Računalništvo, telefonija
27.02.2013 19:13

Deli z drugimi:

Share

Kako oblak varčuje z energijo?

Če želimo privarčevati na stroških nakupa nove računalniške opreme in na porabi dragocene električne energije ter povečati svojo produktivnost, moramo pričeti razmišljati o oblakih. Računalništvo v oblaku je namreč danes dostopno vsakomur, malim in velikim, saj se ponudniku plača le mesečni najem in storitev že lahko pričnemo uporabljati.
Računalništvo v oblaku je najboljša rešitev za varčevanje z energijo in zmanjšanje stroškov.
Računalništvo v oblaku je najboljša rešitev za varčevanje z energijo in zmanjšanje stroškov.

Nenehen napredek tehnologije je povzročil, da nas danes obdaja cel kup takšnih in drugačnih računalniških naprav. Ob vseh prednostih in koristih, ki jih te prinašajo za poslovanje, se le redko zavedamo, kakšen vpliv imajo te naprave na stroške, okolje in življenje nasploh.

Natančnejša analiza namreč razkrije, da imajo na prvi pogled nedolžne naprave zelo veliko vlogo, zlasti na področju porabe energije, saj so strežniki v podjetjih v stanju pripravljenosti več kot 75 odstotkov časa. Če k temu dodamo še dejstvo, da se kar neverjetnih 80 odstotkov energije porabi za napajanje in hlajenje strežnikov v prostoru, kjer se ti fizično nahajajo, vidimo presežek energije, ki nam dan za dnem neproduktivno izpuhti. Poleg tega, če ponujena zmogljivost za določeno obdobje ne zadošča, je podjetje prisiljeno v nakup dodatne strojne opreme, kar posledično pomeni še večje fiksne stroške na račun dodatne porabe električne energije.

Če želimo privarčevati tako na stroških nakupa nove računalniške opreme kot na porabi dragocene električne energije ter povečati svojo produktivnost, moramo pričeti razmišljati o oblakih. Tu seveda govorimo o računalništvu v oblaku, ki omogoča enostaven najem tako programske kot strojne opreme. Organizacije lahko pri ponudnikih, kot so Microsoft, Google, Amazon, Oracle in drugi, najamejo programsko opremo kot storitev (Software as a service – SaaS), platformo kot storitev (Platform as a service – PaaS) in infrastrukturo kot storitev (Infrastructure as a service – IaaS). Poleg tega najdemo tu še bogato paleto specializiranih oblačnih storitev, kot so omrežje kot storitev (Network as a service – NaaS), podatkovno skladišče kot storitev (Storage as a service – STaaS), podatki kot storitev (Data as a service – DaaS), varnost kot storitev (Security as a service – SECaaS), namizje kot storitev (Desktop as a service – DaaS), testno okolje kot storitev (Test environment as a service – TeaaS) in še mnogo več. Skratka za vsakega se najde nekaj uporabnega!

Računalništvo v oblaku je danes tako rekoč dostopno vsakomur, malim in velikim, saj se ponudniku plača le mesečni najem in storitev že lahko pričnemo uporabljati (v primeru ustrezno usposobljenega kadra). Poleg tega tu dejansko odpade vsakršno kupovanje strojne in/ali programske opreme ter dragih letnih licenc. Predvsem slednje so se v praksi pogosto izkazale za neučinkovite, saj jih je povozil čas ali pa jih zaposleni preprosto sploh ne uporabljajo. Pri računalništvu v oblaku se običajno plačuje le toliko, kolikor se dejansko porabi.

Ko govorimo o računalništvu v oblaku, seveda ne moremo mimo varnosti naših podatkov in podatkov naših strank. Preden podatke zaupamo določenemu ponudniku, prej preverimo, kako se bodo ti hranili, kako je poskrbljeno za njihovo varnost, kje se bodi fizično nahajali (predvsem z vidika varstva osebnih podatkov), kako se izdelujejo varnostne kopije podatkov, kakšne so možnosti obnove podatkov v primeru izrednih razmer, kakšne možnosti imamo, če se odločimo, da njihovih storitev ne bomo več uporabljali, kako lahko izvozimo podatke v primeru, ko gre ponudnik v stečaj, kakšno stopnjo neprekinjenega poslovanja zagotavljajo, na kakšen način lahko pridemo do dodatnih kapacitet ter zmogljivosti, in podobno.

Ko bomo pridobili odgovore na vsa zastavljena vprašanja, se bomo lahko precej lažje odločili, ali bomo oblaku zaupali naše podatke in naše poslovne procese. Številne zgodbe o uspehu pa kažejo na to, da so oblačne storitve najboljše orožje podjetij tako zoper gospodarsko krizo kot tudi zoper vse večje stroške za električno energijo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več