Računalništvo, telefonija
04.06.2018 23:23
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Že veste, kaj nam novega prinašajo iOS 12, watchOS 5 in macOS Mojave?

Tudi letošnji WWDC 2018 ni razočaral!
Tudi letošnji WWDC 2018 ni razočaral!

Pri Applu so se tokrat še posebej izkazali, saj so na nedavni konferenci WWDC 2018 (Worldwide Developers Conference) predstavili zvrhan koš novosti, ki so prijetno presenetile tudi zahtevnejše kritike. Na začetku predstavitve se je Tim Cook pohvalil s tem, da kar 20 milijonov razvijalcev dela oziroma razvija izdelke za Applove platforme. Spletna platforma App Store ima vsak teden okoli 500 milijonov obiskovalcev, razvijalci pa so do sedaj z njo zaslužili 100 milijard dolarjev.

Apple iOS 12

Največja zvezda letošnje razvijalske konference je bil nedvomno mobilni operacijski sistem iOS 12. Novost bo na srečo mogoče namestiti na prav vse mobilne naprave podjetja Apple, ki lahko poganjajo mobilni operacijski sistem iOS 11. To pomeni, da bomo novost lahko namestili na pametne mobilne telefone iPhone 5s ali novejše, tablične računalnike iPad Air in iPad mini druge generacije ter večpredstavnostne predvajalnike iPod touch šeste generacije.

Novi iOS bo znatno hitrejši na novejših Applovih mobilnih napravah, saj bo optimiziran za delovanje v navezi z novejšimi procesorji, njegova hitrost pa bo v nekaterih primerih celo dvakrat večja. Novost bo še bolj združljiva s programi za grafično oblikovanje (na primer Adobe), dodatna podpora pa bo zagotovljena tudi za razširjeno resničnost. Vgrajena tehnologija ARKIT 2 prinaša boljše sledenje obraza, aplikacija Photos pa bo dobila možnost za “pametno” iskanje vsebine, ljudi, krajev, dogodkov in podobno. Med pomembnejšimi novosti velja izpostaviti tudi prenovljeno digitalno asistentko Siti, ki jo bodo sedaj s pridom lahko koristili tudi drugi razvijalci programske opreme in sicer z namenom izboljšanja same uporabniške izkušnje.

Manjših izboljšav bodo deležne tudi mobilne aplikacije, kot so News, Books in Stocks, možnost »Do Not Disturb (During Bedtime)« pa bo zagotovila, da nas obvestila prejeta ponoči ne bodo prebudila. Aplikacija Screen Time pa bo uporabnikom prikazala tedenske preglede časa porabljenega na mobilnem telefonu, in podrobne statistične podatke. S tem bomo dejansko natančno vedeli, kje »zapravimo« največ našega časa pri uporabni mobilnih naprav podjetja Apple. Nadgradenj bo seveda deležna tudi aplikacija FaceTime, saj bomo lahko z njo v navezi z operacijskim sistemom iOS 12 videoklice lahko opravljali z do 32 udeleženci hkrati.


Apple watchOS 5

Novi operacijski sistem za pametne ročne ure Apple Watch bo prinesel nove možnosti za spremljanje telesne aktivnosti uporabnike in bo nudil podporo za nekatere nove dejavnosti, kot je na primer joga. Pametna ročna ura bo v določenih premerih sama lahko določila, s katero športno aktivnostjo se uporabnik ukvarja. Mobilni operacijski sistem watchOS 5 bo prav tako bogatejši za aplikacijo Walkie-Talkie za pametne ročne ure Apple Watch, tega pa bodo uporabniki lahko koristili za hitro izmenjavo glasovnih sporočil preko brezžičnega omrežja Wi-Fi. Poleg sistema pametne ročne ure Apple Watch bosta nadgradnje deležen še Apple TV. Ta bo poleg podpore za vsebine 4K HDR dobil še možnost predvajanja zvočnih posnetkov Dolby Atmos.

Apple macOS Mojave

Na nedavni Applovi razvijalski konferenci WWDC 2018 je bil manjše pozornosti deležen tudi Applov operacijski sistem macOS za osebne računalnika. Ta je dobil oznako po imenu kalifornijske puščave »Mojave«, prinaša pa težko pričakovani temni način (Dark Mode), ki bo seveda najbolj pisan na kožo tistim, ki veliko delajo ponoči ali v temnem prostoru. Poleg tega je tu na voljo dinamično ozadje, ki se bo čez dan spreminjalo glede na to, ali bo zunaj dan ali noč.

Ikone na namizju bo v operacijskem sistemu macOS Mojave bo mogoče urediti v logične skupine, in sicer po vrsti, datumu ali oznakah. Izboljšano upravljanje s fotografijami, snemanje posnetkov zaslona in Continuity ponujajo nove možnosti fotografiranja in skeniranja s pametnimi mobilnimi telefoni iPhone ter lahko shranijo zajete posnetke neposredno v aktivne dokumente. Novi macOS bo dobil še boljši sistem za varovanje naše zasebnosti, saj bo spletni brskalnik Safari poskrbel za to, da aplikacije, kot je na primer Facebook, ne bodo zlahka pridobile naših zasebnih podatkov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več