črni in beli barvi, zanj bo treba odšteti okoli 170 evrov.

2. Supertelefon LG V30

LG je Ifo izkoristil za predstavitev pametnega telefona V30, ki predstavlja konkurenco marsikateremu telefonu višjega cenovnega razreda. Glavni adut novosti je, poleg zmogljive strojne opreme, izjemna dvojna kamera, ki je sestavljena iz ene kamere ločljivosti 16 milijonov slikovnih točk in ene kamere ločljivosti 13 milijonov slikovnih točk, obe pa sta podprti z LED bliskavico. Zmogljivejša kamera premore optično stabilizacijo slike, tri osi, samodejno ostrenje s prepoznavo faz in podobno. Druga kamera sicer nima samodejnega ostrenja, vendar še vedno ponuja kakovostne fotografije tudi v pogojih, ko ni dovolj zunanje svetlobe. Telefon bo naprodaj kmalu, njegova maloprodajna cena, ki še ni bila razkrita, pa zagotovo ne bo med nižjimi.

3. Brezžične ušesne slušalke Beoplay E8

Ker žične ušesne slušalke niso najprimernejše za športne dejavnosti, so inženirji podjetja Beoplay za Ifo pripravili izdelek, ki ga bodo ljubitelji športa nedvomno takoj vzljubili. Gre za slušalke, ki poleg možnosti brezžičnega poslušanja glasbe zagotavljajo še kakovostno odpravljanje zunanjega hrupa in se prilagajajo uporabnikovim navadam. Kakovost zvoka je nadpovprečno dobra, napolnjena baterija pa zagotavlja do pet ur brezskrbnega poslušanja glasbe. Poleg tega so še oblikovno zelo všečne, zato ne preseneča, da bo zanje v prosti prodaji treba odšteti okoli 250 evrov, pri čemer bo k ceni treba dodati še davek na dodano vrednost.

4. Prenovljeni prenosnik Lenovo Yoga

Prenosniki Lenovo Yoga so med uporabniki zelo priljubljeni, saj za ne pretirano zasoljeno ceno ponujajo izjemno zmogljivost in odlično večopravilnost. Enako velja za prenovljen prenosnik družine Yoga, ki ga je kitajski velikan predstavil Ifi. Model 920 se lahko med drugim pohvali s štirijedrnim Intelovim procesorjem osme generacije in 35,3-centimetrskim (13,9-palčnim) zaslonom na dotik z ločljivostjo 4K. Opcijsko pa je na voljo tudi zmogljivo digitalno pero. Lenovo Yoga 920 bo naprodaj oktobra, zanj pa bo treba odšteti okoli 1.100 evrov.

5. Pomnilniška kartica SanDisk z ogormno kapaciteto

SanDisk je na berlinskem sejmu predstavil novo družino zmogljive pomnilniške kartice microSD, ki je obiskovalce dobesedno pustila brez besed. Gre za pomnilniško kartico Ultra microSDXC UHS-I, na katero lahko shranite do 400 gigabajtov podatkov oziroma okoli 40 ur videoposnetkov v polni visoki ločljivosti oziroma v ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk. Spominska kartica bo zlahka kos tudi najzahtevnejšim nalogam, saj je najvišja zagotovljena hitrost prenosa 100 megabajtov na sekundo, kar je dovolj za zajemanje visokoločljivostnih videoposnetkov in fotografij. Pomnilniška kartica je v Združenih državah Amerike že na voljo v prosti prodaji, njena cena pa znaša preračunanih 210 evrov.

6. Tipkovnica Logitech s koleščkom

Logitech je obiskovalce sejma presenetil z zanimivo tipkovnico, ki jo lahko uporabljate tako na računalnikih z Windowsi kot tudi Macih. Njena posebnost je v tem, da ima kolešček postavljen nad tipko »Escape«. Ta je namenjen predvsem uporabnikom programskega paketa Adobe Creative Cloud in pisarniškega paketa Microsoft Office. S pomočjo koleščka lahko na primer povečate ali zmanjšate osvetlitev, urejate barve in podobno. Čeprav tipkovnica razen omenjenega koleščka nima pretiranih posebnosti, je zanimivo, da bo njena cena pri 170 evrih kar visoka.

7. Nova nosljiva elektronika podjetja Samsung

Samsung pa je udeležence Ife presenetil s pametno ročno uro Gear Sport, ki se bo zlahka prikupila športnikom. Najnovejša pametna ročna ura južnokorejskega giganta je namreč tanjša v primerjavi s pametno ročno uro Gear S3, nekoliko cenejša in za delovanje ni v celoti odvisna od pametnega telefona. Ura je vodoodporna, kar pomeni, da jo boste lahko brez skrbi uporabljali pod vodo, in sicer do 50 metrov globine. Za sledenje športnim aktivnostim je na voljo bogato število aplikacij, kot so MyFitnessPal, Enomondo, Speedo On in druge, pri tem pa lahko pri vseh uporabljate vse napredne možnosti. Cena ure Gear Sport trenutno žal še ni znana, bila pa naj bi kar ugodna.

8. Večpredstavnostna očala Asus za Mixed Reality

Microsoftovi programerji pospešeno delajo na nadgradnji operacijskega sistema Windows 10 Fall Creators Update, ki bo prinesla kar nekaj zanimivih novosti. Med njimi bo izstopala podpora za razširjeno oziroma obogateno resničnost Windows 10 Mixed Reality, ki bo uporabnikom omogočala združevanje realnega sveta z navideznim. Nanjo je nedvomno pripravljeno podjetje Asus, saj je za novo možnost operacijskega sistema Windows 10 razvilo namenska večpredstavnostna očala. Ta bodo ponujala izris slik v ločljivosti 1.440 x 1.440 slikovnih točk na posamično oko s povprečno frekvenco osveževanja okoli 90 hercev. Posebnost novosti je tudi v tem, da gibanju glave sledi z diodami LED in ne merilniki pospeška kot sorodni izdelki.

9. Barvni 3D-tiskalnik

Nesporno dejstvo je, da so sodobni tridimenzionalni tiskalniki med uporabniki vse bolj priljubljeni, saj omogočajo hitro, enostavno izdelavo fizičnega modela izdelka zgolj na osnovi računalniškega modela. Z njimi lahko tiskate predmete z uporabo plastike, keramike, kovine in še mnogo več. Pri podjetju XYZprinting pa so šli še korak dlje, saj so obiskovalce letošnjega sejma elektronike presenetili s tridimenzionalnim tiskalnikom, ki lahko natisne barvne predmete. Za to uporablja posebne barvne pigmente, ločljivost tiska pa znaša od 100 do 400 mikronov. Tiskalnik seveda ni poceni, saj je samo zanj treba odšteti preračunanih 2.950 evrov, za barvno kartušo pa še dodatnih 55 evrov, potrebujete pa štiri.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več