Računalništvo, telefonija
21.04.2013 12:12
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

7 nasvetov za manjšo porabo energije vašega osebnega računalnika

Poraba električne energije je strošek, na katerega lahko v določeni meri vplivamo sami. Do prihranka lahko pridemo tako, da smo pri nakupovanju pazljivi, kakšen izdelek kupimo, pozneje pa moramo ta izdelek tudi varčno uporabljati.
Z nekaterimi ukrepi pri uporabi in nakupovanju računalnika lahko prihranimo kar nekaj denarja.
Z nekaterimi ukrepi pri uporabi in nakupovanju računalnika lahko prihranimo kar nekaj denarja.

Ena izmed električnih naprav, ki jo doma največ uporabljamo, je osebni računalnik. To posledično pomeni, da lahko pri njem privarčujemo kar nekaj denarja. Zato smo vam spodaj napisali nekaj nasvetov, ki vam bodo lahko v prihodnje prinesli prihranek.

7 nasvetov za manjšo porabo energije vašega osebnega računalnika:

  1. Pri nakupu računalnika bodite pozorni, da izberete takšnega, ki je označen z Energy Star ali ECO Label, saj je poraba energije pri takšnih računalnikih občutno manjša kot pri tistih, ki te oznake nimajo.
  2. Ko računalnika ne mislite uporabljati dlje časa (več ur), ga izklopite. Takrat pa ga izklopite tudi iz vtičnice. Računalnik namreč nekaj energije porabi tudi, ko je ugasnjen, a še vedno priklopljen na elektriko. V nastavitvah operacijskega sistema prav tako nastavite, da naj se računalnik po približno 20 minutah neuporabe postavi v stanje »spanje«.
  3. Ena od prednosti, ki so jo prinesli LCD monitorji v primerjavi s starimi CRT monitorji, je v tem, da porabijo precej manj energije. Obstajajo pa tudi razlike v porabi energije med LCD monitorji. Novejši LCD monitorji imajo vgrajeno LED osvetlitev, ki porabi precej manj energije od starejše CCFL osvetlitve. Če je le možno, si ob prihodnjem nakupovanju LCD monitorja kupite takšnega, ki bo opremljen z LED osvetlitvijo.
  4. Večji kot je vaš monitor, večja bo njegova poraba. Ko boste kupovali monitor, kupite torej takšnega, ki bo ustrezal vašim potrebam in ne bo prevelik.
  5. Ne uporabljajte ohranjevalnikov zaslona, saj ti poberejo precej energije. Boljša možnost je, da monitor sami ugasnete, ko ga ne uporabljate 5 minut ali več, ali pa v nastavitvah operacijskega sistema nastavite, da naj se sam avtomatsko ugasne po določenem času neuporabe.
  6. Svetlost naj pri monitorju ne bo premočna, kajti bolj kot je močna, več energije bo monitor porabil. Seveda pa to ne pomeni, da mora biti slika tako temna, da bi vaše oči trpele zaradi napenjanja.
  7. Če imate v računalnik priklopljene kakšne naprave, ki jih ne potrebujete (npr. zunanji disk, tiskalnik itd.), jih izklopite.

Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

EPSON

, ,

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več