Računalništvo, telefonija
22.02.2013 10:45
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Okolju prijazna energija!

..Baterije so danes, ko živimo ves čas obdani z brezžičnimi elektronskimi napravami, naši stalni spremljevalci. Vendar slednje še vedno veljajo za enega najbolj ekološko nevarnih odpadkov. Kaj lahko storimo?..
Pametni polnilnik Camelion bo odpravil vse vaše težave z baterijami, na ta račun pa boste tudi prihranili kar nekaj denarja.
Pametni polnilnik Camelion bo odpravil vse vaše težave z baterijami, na ta račun pa boste tudi prihranili kar nekaj denarja.

Za začetek lahko omejite porabo baterij z nakupom zmogljivega polnilnika baterij Camelion BC-0907. S pametno uporabo lahko polnilne baterije uporabljate izredno dolgo časa. A pri uporabi polnilnih baterij je ključna pravilna uporaba – z napačno uporabo lahko hitro zmanjšate življenjski cikel polnilne baterije.

Zakaj kupiti pametni polnilnik? Ker izbira polnilnika drastično vpliva na življenjsko dobo polnilnih baterij – te se sme napolniti na ravno prav mero (100 %), ne preveč in ne premalo. Če baterije prenapolnimo, se te poškodujejo, s tem pa se skrajša njihova življenjska doba. Če pa so premalo napolnjene, je slabša njihova storilnost, kar lahko pripelje do trajnega znižanja njihove kapacitete.

Kakovostni polnilniki so zato opremljeni s sistemom, ki nadzoruje polnjenje. Poznamo tri načine: nadzor nad napetostjo, nadzor nad temperaturo baterij in omejevanje trajanja polnjenja s pomočjo časovnika. Vsi trije načini so primerni za preprečevanja nepravilnega polnjenja baterij. Boljši polnilniki imajo tudi pogovorno okno, kjer se izpiše trenutna delovna faza, opozorijo na stopnjo izpraznjenosti baterije in na potencialne napake.

Vse omenjene funkcije ima tudi polnilnik baterij Camelion BC-0907, ki je dosegel najboljšo oceno pri zadnjem testiranju VIP s strani Zveze potrošnikov Slovenije. Na majhnem zaslonu se prikazuje stanje vsake baterije posebej. Polnilnik glede na faktorje, kot so temperatura, količina preostanka naboja v bateriji in stanje baterije, sestavi idealni cikel polnjenja (začetno polnjenje, hitro polnjenje ali trajno polnjenje). Polnilnik omogoča tudi praznjenje baterij – na ta način lahko baterijo napolnimo od začetka in zagotovimo popolno učinkovitost.

Naslednji korak, ki ga lahko storite za okolje, je uporaba baterij brez živega srebra. Baterije so nevaren odpadek, ravno po zaslugi živega srebra, ki ga vsebujejo. Ob sprostitvi iz porabljene baterije je slednje izredno strupeno. Pri Sonyju se tega zavedajo in so zato naredili baterije, ki ne vsebujejo živega srebra.

Sony je že leta 2005 predstavil svojo vejo ploščatih baterij brez živega srebra, ki so primerne za ure, kalkulatorje, igrače … Leta 2010 pa je ponudbo še dodatno razširil. Ključno pri Sony baterijah je, da so varne, a ob tem ne žrtvujejo zmogljivosti. To jim je uspelo z novo tehnologijo, ki ne potrebuje živega srebra kot posredovalca med cinkom in mangan dioksidom, ki se nahaja v ploščatih baterijah.

Sony letno po svetu proda približno 300 milijonov Silver oxide in Mini alkalnih baterij. Z uvedbo okolju prijaznih baterij brez živega srebra se zmanjša uporaba slednjega za 470 kilogramov na leto.

Polnilnik Camelion in baterije Sony lahko kupite pri podjetju Andeco d.o.o. Vsak majhen korak k varovanju okolja je pomemben. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več