Telefoni
06.07.2017 14:00

Deli z drugimi:

Share

Amazon Alexa obvlada že več kot 15.000 veščin

Amazon Alexa obvlada že več kot 15.000 veščin
Amazon Alexa obvlada že več kot 15.000 veščin

Amazonova glasovna platforma Alexa je presegla 15.000 veščin – aplikacij, ki temeljijo na uporabi zvoka in se izvajajo na napravah kot so zvočnik Echo, Echo Dot, novejši Echo Show in ostale. Februarja je ta številka bila še 10.000, sedaj pa je Amazon naredil velik korak naprej in močno prehitel konkurente.

Prvi, ki so poročali o tej številki, so bili analitiki Voicebot-a, Amazon pa je sedaj uradno potrdil dotično informacijo za enega najbolj znanih tehnoloških portalov Tech Crunch. Glede na podatke Voicebot-a, ki je analiziral samo veščine v ZDA, je številka 15.000 bila dosežena 30.junija 2017. V mesecu juniju je število novo predstavljenih veščin poskočilo za 23%, kar je 13% večja rast v primerjavi z 10-odstotno rastjo, ki je bila videna v predhodnih treh mesecih. V začetku leta 2017 si je Amazon zadal visokoleteče cilje, za katere je bilo veliko dvomov, da so sploh realni. Kakorkoli že, Amazonu je uspelo, kar pomeni, da je število Alexinih veščin dva-krat večje od 7.000 veščin na začetku letošnjega leta.

Voicebot je potrdil, da je ena najbolj popularnih kategorij med Alexinimi veščinami kategorija »Flash Breifings«. To kažejo podatki Alexa Skill trgovine, gre pa dejansko za glasovne aplikacije, ki se osredotočajo na deljenje informacij in novic. V teh aplikacijah so vključene vse večje medijske hiše kot so The Wall Street Journal, NPR, Washington Post in ostali. »Flash Briefings« veščine so zrasle na 20% vseh veščin, ki so sploh na voljo. Eden glavnih razlogov zakaj je temu tako je, da so te veščine hkrati tudi ene najlažjih veščin za razvoj. V tem trenutku se na Alexa Skills trgovini nahaja 2.891 »novičarskih« veščin. Ta številka je seveda ogromna v primerjavi z nekaterimi ostalimi kategorijami veščin.

Število veščin, ki so na voljo, je zelo pomembna metrika za merjenje Amazonovega uspeha na trgu glasovnega računalništva. Amazon je trenutno daleč pred vsemi konkurenti, do konca leta 2017 pa naj bi obvladoval že 70% tržišča. Google Home, Lenovo, LG in ostali se sicer trudijo, vendar se nekako zdi, da trenutno nimajo realnih možnosti, da bi se približali Amazonu. Apple je s prihodom zvočnika HomePod nakazal, da si želi postati resen akter na trgu glasovnih asistentov, vendar Apple jasno targetira na kupce, kateri v ospredje postavljajo kvaliteto zvoka in ne toliko kvaliteto samega asistenta. Brez dvoma bo Apple s Siri prevzel nekaj tržnega deleža od Amazona, vendar še vedno ni čisto jasno ali bo Apple omogočil zunanjim razvijalcem, da ustvarjajo aplikacije kompatibilne z HomePod zvočnikom.

Na dolgi rok bi lahko Amazon plačal davek zaradi prevelike želje po rasti znotraj ekosistema aplikacij, vendar za zdaj te bojazni še ni. Kljub temu, da je Google Home v svoji zadnji akciji doživel skok prodaje in je že bilo videti, da bi Amazon lahko dobil resnega konkurenta, je Echo Dot trenutno največji hit, med drugim zahvaljujoč nizki ceni napram ostalim akterjem. Za primerjavo naj povemo samo to, da Google Home premore 378 glasovnih aplikacij, medtem ko recimo Microsoft Cortana trenutno ima na spisku zgolj 65.

Amazonovih 15.000 veščin se sliši zelo obetavno in kljub nekaj kritikam na račun določenih manj kvalitetnih veščin, ljudje radi vidimo, da imamo izbiro. V takšni zbirki veščin, bo vsakdo zagotovo našel nekaj zase. Konkurenti bodo morali pohiteti, če želijo nadoknaditi zaostanek, za zdaj pa bo Amazon tisti, ki bo peljal trg glasovnih asistentov po svoji poti naprej.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več