Računalništvo, telefonija
27.09.2020 13:07
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slaba novica za vse uporabnike Windowsov XP

Izvorna koda operacijskega sistema Windows XP je na voljo za prenos na spletu.
Izvorna koda operacijskega sistema Windows XP je na voljo za prenos na spletu.

Microsoft je že aprila 2014 ukinil vsakršno obliko podpore za operacijski sistem Windows XP, ki je bil v aktivni uporabi več kot desetletje. To pomeni, da zanj že dlje časa ni več na voljo niti najnujnejših varnostnih popravkov. Kljub temu je operacijski sistem Windows XP med računalniškimi zanesenjaki še vedno deležen velikega občudovanja, aktivno pa ga uporablja le še slab odstotek vseh uporabnikov sistema Windows.

Če tudi vi še vedno uporabljate operacijski sistem Windows XP, imamo zelo slabo novico. Na splet je namreč zašla njegova izvorna koda. To dejansko pomeni, da imajo odslej spletni nepridipravi neposreden vpogled v programsko kodo enega najbolj priljubljenih operacijskih sistemov doslej. To jim omogoča še lažje odkrivanje programskih napak in pripravo napadov na tiste, ki še vedno uporabljajo zastareli operacijski sistem Windows XP.

Pri tem velja omeniti še, da se spletni kriminalci niso dokopali zgolj do izvorne kode operacijskega sistema Windows XP, ampak tudi do številnih drugih operacijskih sistemov podjetja Microsoft. Med njimi najdemo operacijske sisteme, kot so MS DOS 3.30, MS DOS 6.0, Windows 2000, Windows CE 3, Windows CE 4, Windows CE 5, Windows Embedded 7, Windows Embedded CE, Windows NT 3.5 in Windows NT 4. Celotni paket ukradene izvorne kode obsega 43 gigabajtov podatkov.

Če še vedno uporabljate kakšnega od zgoraj navedenih operacijskih sistemov vam priporočamo, da ga nemudoma zamenjate za novejšega. Tu imamo v mislih operacijski sistem Windows 10 ali kakšen drugi novejši sistem družine Windows Server. Seveda pa je možnosti še več, saj lahko presedlate tudi na katerega od odprtokodnih operacijskih sistemov Linux ali na Applove osebne računalnike.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več