Računalništvo, telefonija
10.04.2013 08:15

Deli z drugimi:

Share

Kako polnite mobilne naprave?

Obstajajo solarni polnilci, ki jih lahko prilepite na okno in tako izkoristite energijo sonca.
Obstajajo solarni polnilci, ki jih lahko prilepite na okno in tako izkoristite energijo sonca.

Seveda ni treba posebej poudarjati, da je ozko grlo mobilnih tehnologij še vedno baterija. Čeprav se premiki dogajajo in znanstveniki napovedujejo marsikaj, smo še vedno prepuščeni vsakodnevnemu polnjenju preko električnih vtičnic. Zaradi tega se lahko znajdemo v zagati, če se nam baterija izprazni ob nepravem času.

V domačem in pisarniškem okolju to načeloma ni težava, vsaj če imamo s sabo polnilec. Toda kaj storiti, če se baterija izprazni, ko smo v avtu na poti, na smučišču, poleti na plaži ali drugje v naravi? V primeru, če smo v avtu še nekako gre, saj je moč večino naprav polniti preko električnega priključka v avtu, v naravi pa postane zadeva komplicirana. Toda kot za vse drugo, se tudi za to najde rešitev.

Obstoječe rešitve

Za začetek si oglejmo nekaj praktičnih rešitev, ki so že na tržišču in so namenjene bodisi polnjenju naprav, ko v bližini nimamo virov napajanja ali ko želimo privarčevati z električno energijo. Večina jih temelji na izkoriščanju solarne energije, obstajajo pa tudi izvedenke, ki delujejo po drugačnem principu.

Tisti izmed vas, ki ste bolj ekološko ozaveščeni ali med bolj varčnimi, lahko razmislite o nakupu solarnega polnilca, ki ga prilepite na okno. Enega izmed takih proizvaja podjetje XD Design, ki se lahko pohvali tudi z domiselnimi polnilci v obliki vaze z rožami, ki jih lahko postavimo na mizo, služijo pa tudi kot okras.

Vsekakor poznamo še druge vrste solarnih polnilcev, med katerimi so najbolj razširjeni takšni v obliki ploščic. Nekoliko bolj zmogljivi (zaradi večje površine) pa so nahrbtniki, ki imajo vgrajene solarne celice. Njihova prednost je v tem, da lahko napravo polnimo tudi med hojo. V zvezi z mobilnimi napravami se omenja tudi tehnologija WYSIPS (What You See is the Photovoltaic Surface). S pomočjo miniaturnih silikonskih trakov v zaslonu bi bilo na ta način moč vseskozi izrabljati sončno energijo. Prozorna fotovoltaična komponenta je namreč v tem primeru povezana z elektronskim vezjem, ki pretvarja in zbira električno energijo. To pomeni še korak naprej od nekaterih naprav, ki so že na tržišču in imajo na hrbtni strani vgrajene solarne celice.

Pri solarnih polnilcih velja opozoriti še na to, da je hitrost polnjenja precej odvisna tudi od kvalitete polnilca oziroma od površine solarnih celic. Od majhnih in poceni polnilcev ne pričakujte čudežev, saj ti navadno polnijo zelo počasi, poleg tega pa naprave niti ne napolnijo do konca. Podobno je s poceni polnilci v avtomobilu. Iz lastnih izkušenj povem, da se zna zgoditi, da ti polnijo zelo, zelo počasi.

Za vse tiste, ki imate radi rekreacijo in bi se radi gibali tud med delom, hkrati pa še nekaj prihranili pri električni energiji in najbrž tudi pri ogrevanju, pa bo kot nalašč izdelek podjetja We-Watt. Imenuje se WeBike, gre pa za posebno pisalno mizo z vgrajenimi pedali, ob vrtenju katerih proizvajate električno energijo za polnjenje ali poganjanje manjših mobilnih naprav. Na ta način uporabnik ne pridobi le energije, pač pa tudi poskrbi za nekaj gibanja in s tem za svoje zdravje.

Še ena izmed tehnologij prihodnosti, ki so trenutno v povojih, je brezžično indukcijsko napajanje. Na trgu je že nekaj naprav, ki to omogočajo, denimo WildCharge in Powermat. Obe sta videti kot plošči, na kateri nato položimo napravo, ki ima ustrezen brezžični polnilec.

Pogled v prihodnost

Izdelki, ki smo jih omenili do sedaj, so že dosegljivi na trgu. Kaj pa če pogledamo v bližnjo prihodnost? Ena izmed obetavnih tehnologij nastaja v Massachusetts Institute of Technology (MIT). Gre pa za čipe, ki lahko električno energijo pridobivajo iz kar treh različnih virov. V tem primeru iz sončne svetlobe, toplote in tresljajev. Kot nalašč za vgradnjo v mobilne naprave. Novost naj bi bila nared v prvi polovici leta 2014.

Veliko obetajo tudi gorivne celice, a do sedaj še niso doživele širše uporabe. Deloma tudi zaradi visoke cene. Obstajajo pa seveda že produkti, ki jih je moč najti na tržišču, denimo Minipak podjetja Horizon.

Obeta tudi prihajajoči Nectar mobile power system, ki naj bi z enim polnjenjem zagotavljal energijo kar za 2 tedna delovanja in je na letošnjem sejmu CES požel kar nekaj nagrad in zanimanja.

V kolikor bi raziskovalcem uspela še miniaturizacija gorivnih celic, se jih v prihodnje lahko obetamo tudi kot nadomestek baterij v nekaterih napravah. V večini pa bo potreba po baterijah očitno še ostala. A kot kaže, bo v prihodnosti vse več možnosti polnjenja tudi med uporabo naprave. To je še posebej pomembno, ker naprave postajajo vse manjše in tanjše in je zaradi tega potrebna vgradnja čim manjših in lažjih baterij.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več